Jednoduchý cuketový prívarok s vajcom je ozajstná dobrota. Chuť cuketového prívarku nesklame pri nijakom obede, alebo večeri. Preto, že ide o jednoduchý a rýchly recept.
Cuketový prívarok s vajcom
Hľadáte chutné a výdatné jedlo hotové za niekoľko minút? Niečo čo pripravíte aj za pár eur? Chcete uvariť rýchly obed či večeru bez mäsa? A k tomu všetkému milujete cuketu?
Ak to všetko platí, určite vyskúšajte náš rýchly a jednoduchý recept na cuketový prívarok. Ak ste doteraz cuketu skôr nemuseli, teraz určite zmeníte názor. Lacné a chutné jedlo pre celú rodinu, ktoré si môžete pripraviť aj bez lepku.
Cuketový prívarok webu ChutnéRecepty.sk je skutočne to pravé. Ide o naozaj jednoduchý recept, ktorý si určite obľúbi celá rodina.
Cuketa je tiež známa pod názvom letná tekvica. Ide o obľúbenú, zdravú, chutnú a v našich zemepisných šírkach celoročne dostupnú zeleninu. Jej domáca príprava je vo všeobecnosti veľmi jednoduchá a rýchla.
Pochádza, rovnako ako všetky tekvice z Ameriky, presnejšie z oblastie dnešnej strednej Ameriky. Je skutočným zeleným pokladom pre naše zdravie. Preto, že okrem iného detoxikuje a odvodňuje, zlepšuje naše trávenie, má antibakteriálne účinky, pôsobí aj upokojujúco, posilňuje svaly a srdce, je vhodná pri cukrovke, dne, reume, problémoch s obličkami, zvyšuje imunitu.
Prívarkom obed nepokazíte
Okrem toho obsahuje mnoho skvelých a zdravých látok. Napríklad karotény, ale aj minerály ako horčík, vápnik, železo, draslík a fosfor. Navyše aj aj vitamíny A, B, C a vlákninu. Zaujímavá je aj tým, že obsahuje až približne 93% vody. A neobsahuje takmer žiaden tuk a je plná výživných látok.
Cuketa je všestranná zelenina, ktorú možno pripraviť rôznymi spôsobmi, čím pridáva rôznorodosť do jedálnička a umožňuje experimentovať s novými receptami.
Prívarok z cukety je pomerne jednoduchý a rýchly recept na prípravu. Cuketa sa rýchlo varí a môže sa kombinovať s ďalšími zeleninovými prísadami a korením podľa vlastnej chuti.
Cuketový prívarok je zdravá alternatíva k iným omáčkam a prívarkom, ktoré sú často ťažšie a obsahujú väčšie množstvo tuku. Cuketa je nízkokalorická a obsahuje množstvo živín, čo ju robí skvelou voľbou pre vyváženú stravu.
Cukety sú dostupné počas letných mesiacov a patria medzi sezónne plodiny. Využitie čerstvých a miestne pestovaných cukiet v príprave prívarku môže pridať ďalší pocit súvislosti s prírodou a lokálnou kuchyňou.
Za pár minút si pripravíte vynikajúce a výdatné jedlo, vhodné aj pri bezlepkovej diéte. Môžete pridať ďalšie prísady, ako sú bylinky, syr, cibuľa, cesnak, smotana alebo paradajky, aby ste vytvorili rôzne chute a variácie prívarku. Navyše ak chcete zeleninový prívarok ešte sýtejší, k prívarku môžete pridať vajce na mhoho spôsobov (stratené vajce, volské oko, vajce natvrdo), opečený špekáčik či klobásu.
Prívarky nesklamú, ide o nesmierne chutné recepty, skúste napríklad tento zemiakový alebo fazuľový prívarok so zemiakmi. Tu je zapekaná cuketa s mletým mäsom. Skúste aj ďalšie naše recepty s vajcami.
Ingrediencie
- 2 mladé cukety,
- 1 šľahačková smotana,
- 500 ml mlieka,
- 1 cibuľa,
- 1 polievková lyžica masla,
- polievková lyžica hladkej múky,
- Na dochutenie: cukor, soľ, rasca, bobkový list, kurkuma a citrónová šťava.
Postup receptu na cuketový prívarok
1Umytú mladú cuketu si umyjeme a nastrúhame na strúhadle, najlepšie aj so šupkou.
2Na masle si opražíme nakrájanú cibuľu a pridáme nastrúhanú cuketu. Následne si všetko osolíme, okoreníme bobkovým listom, rascou a necháme dusiť.
3Pripravíme si smotanovú zálievku a rozmiešame si mlieko, smotanu a lyžicu múky.
4
Do podusenej cukety dáme zálievku, premiešame a necháme jemne prevrieť. Následne ho ešte dochutíme šťavou z citróna, soľou, cukrom, kôprom a podľa chuti aj bylinkami. A hotový cuketový prívarok odstavíme.
5
Hotový prívarok podávame napríklad s vajíčkom uvareným natvrdo, opečenou klobásou, alebo varenými zemiakmi. Podobne výborne chutí aj pečená tekvica. Alebo vyskúšajte našich 11 receptov z cukety.
Videorecept na cuketový prívarok
Môže sa cuketový prívarok zmraziť a použiť neskôr?
Áno, cuketový prívarok sa dá zmraziť a použiť neskôr. Pri zmrazovaní je dôležité zabezpečiť správne balenie, aby sa minimalizoval kontakt s vzduchom a znížilo riziko, že sa pokazí. Tu je niekoľko krokov, ako postupovať:
Nechajte cuketový prívarok vychladnúť na izbovú teplotu pred zmrazovaním. Rozdeľte prívarok na jednotlivé porcie podľa vašich potrieb. Uložte porcie do sáčkov alebo nádob určených na zmrazovanie potravín. Odstráňte nadbytočný vzduch a pevne ich uzatvorte. Označte obal s dátumom zmrazovania. Umiestnite prívarok do mrazničky a zmrazte ho pri teplote -18 °C alebo nižšej.
Pri použití odmrazte prívarok postupne v chladničke, aby sa minimalizovala straty chuti a textúry. Zmrazený cuketový prívarok môžete použiť do 3-6 mesiacov, ale najlepšie je ho skonzumovať čo najskôr, aby ste zachovali čo najvyššiu kvalitu.
Je dôležité si uvedomiť, že po odmrazení môže cuketa uvoľniť niektoré množstvo vody, čo môže ovplyvniť konzistenciu prívaroku. Ak sa vám zdá príliš vodnatý, môžete ho pred podávaním varením znovu zahustiť alebo použiť na prípravu iných jedál, ako napríklad polievky alebo omáčky.
[…] umyjeme, no neošúpeme. Dáme variť aj s vajíčkami, ktoré položíme na zemiaky. Varíme, až kým nie sú zemiaky mäkké, cca 25 minút. Necháme […]
[…] 3 ks vajcia, […]
[…] ks mladá cuketa […]
Komentáre sú uzavreté.