Čas prípravy: 15 minúty
Počet porcií: 2 – 3
 

Najlepší recept na domáci tatarák. Tatarský biftek je delikatesa, ktorú nie je náročné pripraviť. Má veľa svojich fanúšikov, ktorý si ho pravidelne doprajú. Na jeho prípravu toho nepotrebujete veľa, takže nemusíte zháňať žiadne špeciálne ingrediencie. Tatarský biftek podľa receptu kuchyne portálu Chutné recepty je najlepší. 

Domáci tatarák

Táto delikatesa má svojich fanúšikov, ktorí sa k nej vracajú pravidelne. Ale urobiť si chutný domáci tatarák tak, aby chutil ako v reštaurácii, nie je vždy jednoduché. S naším receptom si ho ale pripravíte presne podľa vašich chutí a podľa vášho gusta. Ak náhodou nepatríte k milovníkom surového mäsa, existuje mnoho receptov na rôzne bezmäsité tataráky, ktoré stoja za vyskúšanie. 

Tatarák, výnimočné jedlo so zaujímavou históriou, prameniacej z mongolských a tureckých kuchýň. Legenda hovorí, že mongolskí jazdci objavili tento pokrm, keď kúsok mäsa umiestnili pod sedlo svojho koňa. Po niekoľkých hodinách cestovania bolo mäso zmäknuté a konzumovateľné, a tak vznikla táto jedinečná pochúťka. Tatarák sa postupne dostal do kuchýň mnohých kultúr a stal sa obľúbeným jedlom po celom svete.

Pri jeho príprave je kľúčové dodržiavať vysoké štandardy hygieny a bezpečnosti. Čerstvé mäso z dôveryhodného zdroja je nevyhnutnosťou, aby sa predišlo možnej kontaminácii bakteriálnymi alebo parazitickými mikroorganizmami.

Okrem tradičného hovädzieho tataráku existujú aj iné varianty, ktoré zahŕňajú mleté mäso z rýb, hydiny alebo dokonca vegetariánske alternatívy z húb alebo cíceru. Tatársky biftek sa často servíruje s rôznymi prílohami, ako sú čerstvé zeleninové šaláty, žĺtkový krém, cibuľa, kapary a horčica. Prezentácia hrá tiež dôležitú úlohu, a tak niektorí majstri kuchyne tatarák tvarujú do podoby hory alebo ho pekne aranžujú na tanieri.

Tatarák má svoje miesto v kultúrach mnohých krajín, kde sa považuje buď za luxusné jedlo alebo za bežnú súčasť stravy. Jeho príprava a konzumácia môžu byť spoločenským rituálom, kde sa s ním spája špeciálna príprava a konzumácia. Nutričná hodnota tohto jedla je tiež výnimočná, pretože je bohaté na bielkoviny, živiny a zdravé tuky. Obsahuje dôležité látky ako železo, vitamín B12 a omega-3 mastné kyseliny, prospešné pre zdravie srdca.

Aj keď tradičný tatársky biftek obsahuje surové mäso, existujú aj varianty s ľahko opečeným mäsom alebo mäsom s minimálnym tepelným spracovaním, čím sa znižuje riziko prenosu baktérií. Napriek tomu je dôležité byť opatrný a dodržiavať bezpečnostné opatrenia, aby sa minimalizovalo riziko potravinovej otravy pri konzumácii tohto jedinečného jedla.

Tatársky biftek si môžete pripraviť aj s domácou bagetou alebo hriankami z domáceho chleba. Z hovädzieho mäsa si tiež môžete uvariť aj mexický guláš, hovädzí stroganov či hovädzí perkelt

Zaujímavosti o tataráku 

Pôvodný vznik: Legenda hovorí, že má svoj pôvod v časoch mongolských jazdcov, ktorí prišli na spôsob, ako pripraviť mäso bez použitia ohňa. Položili kúsok mäsa pod sedlo svojho koňa, kde pod vplyvom tlaku a tepla mäso zmäklo a stalo sa jedlým.

Etymológia názvu: Názov „tatarák“ je spojený s Tatarmi, mongolským etnikom, ktorý hrá významnú úlohu v histórii stredovekej Európy. Tatári zanechali svoj vplyv na európsku kuchyňu a predstavili tento jedinečný spôsob prípravy mäsa.

Reštauračné umenie: Mnohí šéfkuchári považujú prípravu tataráku za skutočné umenie. Tvarovanie a aranžovanie tataráku na tanieri sa často považuje za dôležitú súčasť prezentácie tohto jedla.

Varianty po celom svete: Tatarák sa stal medzinárodným fenoménom, pričom rôzne kultúry pridávajú svoje vlastné unikátne dotyky. Okrem tradičného hovädzieho tataráku existujú varianty s rybami, hydinou alebo dokonca s vegetariánskymi náhradami.

Spoločenský rituál: V niektorých kultúrach je príprava a konzumácia tataráku spojená so spoločenským rituálom. Je považovaný za symbol luxusu a štýlu, a konzumácia tataráku môže byť spoločenským zážitkom.

Kontroverzie: Tatársky biftek je niekedy kontroverzný kvôli obsahu surového mäsa. Aj keď existujú bezpečné spôsoby prípravy, niektorí ľudia stále zvažujú riziká spojené s konzumáciou surového mäsa.

Tatársky biftek a gastronomický turizmus: Mnohí nadšenci gastronómie cestujú po svete, aby ochutnali rôzne verzie tataráku. Reštaurácie s vynikajúcou reputáciou za prípravu tohto jedla sa stávajú atraktívnymi destináciami pre gurmánskych cestovateľov, ktorí túžia po jedinečných chuťových zážitkoch.

Ingrediencie

  • 250 g hovädzia sviečkovica,
  • 2 ks žĺtky,
  • 1 ks menšia šalotka,
  • 1 PL kečup,
  • 1 PL horčica,
  • na dochutenie: soľ, mleté čierne korenie, mletá červená paprika (sladká alebo pálivá), worchestrová omáčka,
  • na ozdobenie: pažítka, petržlenová vňať

Postup receptu

1

Mäso dôkladne umyjeme, osušíme a naškrabeme ho ostrým nožom. V miske si ho takto naškrabané zmiešame spolu so žĺtkami a šalotkou, ktorá musí byť nakrájaná úplne nadrobno. 

Naškrabeme mäso. Foto - Nela

2Túto zmes ochutíme kečupom, horčicou, soľou, mletým čiernym korením, mletou červenou paprikou (môže byť aj pálivá) a worchestrovou omáčkou. Všetko to dobre premiešame. 

Okoreníme. Foto - Nela

3

Po premiešaní ochutnáme a môžeme ešte dochutiť podľa potreby. Tatarák sa podáva na teplej hrianke potretej cesnakom. Väčšinou sa na hrianku natiera v tenkej vrstve. Už si ho len ozdobíme pažítkou a petržlenovou vňaťou a máme hotovo. 

Podávame. Foto - Nela

Tip na záver: Mali by sme myslieť na to, že tatarák podávame najčastejšie v zimných mesiacoch, pretože sa podáva v surovom stave. Nikdy sa nepripravuje do zásoby, vždy musí byť čerstvý, aby sme predišli akýmkoľvek komplikáciám či neželaným problémom. 

Skúste aj recept portálu Ženy v meste na domácu huspeninu

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu