Čokoládové muffiny
Muffiny patria k veľmi vďačným dezertom, pretože sa hodia na desiatu, olovrant, raňajky a zobrať si ich tiež môžete aj na výlet alebo zabaliť deťom na desiatu do školy. Určite vyskúšajte náš recept na čokoládové muffiny, ktorý môžete aj obmieňať podľa svojich chuťových preferencií. Sú skvelé tiež v tom, že do nich môžete pridať v podstate akékoľvek ovocie a upiecť si ich tiež zdravo, keďže zdravšia alternatíva muffinov je taktiež jednoduchá.
Ak chcete znížiť množstvo pridaného cukru vo svojich muffinoch, budú vám stačiť iba zrelé banány. Zrelé banány sú prirodzene sladké a môžu poskytnúť dostatok sladkosti pre muffiny. Môžete tiež skúsiť sladidlá ako med, javorový sirup alebo kokosový cukor. Banány sú však bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu. Obsahujú tiež prirodzené cukry, ktoré poskytujú energiu. Pridanie banánov do muffinov je skvelý spôsob, ako zvýšiť ich výživovú hodnotu a pridať im jemnú a zdravú sladkosť.
Okrem banánov a čokolády môžete na čokoládové muffiny použiť aj ďalšie prísady, ktoré im dodajú chuť a textúru. Napríklad môžete pridať orechy (napríklad vlašské orechy alebo lieskové orechy), čokoládové lupienky, sušené ovocie (ako hrozienka alebo brusnice) alebo kokosové vločky.
Tipy na zdravé muffiny
Muffiny sú veľmi obľúbené (a nielen tie čokoládové muffiny) a mnoho ľudí hľadá spôsoby ako si ich pripraviť aj v zdravšej verzii, s väčším množstvom vlákniny a živín. Zhrnuli sme pre vás niekoľko tipov ako na zdravé muffiny. Tu sú:
-
Použite celozrnnú múku: Namiesto bielej múky si môžete vybrať celozrnnú múku, ktorá obsahuje viac vlákniny, vitamínov a minerálov. Môžete použiť celozrnnú pšeničnú múku alebo vyskúšať alternatívy ako špaldovú múku, ovsenú múku alebo mandľovú múku.
-
Pridajte ovocie: Okrem banánov môžete pridať aj ďalšie ovocie do muffinov, ako sú jahody, maliny, brusnica alebo nastrúhané jablká. Ovocie dodá muffinom prírodnú sladkosť a vlákninu.
-
Nahraďte tuk: Môžete znížiť množstvo tuku v recepte a nahradiť ho zdravými alternatívami. Namiesto masla alebo oleja môžete použiť nesladené jablčné pyré, olej z avokáda alebo kokosový olej.
-
Znížte množstvo cukru: Ak chcete znížiť množstvo pridaného cukru, môžete ho nahradiť sladidlami, ako sú napríklad med, javorový sirup, agáve nektár alebo stévia. Taktiež môžete využiť sladkosť ovocia a banánov.
-
Zdravé prísady: Pridanie zdravých prísad môže zvýšiť výživovú hodnotu muffinov. Môžete pridať strúhanú mrkvu, tekvicu, kokosové vločky, lieskové orechy, vlašské orechy alebo semienka chia alebo ľanové semienka.
-
Použite tmavú čokoládu: Tmavá čokoláda s vysokým obsahom kakaa je bohatá na antioxidanty a môže mať rôzne zdravotné výhody. Môžete použiť strúhanú tmavú čokoládu ako náhradu za čokoládové lupienky.
-
Nezabudnite na korenie: Pre vylepšenie chuti muffinov môžete pridať korenie ako škorica alebo vanilkový extrakt.
Je dôležité mať na pamäti, že zdravé muffiny môžu mať o niečo odlišnú textúru a chuť ako tradičné muffiny, ale stále môžu byť chutné a uspokojivé. Experimentujte s rôznymi ingredienciami a pomermi, aby ste dosiahli ideálny výsledok pre vás.
Ak ste milovník takýchto sladkých pokrmov, rozhodne vyskúšajte aj naše recepty na zdravé kváskové muffiny s jahodami, dvojfarebné muffiny, kakaové muffiny s ovocím alebo jablkové muffiny. Nezabudnite aj na náš perník či grankový koláč. Tu je zase recept na biskupský chlebíček a banánový chlieb. Skúste aj náš článok aká múka ide do muffinov.
Ingrediencie
hrnček = 250 ml
Suché prísady
- 2 hrnčeky polohrubá múka (my sme použili 1 hrnček špaldovej múky a 1 hrnček drvených ovsených vločiek),
- 1 hrnček kryštálový cukor (trstinový cukor),
- 1 ČL mletá škorica,
- 3 PL kakao,
- 1 ks vanilínový cukor,
- 1 ks kypriaci prášok
Mokré prísady
- 1 hrnček mlieko,
- 1/2 hrnčeka olej,
- 3 ks vajcia
Na dochutenie: 2 ks jablká, 1 ks banán, 1/2 hrnčeka – sušené brusnice alebo slivky, hrozienka, nasekané oriešky, kokos, kúsky tmavej čokolády
Postup receptu: čokoládové muffiny
1
V jednej miske si zmiešame všetky suché ingrediencie a v druhej zmixujeme ponorným mixérom banán s vajíčkami na kašu. K banánu a vajíčkam pridáme aj mlieko a olej. Premiešame to. V prípade, ak nepoužijete banán, vymiešajte iba všetky mokré ingrediencie.
2Mokrú zmes si nalejeme k suchým ingredienciám a všetko spolu premiešame. My sme pridali ešte 2 nastrúhané jabĺčka, nalámanú tmavú čokoládu a pol šálky strúhaného kokosu. Ovocie a kakao môžete pokojne vynechať a pridať, čo máte radi (sušené brusnice, slivky, hrozienka, nasekané oriešky).
3
V tomto kroku si vystelieme plech na muffiny papierovými košíčkami a naplníme ich cestom. Ak nemáte plech na muffiny, poukladajte košíčky na obyčajný plech. Čokoládové muffiny pečieme pri teplote 175°C asi 15 minút.
4Z tejto dávky by nám malo vyjsť 24 ks muffinov. Ak zvolíte bezlepkovú verziu, len zameňte múku za bezlepkovú. Postup je rovnaký. Na záver môžete čokoládové muffiny ešte posypať práškovým cukrom.
Čokoládové muffiny sú hotové, poliať si ich môžete napríklad aj čokoládovým ganache. Skúste aj náš recept na domáce wafle.