Indická paradajková omáčka s červenou šošovicou je naozaj výborné jedlo, ktoré vám rozšíri obzory, ak radi skúšate exotické jedlá. Recept portálu Chutné recepty na takúto omáčku sa hodí k rôznym prílohám a zachutí celej rodine. Indická paradajková omáčka stojí za vyskúšanie.
Indická paradajková omáčka
Radi skúšate exotické recepty? Tak indická paradajková omáčka je to správne jedlo pre vás. Preneste sa na Ďaleký východ a doprajte si ostré a výrazné chute indickej kuchyne práve vo forme paradajkovej omáčky s červenou šošovicou. Podáva sa s ryžou, ale zvoliť môžete v podstate akúkoľvek prílohu podľa chuti. Vyskúšajte náš recept, určite sa vám zapáči.
Indická paradajková omáčka s červenou šošovicou, často známa ako „dal“ alebo „dal makhani,“ je obľúbeným jedlom v indickej kuchyni, ktoré sa vyznačuje svojou bohatou chuťou a výživovými hodnotami. Toto jedlo je bohaté na bielkoviny, ktoré sú zvlášť užitočné pre vegetariánov a vegánov, pretože pomáhajú budovať a opravovať tkanivá v tele.
Okrem toho je červená šošovica výborným zdrojom vlákniny, čo podporuje zdravé trávenie a pomáha udržiavať pocit sýtosti, čo môže byť prospešné pri regulácii hmotnosti. Navyše, červená šošovica je prirodzene nízkotučná, čo robí túto omáčku vhodnou pre ľudí, ktorí sledujú svoj príjem tuku. Obsahuje tiež množstvo dôležitých živín, ako sú železo, kyselina listová, horčík, fosfor, draslík a vitamíny skupiny B, zatiaľ čo paradajky dodávajú vitamín C a vitamín A.
Indická kuchyňa je známa svojou rozmanitosťou, bohatou históriou a výraznými chuťami. Táto fascinujúca kuchyňa sa výrazne líši podľa regiónov. V severnej Indii nájdete bohaté a krémové karí ako korma a butter chicken, ktoré často zahŕňajú mliečne výrobky, ako sú jogurt a paneer (indický syr). Obľúbené sú aj jedlá z tandoori pece, ako je tandoori kurča a naan. Južná India je známa svojimi pikantnými a kyslými jedlami, v ktorých sa často používajú tamarind a kokos.
Indická kuchyňa je známa svojím bohatým použitím korenín a bylín. Základné koreniny zahŕňajú kmín, koriander, kurkumu, zázvor, čili, kardamóm a šafran, pričom každé korenie má svoje špecifické zdravotné prínosy a prispieva k komplexnosti chuti. Termín masala označuje zmes korenín, ktoré môžu byť suché, ako garam masala, alebo pastovité, ako tandoori masala, a každá rodina má svoje vlastné zmesi korenín.
Medzi tradičné techniky varenia patrí tandoor, čo je tradičná hlinená pec používaná na pečenie chlebov, ako je naan, a prípravu jedál ako tandoori kurča. Dum je technika, pri ktorej sa jedlo pomaly dusí v uzavretom hrnci, aby sa zachovali chute a vône. Tadka je metóda, pri ktorej sa koreniny pražia v horúcom oleji alebo masle (ghee) a následne sa pridávajú do jedla pre zvýraznenie chuti.
Indická kuchyňa je nielen chutná, ale aj zdravá. Mnoho jedál je inšpirovaných ajurvedskými princípmi, ktoré kladú dôraz na rovnováhu a zdravotné benefity jednotlivých surovín. Vďaka používaniu strukovín, celých zŕn, ovocia a zeleniny má indická kuchyňa vysoký obsah vlákniny, čo podporuje zdravé trávenie. Koreniny ako kurkuma, koriander a zázvor majú silné antioxidačné vlastnosti, ktoré môžu pomôcť v boji proti zápalom a podporovať celkové zdravie.
Ingrediencie
- 300 ml kokosové mlieko,
- 150 g červená šošovica,
- 1 ks čili paprička,
- 8 ks cesnak,
- 150 ml voda,
- 3 ks bobkový list,
- 6 ks klinčeky,
- 3 ks červená cibuľa,
- 1 ČL kurkuma,
- 2 ČL nastrúhaný zázvor,
- 1 ks celá škorica,
- 1 ks badián,
- 400 g pasírované paradajky (1 plechovka),
- 1 ks muškátový oriešok,
- 250 g indický syr paneer,
- 1 ČL celá rímska rasca,
- 2 PL olej
Postup receptu
1
Vopred si pripravíme všetky suroviny. Zázvor a cesnak nastrúhame najemno, šošovicu premyjeme pod tečúcou vodou.
2
Na strednom ohni si zohrejeme olej a pridáme koreniny: rímsku rascu (nezamieňať za našu klasickú), celú škoricu, bobkové listy, klinčeky, badián alebo aníz. Voliteľné: 1 ks kardamón, 1 ČL koriandrové semienka, prípadne horčicové. Nechávame opekať asi 5 – 7 minút, kým sa kuchyňa nerozvonia. Opekaním korenín uvoľníme ich esenciálne oleje, ktoré sa dostanú do oleja, ktorý sme dali na panvicu. Tým jedlo dostane charakteristickú arómu a chuť.
3
Pridáme na väčšie kúsky nakrájanú cibuľu. Opekáme ďalších cca 5 minút. Pridáme nastrúhaný cesnak, zázvor a nasekané chilli (alebo mleté) podľa chuti. Opekáme maximálne 2 minúty.
4
Pridáme jednu celú plechovku paradajok, môžeme ale použiť aj celé paradajky, majú viac chuti. Podlejeme trochou vody. Necháme 5 minút prebublať.
5
Vyberieme veľké kusy korenín – hviezdičku anízu alebo badiánu, bobkové listy a škoricu. Omáčku budeme totiž mixovať. Ostatné drobné koreniny sa v omáčke rozmixujú.
6
Pridáme kokosové mlieko z plechovky. Stačí 3/4 plechovky. Použite nechladené a dobre pretrepané kokosové mlieko. Následne rozmixujeme dohladka.
7
K rozmixovanej omáčke pridáme prepláchnutú šošovicu. Ak sa vám zdá omáčka veľmi hustá, podlejeme trochou vody. Prikryjeme a necháme variť do zmäknutia šošovice. Bude to trvať asi 8 minút. Kontrolujeme a občasne premiešame.
8
Typický indický syr (kúpite ho v napríklad Kauflande), ktorý sa nerozteká, nakrájame na drobné kocky a pridáme k omáčke. Nemusíme ho variť, stačí dobre zamiešať. Na záver možno pridať trošku nastrúhaného muškátového oriešku. Pridáme kurkumu mletú a čierne mleté korenie. Dosolíme.
9
Indická paradajková omáčka sa podáva s obľúbenou ryžou, napríklad naturálnou. Hodia sa aj indické placky. Môžeme ozdobiť nasekanou chilli papričkou a obľúbenými bylinkami.
Veríme, že vám bude indická paradajková omáčka chutiť, dobrú chuť.