Čas prípravy: 20 minút,
Čas prečenia: 10-15 minút,
Počet kusov: 40

Čokoládové crinkles sú veľmi oblúbeným receptom, ktorý rozhodne patrí k Vianociam. A u nás už viac ako pol storočia určite. Volali sa kedysi vráskavé sušienky, ale to nevadí.

Čokoládové crinkles

Crinkles sú dnes známe aj ako „crinkle cookies“ alebo u nás už dlho ako „vráskavé sušienky,“ sú oblátky s výrazným zvrásneným povrchom, ktorý vytvára krásny vizuálny efekt. Tieto sušienky majú charakteristický vzhľad, ktorý sa dosahuje pomocou obalenia v kryštálovom i práškovom cukre pred pečením.

Historia receptu sa väčšinou spája s tradičným domácim pečením a sladkosťami. Tieto oblátky so zvráskaveným povrchom sú často spojené s vianočným obdobím alebo osobitnými príležitosťami.

Prvý recept na crinkles sa objavil pravdepodobne už dávno a postupne šíril sa medzi rodinami a komunitami. Zvyčajne obsahuje bežné ingrediencie na pečenie, ako sú múka, vajcia, cukor, maslo a kypriace činidlá, ako je jedlá sóda alebo prášok do pečiva.

Recepty sa môžu líšiť v závislosti na regióne a rodinnej tradícii. Niekedy sú čokoládové crinkles ozvláštňované pridaním kakaového prášku alebo čokolády, aby získali bohatú farbu a chuť. Môžu sa tiež obaliť v práškovom cukre pred pečením, čo vytvára charakteristický vrásčitý vzhľad po upečení.

Dôvod k popularite?

Crinkles, alebo vrásčité sušienky, majú veľa vlastností a prvkou ktoré ich robia populárnymi. Tu sú niektoré z nich:

  • Vizuálny efekt: Ich charakteristický zvrásnený povrch vytvára vizuálny efekt, ktorý prichádza do oka. Tento kontrast medzi tmavým cestom sušienky a bledým práškovým cukrom pridáva sušienkam atraktívny vzhľad.
  • Čokoládová chuť: Väčšina receptov na crinkles obsahuje kakaový prášok alebo čokoládu, čo dodáva sušienkam bohatú a intenzívnu čokoládovú chuť. To je príjemné pre milovníkov čokolády a robí crinkles atraktívnymi pre všetky vekové skupiny.
  • Jednoduchý recept: Recept na crinkles je často jednoduchý a nevyžaduje špeciálne zručnosti v pečení. To znamená, že aj začiatočníci môžu dosiahnuť dobré výsledky, čo zvyšuje ich popularitu pre domácich pekárov.
  • Vianočná tradícia: Crinkles sú často súčasťou vianočného pečiva a sú spojené s atmosférou sviatkov. Ich vzhľad a chuť ich robia ideálnymi pre vianočné stravovanie alebo ako darčeky.
  • Variabilita receptov: Existuje veľa variantov receptov na čokoládové crinkles, čo znamená, že môžete experimentovať s rôznymi prísadami a prispôsobiť si ich podľa vlastných preferencií. Pridaním orechov, kávy alebo iných ingrediencií môžete vytvoriť vlastnú verziu crinkles.

Celkovo vzaté, čokoládové crinkles majú príťažlivý vzhľad, skvelú chuť a sú jednoduché na prípravu, čo z nich robí obľúbený dezert pre rôzne príležitosti. Neváhajte a doprajte si k nim aj iné vianočné koláče s webom chutné recepty.

Tipy na iné Vianočné recepty

Na stránke chutné recepty nájdete velmi vela chutných a nenáročných Vianočných receptov. Tu sú niektoré z nich:

  • Orechové vanilkové rožky: Orechové vanilkové rožky sú lahodné pečivo s náplňou z orechov a vanilky. Tento recept kombinuje krehké cesto so šľahaným orechovým krémom, vytvárajúc rozkošné a chutné rožky.
  • Venčeky: Venčeky sú drobné koláčiky, ktoré majú tvar malých krúžkov. Môžu byť vyrobené z krehkého cesta, ktoré sa môže líšiť podľa receptu. Často sa zdobia posýpaním práškovým cukrom alebo polevou.
  • Linecké cesto: Linecké cesto je krehké, maslové cesto, ktoré je vynikajúce na prípravu rôznych druhov pečiva, vrátane lineckých koláčikov. Obsahuje bežné ingrediencie ako múka, maslo, vajce a cukor. Často sa ochucuje citrónovou kôrou alebo vanilkovým extraktom a môže byť zdobené glazúrou alebo ovocnými džemami.
  • Medovníky: Medovníky sú aromatické a korenisté pečivo vyrobené s použitím medu a korenín. Klasický recept obsahuje múku, maslo, vajce, med a zmes korenín, ako sú škorica, klinčeky a zázvor. Medovníky sa často vykrajujú do rôznych tvarov a môžu byť zdobené glazúrou alebo jedlou farbou.

Tieto recepty sú často súčasťou vianočného pečiva a majú svoje miesto v tradíciách mnohých rodín. Ich príprava je nielen chutná, ale aj spájaná s atmosférou sviatkov a rodinných tradícií.

Skúste aj náš recept na Vianočnú kapustnicu. A tu je zase recept na zemiakovo-cibuľový šalát. Vyskúšajte aj naše jednoduché vianočné koláčiky alebo odpaľované venčeky. Prečítajte si aj podrobný návod ako tvarovať kávové zrná. A tu je recept na domáce donuty.

Ingrediencie

Čokoládové cesto:

  • 225 g tmavá čokoláda, najlepšie 70% (môže byť aj 52%),
  • 60 g maslo,
  • 50 g kryštálový (trstinový) cukor,
  • 2 ks väčšie vajcia,
  • 225 g hladká múka (hladká špaldová),
  • 1 čajová lyžička vanilkovej esencie (vanilínového cukru, striedka z vanilkového lusku),
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva,
  • štipka soli,

Obaľovanie:

  • kryštálový (trstinový) cukor podľa potreby,
  • práškový (pomletý trstinový) cukor podľa potreby,

Postup receptu

Nad parou roztopíme maslo s čokoládou a to tak, že menší hrniec so surovinami vložíme do väčšieho hrnca s vodou.

Crinkles. Foto : Nela

Čokohmotu necháme vychladnúť. Do väčšej misky pridáme vajcia (najlepšie izbovej teploty) a kryštálový (trstinový) cukor.

Crinkles. Foto : Nela

3Ručným mixérom alebo v kuchynskom robote vyšľaháme vajcia s cukrom do nadýchanej peny. Trvá to iba zopár minút.

Crinkles. Foto : Nela

4Do vaječnej zmesi postupne zašľaháme vlažnú čokoládovú hmotu. Nakoniec pridáme vanilkovú esenciu alebo vanilku.

Crinkles. Foto : Nela

5Mixérom (môžeme už aj varechou) zapracujeme zvolenú preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a štipkou soli.

Crinkles. Foto : Nela

Vznikne nám lepivé cesto, ktoré odložíme na 2-3 hodiny do chladu. Ak nemáme čas, vložíme ho na hodinu do mrazničky.

Crinkles. Foto : Nela

7

Z cesta tvarujeme guľky crinkles v tvare orecha, ktoré obaľujeme v kryštálovom (trstinovom) cukre. S cestom sa výborne pracuje.

Crinkles. Foto : Nela

Nasleduje obaľovanie v práškovom cukre. Ak zvolíme cukor trstinový, je potrebné ho pomlieť. Ja som použila práškový.Crinkles. Foto : Nela

9

Veľký plech vystelieme papierom na pečenie. Na neho rovnomerne ukladáme čokoládové crinkles, nie blízko seba, lebo ešte narastú. Pečieme ich pri teplote 170 stupňov tak 10 až 12 minút.Crinkles. Foto : Nela

10 

Upečené čokoládové crinkles necháme vychladnúť, sú krehké. Keď zvollíme biely cukor, sú biele, ak trstinový sú do hneda.

Čokoládové crinkles. Foto -  Nela
Čokoládové crinkles. Foto – Nela

Dobrú chuť, váše čokoládové crinkles sú hotové. Skúste aj náš recept na tekutý karamel. A tu je recept na klasické venčeky.

Videorecept

Čokoládové crinkles – čo k nim podávať?

K crinkles, alebo vrásčitým sušienkam, môžete podávať rôzne prílohy alebo doplnky, ktoré zosilnia ich chuť a vytvoria skvelú kombináciu. Tu sú niektoré nápady na to, čo môžete podávať ku crinkles:

Mlieko: Klasická a osvedčená voľba. Mlieko pomáha zmierniť sladkosť sušienok a poskytuje osviežujúci kontrast.

Horká čokoláda: Ak máte radi čokoládu, horká čokoláda je skvelý doplnok. Teplá nápojová voľba, ktorá sa dobre hodí k čokoládovým crinkles.

Čaj: K ľahším variantám crinkles, napríklad citrónovým alebo vanilkovým, sa skvelo hodí šálka čaju. Voľte čaj s jemným ovocným alebo kvetinovým aroma.

Káva: Pre milovníkov kávy sú crinkles skvelým spoločníkom. Káva s mliekom alebo čiernou kávou môže zdôrazniť chuť čokolády v sušienkach.

Ľahké ovocie: Čerstvé alebo ovocie v sirupe môže poskytnúť osviežujúci kontrast k bohatej a sladkej chuti crinkles.

Zmrzlina: V letných mesiacoch môžete čokoládové crinkles podávať s ľahkou zmrzlinou. Táto kombinácia teplých sušienok a chladnej zmrzliny môže byť veľmi chutná.

Ovocné džemy alebo sirupy: Ďalšia možnosť je podávať crinkles s ovocnými džemami alebo sirupmi. Tieto prílohy dodajú sušienkam ďalší rozmerný zážitok.

Pamätajte, že voľba závisí na vašich preferenciách a na príležitosti. Čokoládové crinkles si to zaslúžia. Experimentujte a vytvárajte kombinácie, ktoré vám chutia najviac!

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu