Čas prípravy: 90 minút
Čas varenia: 20 minút
Počet porcií: 6
 

Skvelá nadýchaná domáca kysnutá knedľa od babičky, ktorá zostane mäkká aj na druhý deň (pokiaľ sa nezje hneď). Keď túto prílohu, ktorá sa hodí ku všetkým slovenským omáčkam vyskúšate, už nikdy nebudete kupovať knedľu z obchodu. Vyskúšajte recept, ktorý je jednoducho popísaný a zvládne ho každá aj menej skúsená kuchárka, či kuchár.

Kysnutá knedľa

Kysnutá knedľa s rožkami je nenáročná na ingrediencie. Základný recept zahŕňa múku, kvasnice, vodu alebo mlieko, soľ a niekedy aj vajcia alebo maslo pre lepšiu chut‘ a textúru. Už stačí pridať len trošku cukru a nakrájané rožky. Často sa podáva ako príloha, najmä k mäsovým jedlám s omáčkou. Je ideálna na absorbovanie omáčok a štiav z jedla.

Ide o tradičný pokrm, ktorý sa objavuje v mnohých kuchyniach po celom svete, najmä v strednej  a východnej Európe. Je to druh knedle alebo guličky vyrobenej z cesta alebo zemiakového cesta, ktorá sa varí vo vode alebo prirpavuje v pare a slúži ako príloha k rôznym jedlám.

História knedle je pomerne stará a existujú rôzne teórie o jej pôvode. Niektoré zdroje naznačujú, že knedle mali svoje korene v Číne a priniesli ich do Európy cez obchodné cesty. Knedle sa potom rozšírili do rôznych európskych krajín a prispôsobili sa miestnym chutiam a dostupným surovinám.

V každej krajine sa vyvinuli rôzne varianty knedlí, napríklad nemecké knedle, talianske knedle (gnocchi) alebo české knedle (knedlíky). V Česku a na Slovensku sú knedle tradičným jedlom a sú bežne pripravované a konzumované. Existuje veľa druhov knedlí, vrátane buchtičiek, zemiakových knedlíkov (žemľových), ovocných knedlí a širokých knedlí. Kysnutá knedľa má mnoho druhov.

Buchtičky sú malé, plnené knedle, ktoré sa pečú v rúre. Zemiakové knedlíky sa vyrábajú z cesta zmiešaného so zemiakmi, zatiaľ čo ovocné knedle obsahujú ovocné náplne, ako sú slivky alebo marhule, zabalené v ceste. Široké knedle sú rezané na pásy a varia sa vo vode.

Každá kultúra má svoje vlastné tradície a recepty na prípravu knedlí, čo spôsobuje rozmanitosť tohto jedla po celom svete. Napriek tomu majú všetky knedle spoločné to, že sú výživnou a sýtou prílohou, ktoré sa často podáva s omáčkami, mäsom alebo inými prímesami.

Aj dnes sa kysnutá knedľa pripravuje a konzumuje v mnohých krajinách, a to ako súčasť tradičnej kuchyne aj v moderných verziách. Mnoho ľudí po celom svete si užíva chuť a jedinečný charakter knedlí a jedná sa o jedlo, ktoré sa stalo súčasťou kulinárskeho dedičstva rôznych kultúr.

História

Kysnutá knedľa, často nazývaná aj parená alebo varená knedľa, je tradičný pokrm strednej Európy, najmä v krajinách ako Slovensko, Česko, Nemecko a Rakúsko. Historicky bol tento pokrm populárny v oblastiach, kde sa pestovalo veľa pšenice a obilnín. Tu je stručná história kysnutej knedle:

  • Staroveké obdobie: Kysnutie ako proces bol známy a využívaný už v staroveku. Starí Egypťania už poznali fermentačné procesy a pripravovali rôzne formy kysnutého chleba.
  • Stredovek: V stredovekej Európe sa obilniny stali hlavným zdrojom potravy pre väčšinu obyvateľstva. Jednoduché a výživné recepty, ako sú rôzne formy knedlí, sa stali základnou súčasťou stravy.
  • Pôvod názvu: Slovo „knedľa“ pochádza z nemeckého slova „Klöße“ alebo „Knödel„, čo znamená guľatý pokrm alebo knedľa.
  • Rôzne variácie: V rôznych regiónoch strednej Európy sa vyvinulo mnoho variácií kysnutých knedlí, často plnených mäsom, ovocím alebo inými ingredienciami.
  • Moderná doba: Dnes sú kysnuté knedle obľúbeným tradičným jedlom, ktoré sa často podáva ako príloha k mäsitym pokrmom, ale aj ako samostatné jedlo s rôznymi omáčkami alebo náplňami.

Výsledkom prípravy kysnutej knedle je pokrm, ktorý má hlboké korene v kultúre a histórii strednej Európy a odráža tradície a gastronomické zvyklosti regiónu.

