Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 1 hodina 30 minút
Počet porcií: 8
 

Rokmi overený recept na skvelý fazuľový guláš bez mäsa. Hustá polievka vás veľmi dobre zasýti a zahreje. Upiecť si k nej môžete aj domáci chlebík a dokonalý obed máte hotový. Guláš bez mäsa vie byť taktiež veľmi dobrý a určite stojí za vyskúšanie. Neváhajte a pripravte si fazuľový guláš podľa receptu portálu Chutné recepty.

Fazuľový guláš

Ak ste už prejedení mäsa a máte chuť na guláš alebo na nejakú hustú a sýtu polievku, tak fazuľový guláš je riešenie na všetko. Zahreje vás, doplní bielkoviny a živiny a nenechá vás hladnými. Fazuľa skvele nahrádza mäso, takže budete mať na stole plnohodnotný obed či večeru. Máme pre vás podrobný foto-recept, vďaka ktorému to zvládnete ľavou-zadnou. 

Fazuľový guláš bez mäsa je skvelá voľba pre tých, ktorí preferujú rastlinnú stravu alebo chcú znížiť svoj príjem mäsa. Fazuľa je výborným zdrojom bielkovín, vlákniny, vitamínov a minerálov. Obsahuje železo, horčík, draslík a B-vitamíny, ktoré sú dôležité pre správne fungovanie organizmu.

Fazuľový guláš môže vyžadovať dlhší čas na varenie, pretože fazuľa musí byť dôkladne uvarená, aby sa dosiahla správna konzistencia. V závislosti od druhu fazule to môže trvať od hodiny do niekoľkých hodín. Ak chcete pridať do guláša väčšiu chuťovú hĺbku a textúru, môžete použiť nahrády mäsa, ako napríklad huby, ktoré môžu pripomínať štruktúru mäsa.

Experimentujte s rôznymi druhmi fazule a strukovín. Napríklad červená fazuľa, čierna fazuľa, biele fazuľa, šošovica alebo hrach sa môžu zmiešať pre rôznorodú chuť a vzhľad. Okrem klasických korenín, ako sú paprika, cibuľa a cesnak, môžete pridať do fazuľového guláša aj ďalšie bylinky a korenie podľa vášho vkusu, ako napríklad tymian, rozmarín, koriander alebo karí.

Fazuľový guláš bez mäsa je výborným spôsobom, ako si dopriať chutné a výživné jedlo bez pridanej mäsovej zložky. Okrem neho máme pre vás recept aj na sójový guláš, ktorý je taktiež bez mäsa. Ak by ste si predsa len chceli uvariť mäsitý guláš, skúste náš recept napríklad na kotlíkový guláš, bravčový guláš alebo guláš so zemiakmi. Poprípade skúste ľahkú gulášovú polievku, držkovú polievku so zemiakmi alebo kurací guláš

Tipy na bezmäsitý guláš

Existuje mnoho variantov guláša bez mäsa, ktoré môžete vyskúšať. Tu je niekoľko ďalších možností:

  1. Zeleninový guláš: Toto je skvelá voľba pre milovníkov zeleniny. Použite rôzne druhy zeleniny, ako sú papriky, cibuľa, mrkva, zemiaky, paradajky, cuketa a baklažán. Dochuťte ho bylinkami a korením podľa svojho vkusu.

  2. Hubový guláš: Náhrada mäsa vo forme húb môže poskytnúť chuťovú hĺbku a textúru podobnú mäsu. Použite huby ako šampiňóny, huby portobello, huby shitake alebo iné druhy, aby ste vytvorili bohatú chuť guláša.

  3. Indický karí guláš: Použite indické koreniny a bylinky, ako sú kurkuma, koriander, kardamóm, klinčeky a iné, na vytvorenie bohatej a aromatickej indickej chuti.

  4. Mexický fazuľový guláš: Použite fazuľu a rôzne druhy paprík, kukuricu, paradajky a koreniny na vytvorenie pikantného a farebného guláša v mexickom štýle.

  5. Čínsky štýl guláša: Kombinujte rôzne druhy zeleniny ako bambusové výhonky, čínsku kapustu a ďalšie druhy zeleniny s dochucovadlami na čínsky štýl, ako je sójová omáčka, sezamový olej, zázvor a čili.

Tieto varianty ponúkajú rôzne chute a možnosti prispôsobenia podľa vášho vkusu a preferencií. Skúste sa inšpirovať a vytvorte si svoj vlastný jedinečný guláš bez mäsa! Prípadne vyskúšajte aj náš recept na chrumkavé tofu alebo polievku z bielej fazule.

Ingrediencie

  • 100 g biela fazuľa v suchom stave,
  • 100 g červená fazuľa v suchom stave,
  • 500 g (4 väčšie ks) paprika (kapia, biela, je to na vás),
  • 500 – 600 g paradajky (cca 5 veľkých ks),
  • 200 g zemiaky,
  • 1 PL repkový olej,
  • 2 ks cibuľa,
  • 5 – 6 strúčikov cesnaku, 
  • 1 ČL sladká paprika,
  • 1 ČL pálivá paprika (podľa chuti),
  • 1 ČL údená paprika,
  • 1 ČL rasca,
  • 3 ks bobkový list,
  • 2 ČL majoránka,
  • 1 ČL sušený cesnak,
  • 1 ČL sušená cibuľa,
  • 1,5 l voda (alebo vývar)

Postup receptu

Namočíme fazuľu – Fazuľu najprv navážime, potom ju prepláchneme a namočíme na minimálne 8 hodín vopred do studenej vody, ideálne však deň vopred na noc. 

Namočíme fazuľu. Foto - Andrea

Príprava zeleniny – Pripravíme si všetky ingrediencie a začneme zeleninou, ktorú umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. 

Pripravíme zeleninu. Foto - Andrea

3

Osmažíme cibuľu – Nakrájanú cibuľu osmažíme na oleji a po 5 minútach k nej pridáme aj papriky (korenia), rascu, bobkový list. Poopekáme ešte pár minút a premiešame. Pridáme aj prelisovaný cesnak a opekáme už len minútku. 

Osmažíme cibuľu. Foto - Andrea

4Prepláchneme fazuľu – Pridáme nakrájanú papriku a paradajky a všetko to dôkladne premiešame. Prikryjeme a necháme asi 10 minút dusiť. Zatiaľ si pod vodou prepláchneme namočenú fazuľu. Použiť môžeme akékoľvek druhy fazule, je to na vás. 

Prepláchneme fazuľu. Foto - Andrea

5

Pridáme zemiaky – Nakrájané zemiaky pridáme po 10 minútach do hrnca spolu s prepláchnutou fazuľou. Okrem toho pridáme aj sušenú cibuľu, sušený cesnak a 1 ČL majoránky (zvyšnú majoránku ešte nakoniec).

Pridáme zemiaky. Foto - Andrea

6

Pridáme vývar/vodu – K tejto zmesi pridáme aj vodu alebo vývar a necháme na miernom ohni variť asi hodinu a pol.

Pridáme vývar. Foto - Andrea

7

Podávame – Fazuľový guláš sa môže podávať, hodiť sa k nemu bude chlieb alebo pečivo podľa chuti. Dobrú chuť. 

Fazuľový guláš. Foto - Andrea

Skúste aj recept portálu Ženy v meste na výborné chilli con carne

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu