Najlepší recept na originál coleslaw šalát – chutný a plný vitamínov. Kombinácia zeleniny a majonézy vytvára dokonalú chuť, ktorej odolá len málokto. Dá sa v podstate pripraviť z čoho len chcete, pretože každý ho obľubujete inak. Skúste ten náš šalát podľa receptu portálu Chutné recepty, uvidíte, že vám zachutí.
Coleslaw šalát
Kombinácia zeleniny a majonézy je skutočne veľmi chutná, niet divu, že coleslaw šalát obľubuje toľko ľudí. Pripraviť si ho môžete zo zeleniny podľa chuti, ale musí byť čerstvá. Najmä kapusta, mrkva a stonkový zeler sú pre tento šalát najtypickejšie. Coleslaw šalát je plný vitamínov, rýchlo pripravený a zvládnu ho aj úplní začiatočníci v kuchyni. Pripraviť si ho môžete nielen ako prílohu, ale aj ako ľahkú večeru.
Coleslaw šalát, obľúbený po celom svete, má pôvod v starovekom Ríme, kde ľudia marinádovali kapustu v octe. Postupne sa recept rozšíril do celej Európy a nakoniec sa dostal aj do Ameriky, kde dostal názov „coleslaw.“ Jeho história je fascinujúca, s koreňmi siaha do minulosti a sleduje cestu cez rôzne kultúry.
Variácie receptu sú takisto nesmierne zaujímavé. Okrem klasického mixu kapusty a mrkvy môžete pridávať do coleslaw šalátu rôzne ingrediencie podľa vašich chuťových preferencií. Jablká, orechy, hrozienka, čierny korenie alebo dokonca jogurt, čo pridáva do jedla nový rozmer a jedinečný charakter.
Vznik coleslaw šalátu
Coleslaw šalát má svoje korene v histórii a jeho vývoj a názov sú pomerne zaujímavé.
Historický pôvod: Začiatky coleslaw šalátu možno vystopovať až do starovekého Ríma, kde ľudia začali marinovať kapustu v octe. Postupne sa táto prax rozšírila do Európy, kde sa začali pridávať ďalšie ingrediencie. Keď sa recept dostal do Ameriky, stal sa obľúbeným jedlom v mnohých domácnostiach.
Pôvod názvu „coleslaw“: Názov „coleslaw“ má pomerne jednoduchý pôvod. Slovo „coleslaw“ je anglickou modifikáciou holandského slova „koolsla,“ kde „kool“ znamená kapusta a „sla“ je skrátený výraz pre šalát. Toto holandské slovo bolo zredukované a adaptované do angličtiny, a tak vznikol názov, ktorý poznáme dnes.
Vývoj receptu: S plynutím času a migráciou ľudí medzi krajinami sa recept na coleslaw menil. Do pôvodnej zmesi kapusty a octu začali ľudia pridávať ďalšie suroviny, ako napríklad mrkvu, ktorá sa stala neodmysliteľnou súčasťou mnohých verzií coleslaw šalátu.
Popularita v Amerike: V Amerike sa coleslaw šalát stal obľúbeným jedlom, najmä v oblasti juhu, kde sa často podával ako súčasť tradičných pokrmov, ako sú barbecue jedlá, sendviče a hotdogy. Jeho jednoduchosť a osviežujúca chuť prispeli k jeho trvalému miestu v amerických kuchyniach.
Ingrediencie
- 1/2 ks biela kapusta,
- 3 ks väčšie stonky zeleru,
- 3 ks mrkva,
- 200 g cherry paradajky,
- 250 ml majonéza (alternatívna zálievka – 125 ml majonéza a 125 ml biely jogurt/kyslá smotana, 1 PL ocot a 1 PL citrónová šťava),
- soľ, mleté čierne korenie – podľa chuti
Postup receptu
1
Kapustu nakrájame na veľmi tenké rezance a dáme do misky. Následne k nej pridáme aj nakrájaný stonkový zeler.
2Mrkvu nastrúhame na tenšom strúhadle (nie na hrubo) a pridáme ku kapuste.
3
Šalát teraz ochutíme majonézou, soľou a mletým čiernym korením. Dobre premiešame. Môžete si tiež pripraviť aj inú zálievku, napríklad s majonézou, smotanou/bielym jogurtom, octom a citrónovou šťavou.
4
Nakoniec do šalátu pridáme nakrájané cherry paradajky a máme hotovo. Coleslaw šalát sa môže podávať.
Prajeme vám dobrú chuť. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na vynikajúci šalát z čínskej kapusty.