Čas prípravy: 10 min
Čas kysnutia: 12 hod
Tepelná úprava: 50 min
Počet porcií: 1 ks
 

Domáci chlieb to je chrumkavá kôrka, mäkké vnútro a vôňa po celom dome. Recept je pritom veľmi jednoduchý, zvládne ho aj začiatočník.

Skvelá dobrota k pivku alebo podávajte ho len na zahryznutie pre nečakávanú návštevu. Neváhajte si ho s nami pripraviť podľa chutnerecepty.sk.

Chrumkavý domáci chlieb

Churmkavý domáci chlieb, ktorý sa pečie vo vašej vlastnej kuchyni, má mnoho výhod oproti kupovanému chlebu z obchodu. Pre začiatok, domáci chlieb je často čerstvejší, pretože ho môžete upiecť vždy, keď máte chuť na čerstvý chlieb.

Pri pečení domáceho chleba môžete použiť kvalitnejšie a prírodné suroviny a tiež sa vyhnúť pridaným konzervantom, farbivám a iným chemikáliám, ktoré môžu byť prítomné v komerčne vyrábanom chlebe.

Okrem toho, pečenie domáceho chleba môže byť aj skvelou zábavou pre celú rodinu. Deti môžu pomôcť s miešaním a formovaním cesta a celá rodina môže spoločne sledovať, ako sa chlieb pečie a vôňa sa šíri po celej kuchyni.

Nakoniec, domáci chlieb môže byť aj oveľa lacnejší ako kupovaný chlieb, najmä ak pečiete väčšie množstvá naraz a potom môžete mraziť časti na neskoršie použitie. Takýto chlieb sa skvele hodí napríklad k fazuľovej polievke, avokádovej nátierke alebo jednoducho s maslom a soľou. 

Tipy na zdravý domáci chlieb

Domáci chlieb je jedným z receptov, ktoré si viete pripraviť aj v zdravšej verzii. Príprava naozaj nie je zložitá, niekedy stačí jednoducho vymeniť jednu ingredienciu za nejakú zdravšiu. Tu je niekoľko tipov ako si doma pripraviť zdravšiu verziu chleba: 

  • Na zdravší domáci chlieb použite celozrnnú múku: Výmenou bielej múky za celozrnnú múku získate viac vlákniny a vitamínov. Môžete použiť múku z celozrnnej pšenice, raži, jačmeňa a ovsa.

  • Použite menej soli: V obchodnom chlebe sa zvyčajne používa veľa soli, preto sa snažte použiť menej soli pri pečení domáceho chleba. Soľ vo veľkom množstve nie je zdravá pre náš organizmus, preto by sme si mali kontrolovať, či ju nekonzumujeme zbytočne priveľa. 

  • Použite zdravé tuky: Výber správneho tuku môže mať vplyv na váš chlieb. Snažte sa používať zdravé tuky ako napríklad olivový olej, kokosový olej alebo avokádo.
  • Experimentujte s kvasom: Kvasený chlieb môže byť ľahšie stráviteľný ako chlieb pripravený s použitím droždia. Kvasený chlieb tiež môže byť bohatší na probiotiká, ktoré sú prospešné pre tráviaci trakt. V obchodoch je takýto chlieb drahší ako ten obyčajný, ale vy si ho viete jednoducho pripraviť aj doma.

  • Nezabudnite na dostatok tekutín: Dostatok tekutín v ceste je kľúčový pre výrobu mäkkého a chrumkavého chleba. Použite čistú vodu alebo mlieko a nezabudnite pridať dostatočné množstvo tekutín podľa receptu.

S týmito tipmi môžete pripraviť zdravý a chutný domáci chlieb, ktorý bude obohacovať vašu stravu a prispievať k vášmu celkovému zdraviu.

Skúste otestovať aj iné recepty od nás – pečený losos v rúre, langoše alebo recept na paradajkovú polievku z portálu Ženy v meste. Alebo recept na domáce rožky ako z obchodu či najlepšie domáce žemle. Prípadne vyskúšajte aj recept na tradičný podplamenník.

Ingrediencie 

Postup receptu na domáci chlieb

1Do misy preosejeme cez sitko hladkú múku.

Preosejeme hladkú múku. Foto - Kristýna

2Do múky prilejeme vodu, pridáme sušené droždie a čajovú lyžičku soli.

Pridáme zvyšné ingrediencie. Foto - Kristýna

3Cesto zamiešame a dáme kysnúť na teplé miesto pod utierku na 12 hodín. Ideálne je pripraviť cesto večer, nechať cez noc nakysnúť a ráno upiecť.

Zamiešané cesto dáme kysnúť. Foto - Kristýna

4Na pomúčenej doske vytvarujeme z cesta požadovaný tvar chleba. Kľudne si cesto môžete rozdeliť a upiecť dva menšie bochníčky, je to na vás. 

Cesto vytvarujeme. Foto - Kristýna

5Do misy na pečenie dáme papier, chlieb uložíme a prikryjeme pokrievkou. Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 230°C na 30 minút. Po 30 minútach dáme dole pokrievku a pečieme ďalších 15-20 minút do zhnednutia kôrky.

Chlieb pečieme do zhnednutia. Foto - Kristýna

Chlieb je hotový. Dobrú chuť! Vyskúšajte aj náš recept na chrumkavé bagety.

Videorecept na prípravu domáceho chleba

1 komentár

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu