Recept na famózny čokoládový cheesecake z bielej a mliečnej čokolády, ktorý je nepečený, a teda jeho príprava vám ušetrí čas. Avšak je potrebné ho nechať stuhnúť predtým, než ho budete podávať. Recept portálu Chutné recepty na famózny čokoládový cheesecake stojí za vyskúšanie.
Famózny čokoládový cheesecake
Lahodný krémový dezert bez námahy: aj tak by sa dal klasifikovať famózny čokoládový cheesecake. Krehký sušienkový korpus a dvojfarebná vysoká vrstva krému a navrchu ganache z bielej čokolády. Samotný krém je tvorený z mascarpone, smotanou, tvarohom a rozpustenou čokoládou. Kombinácia týchto surovín chutí ako známy tvarohový dezert „Pribináčik“. Príprava je veľmi jednoduchá, najťažšou fázou je čakanie, kým stuhne v chladničke. Preto si ho môžete pripraviť napríklad na víkend už v piatok večer, cez noc v chladničke vytuhne a vychutnať si ho môžete už v sobotňajšie dopoludnie. Pre tento recept použite formu s priemerom 20 cm.
Famózny čokoládový cheesecake je obľúbený dezert, ktorý dokonale kombinuje bohatú chuť čokolády s jemnou textúrou tvarohu. Tento lahodný dezert má svoje korene v starovekom Grécku, kde bol podávaný športovcom počas prvých olympijských hier v roku 776 pred Kr. Moderný cheesecake, ako ho poznáme dnes, pochádza z New Yorku, kde sa začal vyrábať začiatkom 20. storočia. Klasický New York style cheesecake je vyrobený zo smotanového syra, cukru a vajec, s korpusom z grahamových sušienok, pričom čokoládová verzia je neskorším vylepšením, ktoré pridáva dekadentný čokoládový nádych.
Famózny čokoládový cheesecake je kaloricky bohatý dezert, ktorý obsahuje veľa tuku a cukru. Porcia o hmotnosti približne 100 gramov môže obsahovať okolo 300 – 500 kalórií, v závislosti od receptu a použitých surovín. Napriek tomu, že je vysoko-kalorický, obsahuje aj niektoré živiny z mliečnych produktov, ako je vápnik a bielkoviny. Kvalitná tmavá čokoláda môže pridať antioxidanty a minerály, ako sú železo, magnézium a zinok.
Biela čokoláda je obľúbenou pochúťkou s jedinečnou chuťou a vlastnosťami, ktoré ju odlišujú od tradičnej tmavej čokolády. Vyrába sa z kakaového masla, cukru a mlieka, pričom neobsahuje kakaovú hmotu, ktorá dáva tmavej a mliečnej čokoláde jej charakteristickú farbu a chuť. Jej svetlá, krémová farba pochádza práve z kakaového masla, ktoré je bledé až žltkasté.
Biela čokoláda bola prvýkrát uvedená na trh v 30. rokoch 20. storočia švajčiarskou spoločnosťou Nestlé. Bola vyrobená z prebytočného kakaového masla, ktoré vznikalo pri výrobe tmavej čokolády. Rýchlo si získala popularitu vďaka svojej sladkej, jemnej chuti a hladkej textúre.
Ingrediencie
Korpus
- 150 g maslové sušienky,
- 70 g maslo
Krém
- 250 g mascarpone,
- 500 g jemný tvaroh,
- 200 ml smotana na šľahanie 33 %,
- 5 – 6 PL práškový cukor,
- 1 ks vanilkový cukor (alebo 1/2 ČL semienka vanilky),
- 100 g biela čokoláda,
- 100 g mliečna čokoláda
Ganache
- 100 g biela čokoláda,
- 40 ml smotana na šľahanie 33 %
Postup receptu
1
Začneme prípravou korpusu. Tortovú formu vystelieme papierom na pečenie (nemusíme). Sušienky rozdrvíme skoro na prach a zmiešame s roztopeným maslom. Na dno tortovej formy utlačíme sušienkovú zmes. Môžeme si pomôcť napríklad menším pohárikom na utlačenie. Vo vodnom kúpeli si môžeme zatiaľ pomaly roztápať oba druhy čokolády, ale samostatne.
2
Samostatne vyšľaháme 200 ml šľahačkovej smotany. V druhej miske vyšľaháme mascarpone s tvarohom, práškovým cukrom a vanilkou.
3
K tvarohovému krému pridáme šľahačku a ručne (môžeme aj s metličkou) zapracujeme smotanu do tvarohového krému.
4
Krém teraz rozdelíme na dve polovice. Do jednej primiešame vychladnutú roztopenú bielu čokoládu a do druhej polovice zas primiešame mliečnu roztopenú vychladnutú čokoládu.
5
Ako prvý môžeme dať na korpus biely krém.
6
Druhá vrstva bude hnedá – s mliečnou čokoládou.
7
Posledným krokom je príprava čokoládovej ganache – polevy. Bielu čokoládu nalámeme na čo najmenšie kúsky. 40 ml šľahačkovej smotany zahrejeme (pozor nesmie začať vrieť). Horúcou smotanou zalejeme nalámanú čokoládu a miešame do rozpustenia. Ihneď nalejeme na náš koláč a dáme do chladničky tuhnúť. Famózny čokoládový cheesecake môžeme následne podávať.
Tip na záver: Ak chcete čokoládovú polevu z mliečnej alebo horkej čokolády, treba pridať adekvátne množstvo smotany, ktoré sa líši od druhu čokolády. Pri mliečnej čokoláde dajte na 100 g čokolády 60 – 70 ml smotany a pri horkej 100 ml smotany na 100 g čokolády.
Famózny čokoládový cheesecake je hotový. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na piškótový koláč s ovocím a mascarpone.