Čas prípravy: 30 min
Čas marinovania: 12-24 hod
Počet porcií: 4
 

Bravčová cigánska pečienka, podľa receptu, ktorý si okamžite zamilujete. Prekvapte doma a prichystajte cigánsku s pomocou postupu z nášho online portálu Chutne Recepty.

Cigánska pečienka

Tradičná a veľmi obľúbená – bravčová cigánska pečienka. A tak nečakajte na ďalšie hody či jarmok, pripravte si ju jednoducho aj v domácich podmienkach napríklad na obed. Spokojnosť všetkých ochutnávačov bude zaručená.

Táto tradičná bravčová cigánska pečienka je zakaždým chuťovým zážitkom pre každého. Teraz vďaka našim tipom si ju teraz môžete prichystať aj doma, jednoducho a s rovnako skvelou chuťou.

Bravčové mäso patrí k najbežnejších druhov mäsa na svete obľúbeným v mnohých kuchyniach na svete vrátane tej našej. Dá sa pripraviť rôznymi spôsobmi, vrátane grilovania, smaženia, dusenia a pečenia.

Cigánska pečienka je u nás zrejme to najbežnejšie jedlo, ktoré z tohto mäsa dokážete pripraviť. Často sa označuje ako jedno z najtypickejších jedál z kuchyne strednej Európy.

Bravčové mäso v kuchyni

Bravčové mäso je bohaté na vitamíny a minerály, ako napríklad vitamín B12, zinok a selén. Okrem toho obsahuje vysoké množstvo bielkovín, ktoré sú dôležité pre rast a regeneráciu tela.

V porovnaní s inými druhmi mäsa, ako napríklad hovädzím, však bravčové obsahuje nižšie množstvo vlákniny. Konzumácia príliš veľkého množstva bravčového mäsa môže zvýšiť riziko niektorých chorôb, ako napríklad srdcových chorôb a cukrovky.

Pri jeho pravidelnej konzunácií tak treba byť mierne opatrný. Bravčové mäso sa však dá použiť na prípravu mnohých chutných a výživných jedál, ako napríklad bravčového gulášu, pečeného bravčového rebierka, bravčovej panenky a mnohých ďalších.

Jeho veľkou výhodou je, že je u nás veľmi rozšírené a bežne dostanete v ponuke obchodov a predajní s mäsom akúkoľvek žiadanú kvalitu či časť. Bez cigánskej pečienky by sa zrejme nemohli u nás uskutočniť ani nijaké tradičné jarmoky a stretnutia pod holým nebom.

Aj keď patria chutné recepty k novým portálom, našou prioritou bude predovšetkým kvalita receptov. Skúste napríklad náš recept na zemiakový šalát.

Postupne vám budeme prinášať nové recepty, nielen tie tradičné, ale aj modernejšie, v zdravšej verzií, bezlepkové, vhodné pre deti a aj tých, ktorí mäso veľmi nemusia. Samozrejme, torty, koláče a zákusky taktiež nebudú chýbať.

Nech sa páči, nahliadnite do tvorby nášho ďalšieho webu, teda Dobrej kuchyne. Okrem spomínanej cigánskej pečienky vám odporúčame vyskúšať aj recept na dusenú bravčovú pečienku. Alebo vyskúšajte tento recept na pečené kuracie stehná.

Ingrediencie na prípravu cigánskej pečienky

(4 osoby)

  • 600 g bravčovej krkovičky (bravčové karé),
  • 2 PL bravčovej masti na opekanie mäsa,
  • 2 PL bravčovej masti na restovanie cibule,
  • 3 ks cibule strednej veľkosti

Marinovanie mäsa:

  • Soľ,
  • Mleté čierne korenie,
  • 5 dcl mlieka,
  • 5 strúčikov cesnaku

Na oblohu:

Postup receptu: cigánska pečienka

1Cigánska pečienka sa obyčajne pripravuje z bravčovej krkovičky, môžeme však zvoliť aj chudšie mäso, ktorým je napríklad bravčové karé. Na úvod si mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na plátky hrubé 1,5cm. Mierne rho ozklepeme.

 

Pripravíme si bravčové mäso. Foto - Martina

2Už rozklepané bravčové mäso osolíme a okoreníme podľa chuti. Cesnak očistíme, prelisujeme, môžeme aj nakrájať nadrobno. Následne s ním dôkladne potrieme plátky ochuteného mäsa.

 

Mäso potrieme cesnakom. Foto - Martina

3Pripravené mäso preložíme do uzátvarateľnej misky. Plátky mäsa zalejeme mliekom, musia byť ponorené. Potom dózu uzavrieme, uložíme do chladničky a necháme odpočívať najlepšie na 12 až 24 hodín.

 

Cigánska pečienka je takmer hotová. Mäso ponoríme do mlieka. Foto - Nela

4Na panvici rozohrejeme bravčovú masť, pridáme odležané a pripravené kusy cigánskej pečienky. Z každej strany ich opekáme približne 3 minúty. Potom mäso prikryjeme, znížime teplotu a ešte ho podusíme do mäkka.

 

Mäso opekáme na panvici. Foto - Martina

5Nakoniec mäso odkryjeme. Na prudkom ohni ho ešte krátko opečieme z oboch strán dozlatista. Na ďalšej panvici si na bravčovej masti a na miernom stupni orestujeme kolieska cibule.

Podávame v čerstvej žemli, ktorú sme potreli horčicou, môžeme pridať aj kyslú uhorku či feferónky. Dobrú chuť! Prípadne si vyskúšajte z bravčového mäsa pripraviť aj tento guláš so zemiakmi.

Cigánska pečienka je hotová, podávame ju v žemli alebo so zemiakmi. Foto - Nela

Video ako pripraviť cigánsku

1 komentár

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu