Tvrdý syr spoznáte podľa pevnej a kompaktnej štruktúrou. Máme pre vás recepty v ktorých takýto syr využijete.
Tvrdý syr
Zreje obvykle dlhší čas a má nižšiu vlhkosť, čo mu umožňuje získať pevnosť a intenzívnejšiu chuť.
Tvrdý syr sa často vyrábajú tlačením a lisovaním kyslých syrových zŕn, aby sa odstránila väčšia časť tekutiny.
Príklady tvrdých syrov zahŕňajú Parmezán, Cheddar, Gouda, Pecorino, Manchego a Emmentáler.
Tieto syry sa často konzumujú samostatne, ale sú tiež vhodné na strúhanie, krájanie a použitie v rôznych pokrmoch pre ich výraznú chuť a dobrú schopnosť topiť sa alebo krájať.
Tvrdé syry majú intenzívnu a bohatú chuť, ktorá môže byť slaná, pikantná, orechová alebo inak charakteristická pre každý druh syra.
sú zvyčajne bohaté na bielkoviny, vápnik a ďalšie živiny, ktoré sú dôležité pre zdravý rast a fungovanie organizmu. Ich chuťová rozmanitosť oslovuje širokú škálu ľudí s rôznymi preferenciami.
Jedlá s tvrdým syrom
Jedlá v ktorých sa dá využiť tvrdý syr:
- Langoše – Tu je podrobný postup receptu na langoše, tentokrát z portálu Dobrá kuchyňa, ktorý vás nesklame.
- Paradajková omáčka na cestoviny – Pripravte si z takejto omáčky rýchly obed pre celú rodinu. Jedlo bude hotové do pár minút. Tvrdý syr sa k tomuto jedlu dokonalé hodí.
- Zapekaná cuketa so syrom – Rozmýšľate, čo rýchle na obed či večeru? Je viacero dôvodov, prečo môže byť zapekaná cuketa so syrom vašim obľúbeným jedlom.
- Cuketové placky v rúre – Tieto placky si pripravíte veľmi rýchlo, a keďže sú pečené v rúre, nemusíte stáť pri sporáku a dávať pozor na to, ako sa pečú na panvici.
- Mrkvový perkelt – Toto jedlo je plné vitamínov a navyše skvelo chutí, kombinácia mrkvy a syra je prekvapivo výborná.