Pripravte si aj parenú knedľu, karlovarský knedlík, klasickú koložvársku kapustu, plnené pirohy alebo dusenú červenú kapustu, podľa overených receptov z nášho webu Chutné recepty.

Ingrediencie

  • 0,5 kg hrubej múky,
  • 1 vajce,
  • 0,375 l mlieka,
  • 0,05 kg kvasníc,
  • 20 dkg rožkov,
  • 1 lyžička cukru,
  • štipka soli

Postup receptu

1Do teplého mlieka (teplota ľudského tela) dáme lyžičku cukru a pridáme rozdrobené kvasnice. Necháme nabehnúť zhruba 10 minút.

Do mlieka pridáme cukor a kvasnice. Foto - Kristýna

2Preosejeme múku, pridáme soľ, vajcia a kvások. Vymiešame cesto, vareškou alebo robotom do momentu, keď bude cesto hladké a lesklé. Malo by robiť pľuzgieriky. Cesto necháme vykysnúť na teplom mieste pod utierkou.

Vymiesime cesto. Foto - Kristýna

3Po pol hodine znova vymiešame a pridáme nakrájané rožky na kocky, urobíme šišky a znova necháme pol hodiny vykysnúť pod utierkou.

Pridáme nakrájané rožky a necháme kysnúť. Foto - Kristýna

4Dáme variť vodu, ktorú osolíme. Do vriacej vody dáme variť. Kysnutá knedľa by sa mala uvariť za 20 minút, po 10 minútach otočíme.

Dáme variť do vriacej vody. Foto - Kristýna

5Po vytiahnutí knedľu prepichneme a potom nakrájame – najlepšie niťou.

Kysnutá knedľa je hotová. Foto - Kristýna
Kysnutá knedľa je hotová. Foto – Kristýna

Dobrú chuť! Domáca kysnutá knedľa s rožkami je hotová. Pripravte si k nej guľky v paradajkovej omáčke, alebo aj kôprovú omáčku. Skúste aj naše tipy aká múka ide do knedle.

Videorecept

Domáca kysnutá knedľa na videorecepte.

Je možné knedle mraziť? Ak áno, ako ich najlepšie rozmraziť a znova pripraviť?

Áno, kysnutá knedľa je vhodná na zmrazenie. Ak to chcete urobiť, postupujte nasledovne:

Zmrazenie: Najlepšie je knedle najprv nechať vychladnúť po uvarení. Potom ich uložte na tácku alebo na plech, tak aby sa nedotýkali, a vložte do mrazničky. Keď sú úplne zmrazené, môžete ich preložiť do mrazničkových vrecúšok alebo do nádoby s tesniacim viečkom.

Rozmrazenie: Varené knedle je najlepšie rozmraziť v chladničke. Ak máte málo času, môžete ich rozmraziť aj pri izbovej teplote. Keď sú úplne rozmrazené, môžete ich podávať. Ak ich chcete znova zohriať, máte na výber dve možnosti:

Varenie: Vložte knedle do horúcej, ale nie vriacej vody, a nechajte ich tak 2-3 minúty, kým nebudú dostatočne horúce.
V mikrovlnnej rúre: Uložte knedle na tanier a pokryte ich vlhkým papierovým uterákom. Zahrejte ich v mikrovlnnej rúre na strednej teplote 1-2 minúty, ale dávajte pozor, aby sa neprehriali.

Servírovanie: Po zohriati môžete knedle podávať s omáčkou alebo inými prílohami podľa vašej chuti. Mrazená kysnutá knedľa by mali byť skonzumovaná do 1-2 mesiacov pre najlepšiu kvalitu chuti.

Môžem nahradiť kvasnice čerstvé suchými kvasnicami alebo naopak? Ako upravím množstvo?

Áno, môžete nahradiť čerstvé kvasnice suchými kvasnicami a naopak. Tu je spôsob, ako upraviť množstvo:

1. Čerstvé kvasnice na suché kvasnice: Ak recept vyžaduje čerstvé kvasnice a máte len suché, všeobecné pravidlo je, že môžete použiť tretinu množstva čerstvých kvasníc. Napríklad, ak recept vyžaduje 30 gramov čerstvých kvasníc, môžete použiť približne 10 gramov suchých kvasníc.
2. Suché kvasnice na čerstvé kvasnice: Ak recept vyžaduje suché kvasnice a máte len čerstvé, môžete použiť trikrát väčšie množstvo čerstvých kvasníc. Teda, ak recept vyžaduje 10 gramov suchých kvasníc, môžete použiť približne 30 gramov čerstvých kvasníc.

Je dôležité si uvedomiť, že kvasnice by mali byť vždy aktívne, bez ohľadu na to, či sú suché alebo čerstvé. Ak máte pochybnosti o aktívnosti vašich kvasníc, môžete ich „oživiť“ zmiešaním s teplou vodou a trochou cukru a nechajte ich stáť 10 minút. Ak zmes začne bublať a vytvárať penu, kvasnice sú aktívne a môžete ich použiť v recepte.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu