Príprava huspeniny nie je tak náročná, ako by sa zdalo. Čo potrebujeme je čas na varenie, aby bol aspik kvalitný a huspenina stuhla poriadne. Poctivá domáca huspenina musí byť trasľavá a číra. A čo je ďalším bonusom, v samotnom aspiku sa tuk nenachádza vôbec.
Huspenina
Váš obľúbený internetový portál chutné recepty vám ponúka ďalší overený recept do zbierky. Tentoraz na najlepšiu poctivú domácu huspeninu originál. Hlavne v chladnejšom období je príprava tohto receptu výborným doplnkom jedálníčka.
Huspenina sa tradične vyrába z bravčovej hlavy a nožičiek, ktoré sa varením rozpustia a vytvoria želatinovú hmotu. Výsledok je bohatý na bielkoviny, minerály a vitamíny, ako napríklad vitamín B12 a zinok, ktoré sú dôležité pre správne fungovanie nášho tela.
Jedným z dôvodov, prečo by sme mali jesť huspeninu, je jej obsah kolagénu, ktorý pomáha udržiavať zdravú pokožku, vlasy a nechty. Kolagén sa tiež podieľa na tvorbe chrupavky a kostí, a pomáha udržiavať zdravie kĺbov. Okrem toho obsahuje aj želatínu, ktorá podporuje trávenie a zlepšuje zdravie čriev. Želatína môže tiež pomôcť zlepšiť kvalitu spánku a podporiť rast a opravu svalov.
Ako si urobiť domácu huspeninu?
Rovnako je huspenina aj vynikajúcim zdrojom proteínov a energie, čo ju robí vhodnou potravinou pre tých, ktorí sa snažia zvýšiť svoj príjem bielkovín alebo energetický príjem. Je dôležité si však uvedomiť, že huspenina môže obsahovať aj veľa tuku a sodíka, takže by sme ju mali konzumovať s mierou a ako súčasť zdravej a vyváženej stravy.
Vyskúšajte aj recept na pečené zemiaky, alebo ten na tradičnú držkovú polievku. Máme aj overený recept na najlepší boršč. Alebo si prečítajte aj článok, kedy soliť huspeninu.
A tu je pár tipov ako sa dosiahne čistá huspenina. A skúste aj text aké je najlepšie mäso na huspeninu. A ako dlho variť huspeninu?
Ingrediencie
- 1 ks bravčové koleno (strednej veľkosti),
- 1 ks bravčová nožička (paprčka),
- 3 ks bravčová koža (cca 300 g),
- koreňová zelenia – mrkva, petržlen, zeler (nemusí byť),
- 2 ks cibuľa strednej veľkosti,
- 5 strúčikov cesnaku (aj viac, podľa chuti),
- 10 zrniečok čierneho korenia,
- 2 zrniečka nového korenia (aj viac, podľa chuti),
- 2 ks bobkový list,
- 2 polievkové lyžice octu,
- soľ podľa potreby,
Postup receptu na domácu huspeninu
1Koleno, nožičku a kože necháme v studenej vode aspoň 30 minút odmočiť. Po tomto čase ich umyjeme, očistíme a vložíme do vriacej vody (väčší hrniec) a necháme povariť, aby sa vyzrážali bielkoviny – urobí sa na povrchu pena. Trvá to zopár minút. Vývar zlejeme, mäso a kožky poriadne umyjeme, hrniec taktiež.
2K mäsu nalejeme také množstvo studenej vody, aby bolo ponorené (ja som dala 4,5 l vody). Pozor, záleží to od veľkosti kolena, paprčky. Menej vody je stále lepšie. Potrebujeme, aby huspenina poriadne stuhla. Pridáme čierne korenie celé, nové korenie, bobkový list, polievkovú lyžicu octu a soľ (cca 4 polievkové lyžice). Záleží aké chute obľubujeme, dosoliť môžeme aj pri degustovaní. Pomaly varíme tiahnutím, vývar nesmie vrieť. Počas varenia priebežne odstraňujeme penu.
Po 3 hodinách pridáme očistený cesnak a cibuľu, môžeme aj koreňovú zeleninu – mrkvu, petržlen a zeler. Po ďalšej hodine zeleninu vyberieme, aby sa nerozvarila. Pridáme ešte polievkovú lyžičku octu a povaríme 30 minút. Huspenina sa tým ešte viac vyčistí.
3Či je huspenina dostatočne tuhá zistíme tak, že si malé množstvo odoberieme na tanierik a na chladnom mieste by nám mala za pár minút stuhnúť. Uvarené koleno, paprčky, kože vyberieme a necháme trochu vychladnúť. Mäso pooberáme od kosti a nakrájame na menšie kocky. Niekto obľubuje aj kože, nasekáme ich nadrobno. Do misiek, tanierov alebo aj na pekáč rozvrstvíme mäso a zalejeme cez husté sito precedeným vývarom.
Ak mäso nekonzumujeme, uvarenú zeleninu nakrájame a takto ju zalejeme. Keď zeleninu v huspenine nebudeme variť, osobitne si povaríme mrkvu, hrášok, kukuricu do zmäknutia. Vajcia natvrdo. Nakrájame podľa potreby. Následne zalejeme vývarom.
Huspeninu necháme vytuhnúť
4Na chladnom mieste necháme vytuhnúť (nie na mraze!). Najlepšie z večera do rána. Môžeme ju naliať aj do zaváracích pohárov a sterilizovať. Huspeninu podávame s octom (citrónovou šťavou), cibuľou, chrenom, kyslými uhorkami. A k tomu čerstvý tmavý chlebík?
Zopár dobrých rád pri príprave domácej huspeniny
- Koleno a paprčku si necháme rozseknúť u mäsiara. Docielime tak poctivý aspik.
- Nedávame príliš veľa vody. Môže sa stať, že nám huspenina nestuhne. V tomto prípade je menej viac.
- Najdôležitejšie je pripraviť kvalitný vývar, ktorý dosiahneme pomalým tiahnutím – „bublaním“.
- Huspeninu počas varenia nemiešame.
- Kvalitný aspik – huspenina potrebuje čas. Minimálne 5 hodín. Prípadne skúste aj naše jednoduché rady, aby huspenina stuhla.
Hotovo! Dobrú chuť! Vyskúšajte aj náš recept na dusenú červenú kapustu. A kedy pridať ocot do huspeniny? Tu je aj maďarská huspenina. A čo robiť ak sa vám uvarí mútna huspenina. Alebo čo robiť, aby bola huspenina číra.