Najlepší granadír od babičky – tradičný a rýchly granadiersky pochod | Chutné Recepty
Pripravte si granadír, klasický granadiersky pochod podľa receptu z kuchyne portálu Chutné Recepty. Preto, že chuť granadíru nikdy neomrzí.
Granadír – tradičný recept od babičky
Možno si poviete, že je to také obyčajné jedlo. Ale ak si ho pripravíte podľa receptu na granadír od babičky z nášho webu, určite vám zachutí.
Okrem toho, ak chcete prekvapiť aj mäsožrútov, pridajte opečenú slaninku, kus šťavnatej pečenej krkovičky alebo aj podusenú kyslú kapustu.
Ingrediencie
- 7 ks zemiakov strednej veľkosti,
- 250 g kvalitnejších cestovín (fliačky),
- 50 g masla (1/5),
- 2 lyžice olivového oleja,
- 1 väčšia cibuľa,
- soľ,
- mleté čierne korenie,
- rasca,
- mletá červená paprika,
Postup receptu na granadír od babičky
1 Zemiaky si ošúpeme, umyjeme a nakrájame na kocky.
2 Cibuľu nakrájame nadrobno. Potom na kvalitnú panvicu (ktorá má pokrievku) pridáme maslo, olivový olej a cibuľu. Orestujeme, aby cibuľka trošku zhnedla a maslo zavoňalo.
3 Pridáme nakrájané zemiaky. Potom ich osolíme a dochutíme mletým čiernym korením, rascou (drvenou alebo celou), zasypeme mletou červenou paprikou (cca 2 polievkové lyžice). A koreníme podľa chuti.
4 Zemiaky za stáleho miešania chvíľku restujeme na miernom ohni. Tie sa pekne obalia v cibuľovom základe.
5 Podlejeme vodou 1,5 dl, prikryjeme pokrievkou a dusíme na miernom ohni do zmäknutia, dávame pozor, aby sa nerozvarili. Celý čas ich priebežne premiešame.
6 Medzitým si uvaríme fliačky podľa návodu v osolenej vode. Tiež môžeme použiť aj iný druh cestovín. Samozrejme, najlepšie sú domáce. Hneď po uvarení cestoviny scedíme.
7 Zemiaky odstavíme, pridáme uvarené fliačky a premiešame.
8 Takto pripravený granadír je chutný a šťavnatý. Naviac zemiaky pohltia chuť cibuľky a opraženého masla. Následne hotový granadiersky pochod podávame s kyslou uhorkou, čalamádou. Tiež ho môžeme posypať strúhaným syrom. A ak obľubujete mäsité jedlá, pridáme opečenú slaninu alebo kus pečeného mäsa.
Dobrú chuť. Vyskúšajte aj náš recept na jednoduché rizoto s kuracím mäsom.
Ak naopak chcete jedlo bez mäsa, nie je nijaký problém. A chuť bude stále rovnako skvelá. Tak vám poradíme, ako si granadír uvariť chutný a šťavnatý. Jeho prípravu zvládne aj každý začiatočník, nemajte obavy. Jednoducho nech sa páči, skvelý recept s podrobným fotoreceptom.
Granadír je obľúbeným jedlom na Slovensku pre mnoho dôvodov. Jedným z nich je, že ide o tradičné slovenské jedlo, ktoré sa pripravuje už niekoľko generácií a je súčasťou slovenskej kuchyne a kultúry.
Okrem toho, je to aj relatívne jednoduché a lacné jedlo, ktoré sa dá pripraviť z bežne dostupných surovín. To znamená, že si ho môžete dovoliť aj ak máte práve pred výplatou.
Ďalším dôvodom, prečo je populárny, môže byť jeho výrazná chuť a vôňa. Toto jedlo sa zvyčajne pripravuje zo zemiakov, cibule a slaniny alebo údeného mäsa, ktoré sa dusí spolu v hrnci. Na záver sa pridajú uvarené fliačky, alebo iné cestoviny, ktoré máte po ruke. Táto kombinácia ingrediencií mu dodá výraznú a teplú chuť, ktorá poteší mnoho gurmánov.
Príprava granadíru je jednoduchá
Okrem toho sa môžu do granadíru pridávať aj ďalšie ingrediencie, ako napríklad paprika, cesnak, múka alebo kyslá smotana, ktoré môžu pridať na chuti a textúre jedla.
Príprava fliačkov na záver je rovnako jednoduchá a nevyžaduje veľa času alebo zručností. To znamená, že si ich môže pripraviť takmer každý, bez ohľadu na svoje kuchárske schopnosti.
Fliačky sú veľmi všestranné a dajú sa prispôsobiť rôznym chuťovým preferenciám. Môžu sa podávať s rôznymi prísadami, ako sú napríklad slanina, syr, zelenina, huby alebo uzené mäso, a tak vytvárajú rôzne chuťové kombinácie.
Celkovo môže byť chuť fliačok pre každého iná, no ich popularita na Slovensku a v iných krajinách svedčí o tom, že sú to dobré a obľúbené jedlo. V kombinácií so zemiakmi majú u nás prvé miesto.
Nám doma chutí taký jednoduchý granadiersky pochod s kyslou uhorkou. Navyše ďalší bezmäsitý pokrm z portálu ChutnéRecepty.sk, ktorého príprava je nenáročná aj pre začínajúce kuchárky či kuchárov. Naviac pre vás máme aj recept na zemiakový prívarok. Alebo vyskúšajte viac receptov na obed zo zemiakov. Napríklad recept na najchutnejší zemiakový šalát.
Viac informácií a podobné recepty nájdete na stránke www.allrecipes.com.
Videorecept na prípravu granadierskeho pochodu
Ďalšie recepty zo zemiakov
[…] Vyskúšajte aj náš recept na cestovinový šalát bez majonézy. Okrem boloňských špagiet si ľudia veľmi chvália aj recept na cestoviny s tuniakom a paradajkami podľa portálu Dobrá kuchyňa. Alebo granadír. […]
[…] prinášajú overený recept, podľa ktorého máte šalát hotový do hodiny. Rýchlo a chutne ako granadír od babičky. Veľa […]