Domáci jahodový džem je ten najlepší. Nie je totiž nič lepšie ako si uvariť džem doma bez zbytočných éčok, farbív, aróm a konzervantov. Jahodový džem ako od babičky podľa receptu z portálu Chutné recepty.
Jahodový džem
Jahodové džemy zvykli v lete naše babičky variť ako prvé, pretože jahody patria medzi ovocie, ktoré v lete dozrieva najskôr. Džemy z jahôd patria medzi tie najobľúbenejšie, navyše sa veľmi často používajú do koláčov, dezertov alebo len tak na čerstvý chlieb s maslom.
Jahodový džem má tiež vynikajúcu prírodnú chuť a arómu. Sladkosť a kyslosť jahôd sa spájajú, aby vytvorili osviežujúcu a lahodnú kombináciu. Táto sladká a ovocná chuť robí jahodový džem atraktívnym pre mnoho ľudí. Domáci džem je vyrobený z čerstvých jahôd, čo znamená, že si zachováva niektoré výhody ovocia. Jahody sú bohaté na vitamín C, vlákninu a antioxidanty, ktoré môžu byť prospešné pre vaše zdravie. Pri konzumácii jahodového džemu si teda môžete užiť nielen jeho chuť, ale aj niektoré živiny z jahôd.
Tým, že si pripravíte džem doma, môžete mať kontrolu nad kvalitou a prísadami. Môžete si vybrať, ako sladký alebo kyslý chcete džem mať a pridať prírodné sladidlá namiesto rafinovaného cukru. Domáci jahodový džem je rozhodne zdravšou voľbou oproti mnohým komerčne dostupným variantom.
Tipy na využitie džemu
Džemy sú veľmi vďačné potraviny v tom, že je mnoho možností ako ich využiť. Pripravte si jahodový džem podľa nášho receptu a inšpirujte sa týmito nápadmi, ako si ho vychutnať:
- Jahodový džem je skvelou náplňou do koláčov, zákuskov a pečiva. Môžete ho použiť ako náplň do koláčikov, báboviek, rožkov či muffinov. Stačí vytvoriť drobné jamky v ceste, pridať lyžičku jahodového džemu a pečivo upiecť. To dodá dezertu jemnú sladkosť a ovocný šmrnc.
- Ak raňajkujete ovsené vločky alebo mliečnu ryžu, pridajte do nej lyžičku jahodového džemu. Týmto spôsobom si raňajky môžete oživiť a dodať im prírodnú sladkosť a jahodovú chuť.
- Džem môžete použiť ako náplň do palaciniek. Keď upečiete palacinky, nanesiete na nich jahodový džem a potom ich zrolujete. Tento jednoduchý krok pridá sladkú a šťavnatú chuť do vašich palaciniek.
- Jahodové muffiny s džemovou jahodovou vrstvou: Vymiešajte klasické muffinové cesto a do každej formy dajte trochu cesta, potom pridajte lyžičku jahodového džemu a znova trochu cesta. Upečte si šťavnaté muffiny so strednou vrstvou jahodového džemu.
- Jahodový džem sa dá využiť aj v slaných jedlách. Môžete ho zmiešať s inými ingredienciami, ako s medom, octom alebo horčicou, a vytvoriť tak chutnú omáčku alebo marinádu na mäso alebo zeleninu.
Toto je len niekoľko nápadov na inšpiráciu, existuje ich však oveľa viac. Pripravte si s džemom napríklad aj domáce šišky ako od babičky alebo parené buchty. Ak sa vám zvýšia jahody, môžete si z nich upiecť napríklad jahodovú bublaninu, pripraviť nepečený zákusok s jahodami alebo domáce ovocné nanuky. Odporúčame vám aj náš recept na poctivý bazový sirup alebo výborný višňový džem.
Rady k príprave jahodového džemu
Zhrnuli sme pre vás niekoľko užitočných rád, ktoré je dobre vedieť:
- jahody na varenie džemu by vždy mali byť zrelé a sladké (aby bol džem najchutnejší a mal krajšiu farbu)
- cukor si pridávate podľa seba, ak chcete džem menej sladký, pridáte menej a naopak
- milovníci vanilky môžu k odležaniu jahôd pridať aj zrniečka z jedného lusku vanilky
- jahody by ste nemali nechať odležať na viac ako 24 hodín, pretože by mohli začať kvasiť
- kontrolu hustoty urobíme tak, že si do malej mištičky odoberieme malý kúsok variaceho sa džemu, dáme na chvíľku do mrazničky, aby sme zistili, akú bude mať hustotu nakoniec (ak je riedky, tak ho ešte varíme ďalej)
- aby sme mali istotu, že sa džem časom nepokazí, tak po odležaní doňho pridáme dve-tri zarovnané lyžičky kyseliny citrónovej, následne jahodový džem varíme
- poháre a viečka musia byť vždy dôkladne čisté, ideálne vysterilizované a osušené, zabráni sa tak pokazeniu džemu
- naplnené a zatvorené poháre otočíme dnom hore, zabalíme ich do deky alebo utierky a dáme vychladnúť do druhého dňa, viečko sa tak samo pritiahne a džem dosterilizuje. Tu je aj náš babičkin recept na jahodový džem.
Ingrediencie
- 4 kg zrelé sladké jahody,
- 1,8 – 2 kg kryštálový alebo trstinový cukor (podľa sladkosti jahôd a vašich chuťových preferencií)
Postup receptu: Jahodový džem
1 Jahody dôkladne umyjeme, očistíme, odkrojíme stopky, osušíme a nakrájame ich na kúsky. V hrnci ich budeme vrstviť s cukrom, ktorý si rozdelíme na tri časti. Najprv začíname jahodami, následne pridáme jednu tretinu cukru, jahody, druhú tretinu cukru, jahody a nakoniec poslednú tretinu cukru. Hrniec prikryjeme a dáme na chladné miesto na 12 – 24 hodín.
2Odležané jahody premiešame. Po odležaní pustia šťavu, ktorá dodá džemu tú správnu chuť. Polovicu jahôd môžeme teraz rozmixovať alebo rozpučiť.
3
Jahody dáme variť. Varenie môžeme urýchliť tak, že si na malú panvicu odoberieme 2 – 3 naberačky džemu a varíme.
4
Pri varení nám vznikne pena, neľakajte sa, tak to má byť. Džem varením ešte stmavne a zhustne. Keď ho odoberáme postupne na panvicu, ide to naozaj veľmi rýchlo.
5Hotový jahodový džem ešte horúci postupne nalejeme/navrstvíme do sklenených pohárov.
6
Keď poháre naplníme (pod okrajom by sme mali nechať približne 0,5 cm priestor), hrdlo očistíme obrúskom, uzavrieme dobre viečkom a otočíme. Jahodový džem je hotový.
Tip na záver: Toto je postup receptu, ktorý môžete využiť pri varení džemu z akéhokoľvek iného ovocia, napríklad z čučoriedok, čerešní, ríbezlí, marhúľ a pod.
Ak by ste chceli z jahôd vyskúšať aj nejaký koláč, tak napríklad hrnčekové muffiny s jahodami alebo hrnčekový koláč s tvarohom sú niečo pre vás a tieto, ale aj ďalšie iné dobré recepty nájdete na portáli zenyvmeste.sk. Prípadne vyskúšajte aj griotku. Skúste aj babičkin recept na jahodový džem.