Černohorský rezeň
O krajine pôvodu černohorského rezňa sa môžete dočítať mnohé. Zdroje uvádzajú, že za pôvod môžme ďakovať Česku alebo dokonca Čiernej Hore. Toto chutné jedlo však pochádza zo Slovenska.
Jej autorom je Slovák, Ondrej Antovszký, rodák z Tekovských Lužian. Slávny kuchár vystriedal ešte za socializmu viacero stravovacích zariadení, už v pätnástich ho vymenovali prvý krát za šéfkuchára.
Černohorský rezeň je jedno z jedál, ktoré sa pripisuje slovenskému šéfkuchárovi Ondrejovi Antovszkému, ktorý bol známy svojimi originálnymi receptami a prispel k rozvoju slovenskej gastronómie. Černohorský rezeň je jedným z jeho vynálezov, ktorý sa stal populárnym a obľúbeným jedlom v slovenskej kuchyni.
Ide o špeciálnu úpravu bravčového mäsa, ktoré je vyprážané v cestíčku a dochucované rôznymi ingredienciami, ako napríklad cesnakom, petržlenom, horčicou a korením. Ondrej Antovszký svojimi kulinárskymi schopnosťami a receptami nezmazateľne ovplyvnil slovenskú gastronómiu.
Legenda slovenskej gastronómie sa tvrdohlavo snažila splniť si svoj sen o príprave jedál pre kráľov a kráľovné. To sa mu aj podarilo, keď napríklad pripravoval niekoľkochodový obed pre dánsku kráľovnú. Keď v roku 2021 Ondrej Antovszký ako 79-ročný zomrel, zostalo nám po ňom viacero špecialít.
Jednou z nich je aj recept ako pripraviť zemiakové cestíčko na rezne, teda známy černohorský rezeň, presne ako ho robil šéfkuchár Antovzský. Plnený černohorský rezeň dnes už u nás patrí k tradičným pokrmom.
Toto skvelé jedlo s nádychom luxusu sa stále nepochybne hodí aj na slávnostnejší stôl. Ide totiž o dobrotu, ktorú si ľahko zamiluje každý z nás – deti aj dospelí. Na príprave černohorského rezňa naozaj nie je v porovnaní s klasickou prípravou rezňov nič zložité . Nebudete ľutovať, vaša rodina si isto pochutná.
Variácie
Existuje niekoľko variácií černohorského rezeňa, ktoré sa môžu líšiť v použitých ingredienciách a spôsobe prípravy. Tu sú niektoré z najbežnejších variantov:
- Tradičný černohorský rezeň: Táto verzia obsahuje bravčové mäso, cibuľu, cesnak, soľ, korenie a vajcia. Do cesta sa pridá syr a šunka a rezne sa pečú sa na panvici alebo v rúre.
- Plnený černohorský rezeň: V tejto variácii sa rezeň plní nielen syrom a šunkou, ale aj ďalšími ingredienciami podľa preferencie. Do zemiakového cesta môžete pridať napríklad papriky, uhorky, paradajky, olivy, kyslá kapusta alebo iné prísady.
- Rybí černohorský rezeň: Toto je alternatíva pre tých, ktorí preferujú rybu. Miesto bravčového mäsa môžete použiť rybie mäso ako je napríklad treska, losos či už sumec. Zvyšok prípravy zostáva podobný ako pri tradičnom černohorskom rezni.
- Bryndzový černohorský rezeň: V tomto prípade je cestíčko doplnené o bryndzu, kôpor a pažítku.
- Vegetariánsky černohorský rezeň: Táto verzia je určená pre vegetariánov alebo tých, ktorí uprednostňujú rastlinné jedlá. Miesto mäsa sa používa nasekaná zelenina, ako napríklad cibuľa, papriky, mrkva, cuketa alebo huby. Rezne sa plnia syrom a pečú sa ako bežné černohorské rezne. No jednoznačne nič nepokazíte ani sojovou náhradou namiesto mäsa.
Tieto sú len niektoré z možných variácií černohorského rezeňa. V každej oblasti a rodine sa môžu používať rôzne recepty a ingrediencie podľa tradícií a osobných preferencií.
Na našom webe Chutné recepty nájdete aj ďalšie chutné recepty, či už máte chuť na niečo sladké, sezónne alebo zhánate rýchly ale chutný recept.
Ingrediencie
- 1 kg bravčového karé,
- 1 stredná cibuľa,
- 3 stredné zemiaky,
- 200 g strúhaného syru,
- 3 dcl mlieka,
- 3 strúčiky cesnaku,
- 4 vajcia,
- 200 g hladkej múky,
- 3 dcl oleja,
- na dochutenie: mletá alebo drvená rasca, čierne korenie mleté, majoránka, soľ,
Postup receptu na černohorský rezeň
1 Rezne nakrájame na asi 1 cm plátky a naklepeme. Z každej strany mierne osolíme a zalejeme mliekom. Je dobré, ak hodinu postoja v chladničke.
2Rozbijeme vajíčka, pridáme múku, mlieko a nastrúhané zemiaky.
3
Podľa chuti doplníme mleté čierne korenie, rascu aj majoránku.
4
Do cestíčka ešte nastrúhame cesnak a pridáme najemno nakrájanú cibuľu.
5Rezne namočíme v cestíčku a smažíme v rozpálenom oleji. Smažíme do zlatista z oboch strán. Okamžite po vybratí nastrúhame na každý kúsok syr. Hotovo!
Prajeme Vám dobrú chuť! Vyskúšajte aj domáce zemiakové placky, obrátené rezne, kurací rezeň v syrovom cestíčku alebo cuketové placky.
Videorecept
Aké prílohy sa najlepšie hodia k podávaniu černohorského rezeňa?
K černohorskému rezňu sa skvelo hodia rôzne prílohy, ktoré ho doplnia a spravia z jedla chutnú a vyváženú kombináciu. Niektoré vhodné prílohy k podávaniu tohto jedla zahŕňajú:
Opekané zemiaky: Celkovo zemiaky sú najbežnejšou prílohou k tomuto obľúbenému druhu rezňa.
Varená ryža: Jasné a vlhké ryžové zrná sú ďalšou možnosťou prílohy, ktorá dobre ladí s mäsom.
Zemiakový šalát: Čerstvý a chladivý zemiakový šalát s kyslou smotanou alebo majonézou je vynikajúcou prílohou k masitým jedlám, vrátane černohorského rezňa.
Zeleninový šalát: Osviežujúci zeleninový šalát s čerstvou zeleninou, ako sú paradajky, uhorky, papriky a listová zelenina, prinesie do jedla ľahkosť a farbu.
Varené zemiaky: Jemné a vlhké varené zemiaky doplnia rezeň a zjemnia jeho chuť.
Cestoviny: Dlhé špagety alebo iné druhy cestovín s prírodným omáčkou alebo paradajkovou omáčkou môžu byť výbornou alternatívou k tradičným prílohám.
Cestovinový šalát: Ľahký cestovinový šalát s bylinkovou omáčkou a zeleninou je osviežujúcou prílohou pre toto jedlo.
Zeleninové dusené prílohy: Na panvici dusená zelenina, ako brokolica, mrkva, cuketa, alebo hrianka, prinesie do jedla výraznejšiu farbu a výživovú hodnotu.
Plnené zeleninové pokrmy: Napríklad plnené paradajky alebo papriky môžu byť výbornou prílohou, ktorá kombinuje mäso s rôznymi zeleninovými chuťami.
Vyberte si z týchto príloh podľa vašich preferencií a chuťových preferencií, aby ste si vychutnali černohorský rezeň v spoločnosti chutných a vhodných doplnkov.