Najlepšie hovädzie kocky v paradajkovej omáčke. Tento recept je skvelý tip na obed alebo večeru, navyše neobsahuje ani štipku múky. Pripravte si s nami hovädzie mäso v paradajkovej omáčke.
Hovädzie mäso v paradajkovej omáčke
Hovädzie mäso je výborný tip na obed či večeru. Navyše, v paradajkovej omáčke, ktorú si všetci pamätajú z detstva. Paradajková omáčka je obľúbená predovšetkým u detí. Je sladkastá, výborne chutí a spolu s mäsom zasýti na dlhší čas.
Ako prílohu môžete zvoliť parenú knedľu, ryžu, zemiakovú kašu alebo aj cestovinu (napríklad tarhoňu). Tento recept je naozaj jednoduché pripraviť, zvládne ho aj začiatočník. A ak si mäso necháte odležať v olejovej marináde s korením na pár hodín, ideálne cez noc, hovädzie kocky budú chutiť lepšie a doba dusenia sa skráti.
Okrem iného, hovädzie mäso je výživné a vo vhodnom množstve aj veľmi zdravé. Je významným zdrojom bielkovín, ktoré sú dôležité na rast, opravu tkanív a správne fungovanie organizmu. Obsahuje rôzne vitamíny a minerály, ako napríklad vitamín B12, železo, zinok a selén. Tieto živiny môžu prispieť k správnemu fungovaniu nervového systému, tvorbe červených krviniek a zdraviu kostí.
Hovädzie mäso obsahuje tuky, z ktorých väčšina je nasýtená. Je dôležité dbať na vyvážený príjem tukov a zohľadniť individuálne potreby a zdravotný stav. Mnoho odborníkov odporúča zvoliť chudšie kúsky mäsa a obmedziť konzumáciu tučných a spracovaných mäsových výrobkov.
Pre niektorých ľudí je hovädzie mäso dôležitým zdrojom živočíšnych bielkovín, najmä ak nasledujú diétu s vysokým podielom živočíšnych produktov. Pre týchto jednotlivcov môže byť vhodné zahrnúť hovädzie mäso do ich jedálnička.
Pri výbere a konzumácii hovädzieho mäsa je dôležité brať do úvahy aj iné faktory. Je vhodné voliť kvalitné mäso od spoľahlivých dodávateľov a uprednostňovať mäso zo zvierat, ktoré boli kŕmené kvalitnou stravou a boli ekologicky odchované. Dodržiavanie správnych postupov prípravy, ako napríklad správne tepelné spracovanie, tiež pomáha minimalizovať potenciálne riziká spojené s konzumáciou mäsa.
Obľúbené recepty s hovädzím mäsom
Hovädzie mäso s paradajkovou omáčkou je len jeden z mnohých obľúbených receptov, ktoré zahŕňajú hovädzie mäso. Tu je niekoľko tipov na jedlá s týmto mäsom, ktoré si môžete pripraviť na obed či večeru:
-
Hovädzí stroganoff: Tento klasický recept kombinuje tenké plátky hovädzieho mäsa so smotanovou omáčkou a hubami. Podáva sa s cestovinami alebo ryžou.
-
Hovädzie chilli con carne: Chutné a bohaté jedlo, ktoré kombinuje hovädzie mäso, fazuľu, paradajky, papriky a koreniny. Podáva sa s ryžou, tortilovými lupienkami alebo nachos.
-
Hovädzie burger: Príprava domáceho hovädzieho burgera vám umožní mať plnú kontrolu nad kvalitou mäsa a ďalšími ingredienciami. Podáva sa s pečivom, zeleninou a omáčkami podľa chuti.
-
Hovädzí guláš: Toto tradičné jedlo z hovädzieho mäsa sa dusí s cibuľou, paprikou a korením, čo dodáva bohatú chuť gulášovej polievke. Podáva sa s chlebom.
Tieto sú len niektoré z mnohých možností, ako si vychutnať hovädzie mäso. Môžete si prispôsobiť recepty podľa svojich chutí a experimentovať s rôznymi koreninami a prídavkami, aby ste vytvorili svoje vlastné jedinečné jedlá.
Vyskúšajte si pripraviť aj šťavnaté čevapčiči, španielske vtáčiky, mäsové guľky v paradajkovej omáčke alebo plnenú papriku. Skúste aj náš recept na dokonalý tatarák.
Ingrediencie
na porciu rátame cca 150 g mäsa
- 600 g hovädzie mäso (krk, plece – mäso je šťavnatejšie, alebo hovädzie zadné),
- 3 PL olej alebo bravčová masť,
- 1 ks cibuľa strednej veľkosti,
- 500 g paradajkového pretlaku alebo pyré,
- horúca voda – podľa potreby (na zriedenie omáčky),
- na dochutenie: soľ, mleté čierne korenie, mletá rasca – podľa chuti, 1 PL mletá červená paprika, štipka kurkumy, 2 guľky celé čierne korenie, 1 guľka nové korenie, 1 ks bobkový list, kryštálový alebo trstinový cukor – podľa chuti
- na zahustenie omáčky: 1 ČL solamylu rozmiešaná vo vode (podľa potreby, môžeme aj vynechať)
Postup receptu
1Hovädzie mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na menšie kocky. Dochutíme ho korením, okrem soli, pretože solíme až nakoniec.
2Cibuľu taktiež očistíme a nakrájame na drobno. Na masti alebo oleji ju orestujeme dozlatista a pridáme k nej 1 PL mletej červenej papriky. Premiešame a pridáme mäso.
3Mäso restujeme, po chvíľke zbledne. Keď sa uzavrie, tak ostane šťavnaté. Následne ho prikryjeme a dusíme približne 5 minút, aby pustilo šťavu. Ešte k nemu pridáme roztlačený cesnak.
4Cesnak nemusíte roztlačiť, môžete ho aj nastrúhať alebo pokrájať úplne na drobno. Všetko to znova poriadne premiešame, chvíľku podusíme, aby cesnak zavoňal. Pridáme ešte horúcu vodu a kocky dusíme do polomäkka.
5
Pridáme paradajkové pyré a korenie – soľ, bobkový list, celé čierne a nové korenie. Hovädzie mäso dusíme do mäkka na miernom ohni. Dĺžka dusenia závisí od výberu mäsa.
6
Ak sa vám bude zdať omáčka hustá, pridajte ešte horúcu vodu. Naopak, ak sa vám zdá riedka, zahustite ju so solamylom. Nakoniec ju dochutíme ešte aj cukrom, prípadne soľou, aby mala perfektnú chuť.
Tip na záver: Hovädzie mäso v paradajkovej omáčke chutí najlepšie s parenou knedľou, zemiakovou kašou či tarhoňou. Niekto obľubuje aj ryžu alebo ním môžete naplniť aj zemiakové placky, vyskúšajte. Prajeme vám dobrú chuť.
Vyskúšajte aj recepty z webu Ženy v meste. Napríklad skvelý recept na najlepší tatarák alebo výborný maďarský guláš.