Čokoládové crinkles sú veľmi oblúbeným receptom, ktorý rozhodne patrí k Vianociam. A u nás už viac ako pol storočia určite. Volali sa kedysi vráskavé sušienky, ale to nevadí.
Čokoládové crinkles
Crinkles sú dnes známe aj ako „crinkle cookies“ alebo u nás už dlho ako „vráskavé sušienky,“ sú oblátky s výrazným zvrásneným povrchom, ktorý vytvára krásny vizuálny efekt. Tieto sušienky majú charakteristický vzhľad, ktorý sa dosahuje pomocou obalenia v kryštálovom i práškovom cukre pred pečením.
Historia receptu sa väčšinou spája s tradičným domácim pečením a sladkosťami. Tieto oblátky so zvráskaveným povrchom sú často spojené s vianočným obdobím alebo osobitnými príležitosťami.
Prvý recept na crinkles sa objavil pravdepodobne už dávno a postupne šíril sa medzi rodinami a komunitami. Zvyčajne obsahuje bežné ingrediencie na pečenie, ako sú múka, vajcia, cukor, maslo a kypriace činidlá, ako je jedlá sóda alebo prášok do pečiva.
Recepty sa môžu líšiť v závislosti na regióne a rodinnej tradícii. Niekedy sú čokoládové crinkles ozvláštňované pridaním kakaového prášku alebo čokolády, aby získali bohatú farbu a chuť. Môžu sa tiež obaliť v práškovom cukre pred pečením, čo vytvára charakteristický vrásčitý vzhľad po upečení.
Dôvod k popularite?
Crinkles, alebo vrásčité sušienky, majú veľa vlastností a prvkou ktoré ich robia populárnymi. Tu sú niektoré z nich:
- Vizuálny efekt: Ich charakteristický zvrásnený povrch vytvára vizuálny efekt, ktorý prichádza do oka. Tento kontrast medzi tmavým cestom sušienky a bledým práškovým cukrom pridáva sušienkam atraktívny vzhľad.
- Čokoládová chuť: Väčšina receptov na crinkles obsahuje kakaový prášok alebo čokoládu, čo dodáva sušienkam bohatú a intenzívnu čokoládovú chuť. To je príjemné pre milovníkov čokolády a robí crinkles atraktívnymi pre všetky vekové skupiny.
- Jednoduchý recept: Recept na crinkles je často jednoduchý a nevyžaduje špeciálne zručnosti v pečení. To znamená, že aj začiatočníci môžu dosiahnuť dobré výsledky, čo zvyšuje ich popularitu pre domácich pekárov.
- Vianočná tradícia: Crinkles sú často súčasťou vianočného pečiva a sú spojené s atmosférou sviatkov. Ich vzhľad a chuť ich robia ideálnymi pre vianočné stravovanie alebo ako darčeky.
- Variabilita receptov: Existuje veľa variantov receptov na čokoládové crinkles, čo znamená, že môžete experimentovať s rôznymi prísadami a prispôsobiť si ich podľa vlastných preferencií. Pridaním orechov, kávy alebo iných ingrediencií môžete vytvoriť vlastnú verziu crinkles.
Celkovo vzaté, čokoládové crinkles majú príťažlivý vzhľad, skvelú chuť a sú jednoduché na prípravu, čo z nich robí obľúbený dezert pre rôzne príležitosti. Neváhajte a doprajte si k nim aj iné vianočné koláče s webom chutné recepty.
Tipy na iné Vianočné recepty
Na stránke chutné recepty nájdete velmi vela chutných a nenáročných Vianočných receptov. Tu sú niektoré z nich:
- Orechové vanilkové rožky: Orechové vanilkové rožky sú lahodné pečivo s náplňou z orechov a vanilky. Tento recept kombinuje krehké cesto so šľahaným orechovým krémom, vytvárajúc rozkošné a chutné rožky.
- Venčeky: Venčeky sú drobné koláčiky, ktoré majú tvar malých krúžkov. Môžu byť vyrobené z krehkého cesta, ktoré sa môže líšiť podľa receptu. Často sa zdobia posýpaním práškovým cukrom alebo polevou.
- Linecké cesto: Linecké cesto je krehké, maslové cesto, ktoré je vynikajúce na prípravu rôznych druhov pečiva, vrátane lineckých koláčikov. Obsahuje bežné ingrediencie ako múka, maslo, vajce a cukor. Často sa ochucuje citrónovou kôrou alebo vanilkovým extraktom a môže byť zdobené glazúrou alebo ovocnými džemami.
- Medovníky: Medovníky sú aromatické a korenisté pečivo vyrobené s použitím medu a korenín. Klasický recept obsahuje múku, maslo, vajce, med a zmes korenín, ako sú škorica, klinčeky a zázvor. Medovníky sa často vykrajujú do rôznych tvarov a môžu byť zdobené glazúrou alebo jedlou farbou.
Tieto recepty sú často súčasťou vianočného pečiva a majú svoje miesto v tradíciách mnohých rodín. Ich príprava je nielen chutná, ale aj spájaná s atmosférou sviatkov a rodinných tradícií.
Skúste aj náš recept na Vianočnú kapustnicu. A tu je zase recept na zemiakovo-cibuľový šalát. Vyskúšajte aj naše jednoduché vianočné koláčiky alebo odpaľované venčeky. Prečítajte si aj podrobný návod ako tvarovať kávové zrná. A tu je recept na domáce donuty.
Ingrediencie
Čokoládové cesto:
- 225 g tmavá čokoláda, najlepšie 70% (môže byť aj 52%),
- 60 g maslo,
- 50 g kryštálový (trstinový) cukor,
- 2 ks väčšie vajcia,
- 225 g hladká múka (hladká špaldová),
- 1 čajová lyžička vanilkovej esencie (vanilínového cukru, striedka z vanilkového lusku),
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva,
- štipka soli,
Obaľovanie:
- kryštálový (trstinový) cukor podľa potreby,
- práškový (pomletý trstinový) cukor podľa potreby,
Postup receptu
1
Nad parou roztopíme maslo s čokoládou a to tak, že menší hrniec so surovinami vložíme do väčšieho hrnca s vodou.
2 Čokohmotu necháme vychladnúť. Do väčšej misky pridáme vajcia (najlepšie izbovej teploty) a kryštálový (trstinový) cukor.
3Ručným mixérom alebo v kuchynskom robote vyšľaháme vajcia s cukrom do nadýchanej peny. Trvá to iba zopár minút.
4Do vaječnej zmesi postupne zašľaháme vlažnú čokoládovú hmotu. Nakoniec pridáme vanilkovú esenciu alebo vanilku.
5Mixérom (môžeme už aj varechou) zapracujeme zvolenú preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a štipkou soli.
6
Vznikne nám lepivé cesto, ktoré odložíme na 2-3 hodiny do chladu. Ak nemáme čas, vložíme ho na hodinu do mrazničky.
7
Z cesta tvarujeme guľky crinkles v tvare orecha, ktoré obaľujeme v kryštálovom (trstinovom) cukre. S cestom sa výborne pracuje.
8
Nasleduje obaľovanie v práškovom cukre. Ak zvolíme cukor trstinový, je potrebné ho pomlieť. Ja som použila práškový.
9
Veľký plech vystelieme papierom na pečenie. Na neho rovnomerne ukladáme čokoládové crinkles, nie blízko seba, lebo ešte narastú. Pečieme ich pri teplote 170 stupňov tak 10 až 12 minút.
10
Upečené čokoládové crinkles necháme vychladnúť, sú krehké. Keď zvollíme biely cukor, sú biele, ak trstinový sú do hneda.
Dobrú chuť, váše čokoládové crinkles sú hotové. Skúste aj náš recept na tekutý karamel. A tu je recept na klasické venčeky.
Videorecept
Čokoládové crinkles – čo k nim podávať?
K crinkles, alebo vrásčitým sušienkam, môžete podávať rôzne prílohy alebo doplnky, ktoré zosilnia ich chuť a vytvoria skvelú kombináciu. Tu sú niektoré nápady na to, čo môžete podávať ku crinkles:
Mlieko: Klasická a osvedčená voľba. Mlieko pomáha zmierniť sladkosť sušienok a poskytuje osviežujúci kontrast.
Horká čokoláda: Ak máte radi čokoládu, horká čokoláda je skvelý doplnok. Teplá nápojová voľba, ktorá sa dobre hodí k čokoládovým crinkles.
Čaj: K ľahším variantám crinkles, napríklad citrónovým alebo vanilkovým, sa skvelo hodí šálka čaju. Voľte čaj s jemným ovocným alebo kvetinovým aroma.
Káva: Pre milovníkov kávy sú crinkles skvelým spoločníkom. Káva s mliekom alebo čiernou kávou môže zdôrazniť chuť čokolády v sušienkach.
Ľahké ovocie: Čerstvé alebo ovocie v sirupe môže poskytnúť osviežujúci kontrast k bohatej a sladkej chuti crinkles.
Zmrzlina: V letných mesiacoch môžete čokoládové crinkles podávať s ľahkou zmrzlinou. Táto kombinácia teplých sušienok a chladnej zmrzliny môže byť veľmi chutná.
Ovocné džemy alebo sirupy: Ďalšia možnosť je podávať crinkles s ovocnými džemami alebo sirupmi. Tieto prílohy dodajú sušienkam ďalší rozmerný zážitok.
Pamätajte, že voľba závisí na vašich preferenciách a na príležitosti. Čokoládové crinkles si to zaslúžia. Experimentujte a vytvárajte kombinácie, ktoré vám chutia najviac!