Čerstvé lečo je to pravé, ak máte doma kopec zeleniny a neviete čo s ňou. Lečo je veľmi zdravé a máte ho pripravené jednoducho a rýchlo. Pripravte si s nami túto vitamínovú bombu podľa receptu z kuchyne portálu Chutné recepty.
Domáce lečo
Kopec domácich rajčín a papriky? Neviete čo s tým? Pripravte svojej rodine chutné jedlo, ktoré nezaberie veľa času a je vhodné aj pri redukčnej diéte. Moja rodina ho zbožňuje. Čerstvé lečo chutí jednoducho božsky a nepotrebujete naňho ani veľa surovín, zvládne ho pripraviť aj začiatočný kuchár či kuchárka.
Lečo je vo všeobecnosti veľmi zdravé jedlo, pretože poskytuje veľa živín. Je to tradičné jedlo, ktoré je obľúbené najmä v stredoeurópskej a východoeurópskej kuchyni.
Vláknina obsiahnutá v leče prispieva k lepšiemu tráveniu a udržuje hladinu cukru v krvi stabilnú. Bielkoviny v ňom sú kvalitné a majú vysokú biologickú hodnotu. Taktiež môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu v krvi a znižovať riziko srdcových ochorení. Lečo je tiež bohaté na vitamín C, vitamíny skupiny B, železo a ďalšie minerály, ktoré prispievajú k posilneniu imunitného systému a zdraviu kostí.
Lečo je vynikajúcim zdrojom rastlinných bielkovín a môže byť skvelou alternatívou pre tých, ktorí nekonzumujú mäso. Obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, ktoré sú dôležité pre výživu. Domáce lečo zo zeleniny môže byť tiež skvelou voľbou na raňajky. Obsahuje mnoho zdravých zložiek a môže poskytnúť telu energiu a výživu na začiatok dňa.
Skúste si lečo aj zavariť – máme pre vás recept na najlepšie domáce zavárané lečo.
Konzumácia zeleniny a zdravie
Zelenina je pre náš organizmus veľmi dôležitá a mali by sme ju konzumovať pravidelne. V žiadnom jedálničku by nemala chýbať, preto veľa ľudí oceňuje recepty na jedlá, ktoré zahŕňajú veľa zeleniny a chutia veľmi dobre, tak ako lečo. Tu je niekoľko dôvodov, prečo je potrebné jesť zeleninu:
-
Nutričná hodnota: Zelenina je bohatá na vitamíny, minerály, vlákninu a fytonutrienty, ktoré sú dôležité pre zdravie a správne fungovanie organizmu. Obsahuje vitamíny A, C, E, K, B-skupinu a minerály ako železo, vápnik, draslík a ďalšie.
-
Antioxidanty a fytonutrienty: Zelenina obsahuje antioxidanty, ako napríklad vitamín C a E, ktoré pomáhajú chrániť telo pred voľnými radikálmi a redukovať oxidačný stres. Fytonutrienty, ktoré sa nachádzajú v zelenine, majú tiež ochranné účinky na zdravie a sú spojené s rôznymi výhodami, ako je posilnenie imunitného systému a ochrana pred niektorými ochoreniami.
-
Ochrana pred chorobami: Výskum ukazuje, že pravidelná konzumácia zeleniny je spojená s nižším rizikom mnohých chorôb, ako sú srdcovocievne ochorenia, cukrovka, niektoré druhy rakoviny a ochorenia spojené s vekom. Zelenina obsahuje živiny, ktoré môžu pomôcť posilniť imunitný systém a chrániť telo pred chorobami.
-
Nízky obsah kalórií: Väčšina druhov zeleniny je nízkokalorická, čo znamená, že poskytuje veľa živín s malým množstvom kalórií. To je výhodné pre udržiavanie zdravej telesnej hmotnosti a zásobovanie organizmu potrebnými živinami bez nadmerného príjmu kalórií.
-
Vysoký obsah vlákniny: Zelenina obsahuje vlákninu, ktorá je dôležitá pre správne fungovanie tráviaceho systému a reguláciu hladiny cukru v krvi. Vláknina tiež pomáha udržiavať pocit sýtosti, čo môže pomôcť pri kontrole telesnej hmotnosti.
Je dôležité mať rozmanitosť v strave a zahrnúť do nej rôzne druhy zeleniny, aby sme získali široké spektrum živín. Odporúča sa konzumovať zeleninu každý deň a zahrnúť ju do rôznych jedál, ako sú šaláty, prílohy, polievky a opečené jedlá.
Ak máte doma veľa zeleniny, pripravte si napríklad šopský šalát alebo cestovinový šalát s majonézou. Z leča si môžete uvariť aj bravčové mäso s lečom a hranolkami.
Ingrediencie
- 1 ks veľká cibuľa,
- 6 ks paradajka,
- 6 ks paprika,
- 6 ks vajce,
- kúsok masla + 2 PL olej,
- na dochutenie: trošku cukru, morská soľ, mleté čierne korenie, drvená rasca
Postup receptu
1Najprv si pripravíme zeleninu. Šupku na čerstvých paradajkách (horná časť) narežeme do kríža. Paradajky následne trošku povaríme vo vriacej vode, šupka sa začne krásne oddeľovať. Paradajky vyberieme z vody a zbavíme ich šupky, tvrdých častí a nakrájame na kocky. Papriku očistíme a nakrájame na tenké rezančeky.
2Cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno. V panvici si zohrejeme maslo s olejom a pridáme cibuľu, ktorú orestujeme dozlatista. Keď si zvolíme výdatnejšiu verziu – s klobásou, párkom, slaninou, nakrájame ich na kolieska/kocky. Restujeme spolu s cibuľou cca 5 minút.
3
Pridáme nakrájanú papriku a trošku cukru (nemusíme) kvôli chuti. Restujeme cca 3 minúty. Pridáme paradajky, osolíme, pridáme mleté čierne korenie a drvenú rascu, pokračujeme v restovaní cca 10 minút. Trochu šťavy sa odparí. My obľubujeme zeleninu, ktorá je taká chrumkavejšia.
4
K podusenej zelenine pridáme vajcia – na jednu osobu počítame 2-3 ks, záleží aké veľké vajíčka máme. Miešame do zhustnutia podľa chuti, do redšej alebo hustejšej konzistencie.
Tip na záver: Ak zvolíme verziu delenej stravy, lečo si iba obložíme ďalšou zeleninou. Môžeme podávať s chlebom, rožkom, žemľou, hriankami, ale aj varenými zemiakmi.
Videorecept