Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 25 minút
Počet porcií: 4

Jednoduchá a rýchla fazuľová polievka bez mäsa, ktorú budete mať hotovú za pol hodinku. Fazuľová polievka je totiž veľmi chutná aj bez mäsa, namiesto neho je tam viac zemiakov. Ak doteraz vašim deťom nechutila fazuľová polievka, tak vyskúšajte túto podľa receptu portálu Chutné recepty. Fazuľová polievka bez mäsa je totiž veľmi ľahká.

Fazuľová polievka bez mäsa

Máte radi fazuľovú polievku, ale jej varenie vám niekedy zaberie príliš veľa času? Vyskúšajte fazuľovú polievka bez mäsa, ktorú budete mať uvarenú za 30 minút. Recept je navyše veľmi jednoduchý a zvládne ho aj úplný začiatočník v kuchyni. Namiesto suchej fazule vyskúšajte tú sterilizovanú, uvidíte, že aj takto chutí polievka výborne. Fazuľová polievka bez mäsa vás tiež zahreje a zasýti. 

Fazuľová polievka bez mäsa môže obsahovať rôzne druhy fazule, ako napríklad bielu fazuľu, červenú fazuľu, čiernu fazuľu alebo viacfarebnú fazuľu. Predvarená konzervovaná fazuľa je pohodlná alternatíva, ak chcete ušetriť čas. Tento typ fazule sme zvolili aj my, avšak treba čítať zloženie, aby ste vybrali zdravšiu konzervovanú fazuľu. Ak použijete suchú fazuľu, mali by ste ju predvariť. Namočte ju na noc v dostatočnom množstve vody a potom ju varte, až kým nebude mäkká. To môže trvať približne 1 až 2 hodiny, v závislosti od druhu fazule.

Okrem fazule môžete pridať aj ďalšie zeleninové prísady ako mrkvu, zeler, cibuľu, cesnak, papriku a paradajky. Tieto prísady pridajú polievke chuť a farbu. Použitie bylín a korenia môže obohatiť chuť polievky. Rozhodnite sa medzi petržlenom, kôprom, tymianom, sušenými alebo čerstvými bylinkami a prípadne aj štipkou červenej papriky alebo čierneho korenia.

Pri príprave polievky môžete použiť zeleninový vývar na obohatenie chuti, alebo jednoducho vodu. Ak používate vodu, pamätajte na to, že by ste mohli potrebovať viac korenia a byliniek, aby sa dosiahla bohatšia chuť. Fazuľová polievka bez mäsa sa môže podávať s čerstvým chlebom, krutónmi alebo dokonca aj syrom. To môže pridať polievke textúru a výživu.

Vyskúšajte aj náš recept na hustú fazuľovú polievku, kyslú fazuľovú polievku, sladko-kyslú fazuľovú polievku alebo jednoduchú fazuľovú.

Recepty s fazuľou

Fazuľa, tá skromná a viacstranná surovina, sa stala základnou súčasťou jedál po celom svete. Jej bohatá výživová hodnota, rozmanitosť a schopnosť prispôsobiť sa rôznym kuchyniam ju robia jednou z najobľúbenejších zložiek v rôznych kuchyniach. Tu sú niektoré z najobľúbenejších receptov s fazuľami:

Chilli con carne: Tento pálivý pokrm je charakteristický svojou výraznou chuťou. „Fazuľový hrniec“ kombinuje fazuľu, hovädzie mäso, paradajky a koreniny, vytvárajúc nezameniteľnú kombináciu chuťových zážitkov.

Fazuľová tortilla (tostada): Táto jednoduchá a chutná pochúťka sa skladá z opečenej tortilly, na ktorú sa nanáša vrstva varených fazúľ, zeleniny a syra.

Fazuľový šalát: Osviežujúci šalát, ktorý zahŕňa fazuľu, zeleninu, bylinky a výraznú dressingovú omáčku.

Fazuľový chlieb: Vyskúšajte si pečenie domáceho chleba s pridaním nasekaných fazuľových zŕn pre výživný prísun bielkovín a vlákniny.

Fazuľové tacos: Nahraďte mäso fazuľou vo svojich obľúbených taco receptoch. Zmiešajte fazuľu s koreninami a pridajte do tortilly s ďalšími obľúbenými ingredienciami, ako je syr, zelenina a salsa.

Fazuľa je univerzálnym základom pre množstvo jedál po celom svete. Jej výživná hodnota a prispôsobivosť rôznym chutiam a kultúram z nej robia nevyhnutnú zložku pre tých, ktorí sa tešia z chutného a zdravého stravovania. Pripraviť si z nej môžete taktiež výborný fazuľový prívarok. Tu je aj recept na fazuľovú polievku s údeným mäsom a klobásou. Alebo skúste bielu fazuľovú polievku.

Ingrediencie 

  • čistá sterilizovaná fazuľa biela alebo červená (cca 400 ml),
  • 3 PL olivový olej (alebo maslo),
  • 1 ks cibuľa strednej veľkosti,
  • 4 – 5 strúčiky cesnaku,
  • 4 ks zemiaky strednej veľkosti,
  • 1,3 l horúca voda (vývar),
  • na dochutenie: 2 PL mletá červená paprika, soľ, vegeta (ak používate), celá rasca, trošku kurkumy, petržlenová vňať 

Postup receptu

Sterilizovanú fazuľu scedíme a môžeme ju aj prepláchnuť. Zvoliť môžeme červenú alebo bielu, ktorá vám viac chutí. Cibuľu a cesnak očistíme, cibuľu nakrájame na drobno a cesnak roztlačíme. 

Scedíme fazuľu. Foto - Nela

2Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na menšie kocky. Do hrnca dáme olej a orestujeme na ňom cibuľu dozlatista. K cibuli pridáme aj roztlačený cesnak a premiešame. 

K cibuli pridáme zemiaky. Foto - Nela

3

Hrniec stiahneme zo sporáka a pridáme mletú červenú papriku, premiešame, vložíme na kocky nakrájané zemiaky. Zalejeme ešte horúcou vodou (1,3 l), dochutíme a pridáme petržlenovú vňať.

Zalejeme vodou. Foto - Nela

4

Fazuľovú polievku varíme až do zmäknutia zemiakov. Nakoniec pridáme scedenú fazuľu, prevaríme a podľa potreby ešte dochutíme. Ozdobíme petržlenovou vňaťou a fazuľová polievka bez mäsa sa môže servírovať. 

Dovaríme. Foto - Nela

Tip na záver: Ak chcete trochu hustejšiu polievku, ale zároveň polievku bez múky a lepku, máme pre vás menší tip. Odoberte trochu polievky a rozmixujte ju. Následne rozmixovanú zmes pridajte späť do polievky a nechajte prevariť. Hotovo. 

Fazuľová polievka bez mäsa je hotová a my vám prajeme dobrú chuť. Vyskúšajte aj hustý fazuľový prívarok z webu Ženy v meste. 

Videorecept 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu