Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 20 minút
Počet porcií: 4
 

Hokkaido polievka vegan bez mlieka a smotany je výborná krémová polievka, v ktorej nie je v nič živočíšneho pôvodu. Zjemnená je kokosovým mliekom. Zahreje vás v nej závor a chilli. Pre podčiarknutie krásnej oranžovej farby pridajte na záver kurkumu.

Hokkaido polievka vegan

Hokkaido polievka vegan je obľúbený recept, ktorý využíva hokkaido tekvicu (taktiež nazývanú „red kuri“ tekvica) ako hlavnú zložku.

Táto polievka je obľúbená nielen pre svoj výborný chuťový zážitok, ale aj pre svoje zdravotné výhody a jednoduchosť prípravy. Tu sú niektoré zaujímavosti týkajúce sa Hokkaido polievky vegan verzia:

  • Hokkaido tekvica: Je to malá, hnedá alebo červená tekvica, ktorá je veľmi obľúbená pre svoju sladkú chuť a krémovú konzistenciu. Je bohatá na vitamíny, minerály a vlákninu.
  • Vegánska alternatíva: Táto polievka je vegánska, čo znamená, že neobsahuje žiadne živočíšne produkty, ako je mlieko, smotana alebo maslo. Miesto toho sa môže použiť kokosové mlieko alebo iné rastlinné mlieko, aby sa dosiahla krémová textúra.
  • Často obsahuje kurkumu: Mnoho receptov na Hokkaido polievku zahrňuje kurkumu, ktorá nie len dodáva chuť, ale aj farbu polievke. Kurkuma je známa pre svoje protizápalové vlastnosti a zdravotné výhody.
  • Jednoduchá príprava: Táto polievka je ľahko prípraviteľná. Tekvicu môžete pekne napiecť v rúre a potom zmiešať s ostatnými zložkami. Môže sa podávať horúca alebo studená.
  • Dekoratívne prílohy: Niektorí ľudia radi zdobia Hokkaido polievku prídavkom krutónov, semienok, čerstvej petržlenovej vňate alebo dokonca tekvicových semienok na vrchole pre estetický efekt.
  • Zdravé výhody: Táto polievka je bohatá na vitamíny A a C, vlákninu a antioxidanty. Môže byť prospešná pre tráviaci systém a posilnenie imunitného systému.
  • Obľúbená po celom svete: Hokkaido polievka vegan verzia je obľúbená nielen v Japonsku, ale aj v mnohých iných krajinách. Môžete nájsť mnoho variácií tohto receptu na rôznych miestach sveta.

Ak ste vegán alebo len hľadáte nový recept na zdravú a chutnú polievku, Hokkaido polievka vegan bez smotany a mlieka by mohla byť skvelou voľbou. Jej krémová chuť a výživné hodnoty ju robia populárnou voľbou pre tých, ktorí si chcú vychutnať hokkaido tekvicu v novom podaní.

Vyskúšajte taktiež recepty na pečenú hokkaido polievku, jednoduchú hokkaido polievku, hokkaido polievku s červenou šošovicou alebo kyslú hokkaido polievku

Ingrediencie

  • 450 g tekvice hokkaido,
  • 2 cibule,
  • 1 chilli paprička,
  • 12 strúčikov cesnaku,
  • 1 polievková lyžica kurkumy,
  • 1 l vody,
  • 2 bobkové listy,
  • 3 polievkové lyžice kokosového alebo iného oleja,
  • 1 kávová lyžička tekvicového oleja,
  • 1 väčší zemiak,
  • 1 celá škorica,
  • 1 badián,
  • 2 malá lyžička čerstvého nastrúhaného zázvoru,
  • podľa chuti tekvicové semienka,
  • 100 ml plechovka kokosového mlieka,

Postup receptu

1

Pripravíme si všetky suroviny. Zázvor nastrúhame najemno. Cesnak len rozrobíme na strúčiky a nešúpeme! Zemiak nemusíme šúpať, ale dobre ho umyjeme pod tečúcou teplou vodou s kefkou. Zapneme si rúru na horkovzdušný ohrev a teplotu 220 stupňov.

pripravíme si suroviny, Foto - Andrea

2

Polovicu tekvice hokkaido si očistíme od semienok a nakrájame na drobné kocky. Tie poukladáme na plech vystlaný pečiacim papierom, pridáme neošúpané strúčiky cesnaku. Pokvapkáme rafinovaným olejom (slnečnicovým alebo repkovým) a dáme piecť do vyhriatej rúry asi na 15 minút. Tekvica by mala chytiť trošku hnedé okraje.

tekvicu dáme na plech, Foto - Andrea

3

Zatiaľ si nakrájame cibuľu, pripravíme koreniny, nakrájame chilli. Alebo použijeme mleté.

pripravíme si cibuľu a koreniny, Foto - Andrea

4

Opečieme si na kokosovom oleji cibuľu aj s bobkovým listom, škoricou, chilli a zázvorom. A zároveň si nakrájame zemiaky na malé kúsky. 

suroviny opečieme na oleji, Foto - Andrea

5

Po opečení cibuľky a korenín (čiže asi po 5 minútach) podlejeme litrom vody alebo vývaru a pridáme zemiaky. Zvýšime teplotu, aby voda začala vrieť a zemiaky sa variť. Varíme 15 minút.

pridáme zemiaky, Foto - Andrea

6

Po 15 minútach pečenia vyberáme tekvicu a cesnak. Ten veľmi ľahko vylúpnete zo spečenej šupky tak, že ho stlačíte na jednom konci (tam kde je ten zhrubnutý koniec).

vyberieme tekvicu z rúry, Foto - Andrea

7

Po 15 minútach varenia zemiakov pridáme tekvicu a cesnak. Vyberieme veľké kusy korenín – bobkové listy, hviezdičku badiánu a škoricu.

pridáme tekvicu a cesnak k zemiakom, Foto - Andrea

8Tekvicu s cesnakom necháme asi 5 minút povariť a polievku rozmixujeme. Zjemníme kokosovým mliekom.

polievku rozmixujeme, Foto - Andrea

9

Dochutíme soľou, čiernym korením a mletou kurkumou. Premiešame, odstavíme z ohňa.

polievku dochutíme, Foto - Andrea

10

Hokkaido polievka vegan bez smotany a kravského mlieka chutí výborne s opečeným chlebíkom, opečenými tekvicovými semienkami a môžeme ju pokvapkať na tanieri tekvicovým olejom. Alebo olivovým.

Hokkaido polievka vegan. Foto - Andrea
Hokkaido polievka vegan. Foto – Andrea

Želáme dobrú chuť! Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na polievky. Napríklad cesnačku, alebo fit šošovicovú polievku.

Videorecept

Čím je zdravá hokkaido polievka vegan?

Hokkaido polievka (z hokkaido tekvice), pripravená vo vegánskej verzii, prináša množstvo zdravotných benefitov:

Vysoký obsah vlákniny: Hokkaido tekvica je bohatá na diétne vlákniny, ktoré podporujú zdravie tráviaceho systému.
Nízky obsah kalórií: Tekvica má nízku kalorickú hodnotu, čo je ideálne pre udržiavanie zdravej telesnej hmotnosti.
Vitamíny a minerály: Obsahuje vitamíny A, C a E, ako aj minerály ako draslík a železo, ktoré sú dôležité pre zdravie očí, kože a imunitného systému.
Antioxidanty: Tekvica je prirodzeným zdrojom antioxidantov, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom a podporujú celkové zdravie.

Srdcové zdravie: Nízky obsah nasýtených tukov a cholesterolu v tejto vegánskej polievke môže prispieť k zdraviu srdca.
Protizápalové účinky: Niektoré zlúčeniny v tekvici majú protizápalové vlastnosti, čo môže pomôcť pri zápalových ochoreniach.
Podpora imunitného systému: Vďaka vysokému obsahu vitamínu C a iných imunomodulačných živín môže táto polievka posilniť imunitný systém.
Prispôsobivosť pre diéty: Hokkaido polievka vegan je vhodná nielen pre vegánov ale aj pre ľudí s intoleranciou na laktózu alebo alergiou na mliečne výrobky.

Vždy je dôležité pripomenúť, že žiadne jedlo samo o sebe nenahradí vyváženú stravu, ale môže byť cenným doplnkom zdravého životného štýlu

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu