Najlepší jablkový mrežovník s čokoládou, aký ste kedy jedli. Je to dokonalý dezert na jeseň, pretože ingrediencie sú ľahko dostupné priamo zo záhrady. Jablkový mrežovník býva najlepší práve od starých mám, avšak s naším receptom bude chutiť takmer rovnako. Skúste si ho upiecť podľa overeného receptu portálu Chutné recepty.
Jablkový mrežovník s čokoládou
Tento recept na jablkový mrežovník s čokoládou predstavuje skvelú voľba počas jesene. Sezóna jabĺk sa aj aktuálne blíži a čoskoro ich budeme mať viac než dosť. Častokrát sa ľudia dostanú do situácie, že už nevedia, čo s toľkými jablkami. Práve preto sme si pre vás pripravili tento jednoduchý recept, vďaka ktorému môžete využiť jablká a potešiť seba aj svoju rodinku chutným koláčom.
Pre jablkový mrežovník je dôležitý výber správnych odrôd jabĺk. Najlepšie sú tie, ktoré majú vyváženú sladkosť a kyslosť, ako napríklad Granny Smith, Honeycrisp alebo Jonagold. Ak sa snažíte zabrániť tomu, aby cesto príliš nezvlhlo, môžete pred použitím jabĺk odstrániť ich nadbytočnú šťavu. Okrem klasických jabĺk môžete experimentovať aj s rôznymi náplňami. Napríklad môžete pridať orechy, sušené ovocie (napríklad hrozienka alebo brusnice) či karamelový krém.
Mrežové cesto môžete pripraviť rôznymi spôsobmi – môže byť hustejšie a bohatšie na maslo alebo ľahšie a krehkejšie. Váš výber závisí od vašich preferencií. Korenie ako škorica, vanilka alebo muškátový orech môžu pridať dezertu hlbokú chuť a vôňu. Vyskúšajte ich podľa svojich chuťových preferencií.
Jablkový mrežovník je najlepší, keď je ešte teplý. Môže sa podávať samostatne alebo so sladkou smotanou, čerstvou šľahačkou alebo vanilkovou omáčkou či zmrzlinou. Nebojte sa tiež experimentovať a pridávať svoje vlastné nápady. Môžete pridať citrusovú kôru, med alebo dokonca rumovú náplň pre zvýraznenie chuti.
Ak sa snažíte o zdravšiu alternatívu, skúste jablkový mrežovník upiecť s bezlepkovou múkou alebo s nízkym obsahom cukru.
Pamätajte, že jablkový mrežovník je výborný dezert, ktorý sa dá prispôsobiť vlastným preferenciám a chuti. Nebojte sa experimentovať a objavovať nové spôsoby prípravy!
Okrem tohto recept môžete jablká využiť aj v recepte na krehký jablkový koláč, jablkové pité, jablkové muffiny, luxusné jablkové rezy, jablkový koláč s tvarohom alebo jablkovú štrúdľu.
Zdravšia verzia mrežovníka
Pripravili sme si pre vás niekoľko tipov ako na zdravší jablkový mrežovník:
- Zdravšie cesto: Namiesto tradičného cesta s veľkým množstvom masla a rafinovaného cukru, môžete použiť cesto s nízkym obsahom tuku a rafinovaného cukru. Napríklad môžete použiť ovsené vločky, kokosovú múku alebo mandľovú múku na prípravu cesta. Namiesto bieleho cukru môžete použiť med, javorový sirup alebo iné prírodné sladidlo.
- Menej cukru: Odporúča sa aj zníženie množstva cukru v náplni jabĺk. Jablká samy o sebe obsahujú prírodný cukor, takže nemusíte pridávať veľké množstvo cukru. Ak chcete koláč osladiť, použite menšie množstvo medu, javorového sirupu alebo kokosového cukru.
- Použitie ovocia: Jablká tiež môžete zmiešať s iným ovocím, ako sú hrušky, slivky alebo marhule, pre pestrejšiu chuť a textúru.
- Viac vlákniny: Doprajte svojmu koláču viac vlákniny tým, že pridáte do náplne mleté vlákninové cereálie alebo chia semienka. Toto pridá do dezertu nielen zdravšie zložky, ale aj textúru.
- Orechy a semienka: Pridajte do náplne alebo cesta mrežovníka orechy (napríklad mandle, lieskovce alebo vlašské orechy) alebo semienka (napríklad ľanové alebo tekvicové semienka) pre extra nutričnú hodnotu.
- Bezlepkové alternatívy: Ak sa vyhýbate lepku, existujú bezlepkové múky a škroby, ktoré sa môžu použiť na prípravu cesta.
- Použitie jogurtu alebo tvarohu: Zmiešanie jabĺk s nízkotučným jogurtom alebo tvarohom môže nahradiť niektoré z tradičných zložiek náplne a znížiť obsah tuku.
Pamätajte, že zdravá verzia jablkového mrežovníka môže byť stále veľmi chutná a uspokojivá. Experimentujte s rôznymi ingredienciami a postupmi, aby ste si našli svoju obľúbenú zdravšiu verziu tohto dezertu. Skúste aj náš recept na čučoriedkový koláč s tvarohom. Vyskúšajte aj náš recept na jahodový koláč s posýpkou.
Ingrediencie
Cesto
- 300 g hladká múka,
- 300 g polohrubá múka,
- 200 g masla,
- 1 ks prášok do pečiva,
- 80 g trstinový cukor,
- 120 g biely jogurt,
- 1 ks vajce
Náplň
- 1 kg jablká,
- 200 g čokoláda (mliečna alebo podľa chuti),
- 50 g trstinový cukor,
- 2 ks čokoládový puding
Postup receptu
1
Začneme prípravou cesta. Najprv vymiešame všetky suché ingrediencie – hladkú a polohrubú múku, prášok do pečiva a trstinový cukor.
2 K vymiešaným suchým surovinám následne pridáme aj maslo, vajce, cukor a biely jogurt. Všetko spolu poriadne premiešame a vznikne nám pevná hmota.
3
Vzniknuté cesto je potrebné nechať odpočívať minimálne 20 minút pri izbovej teplote. Ak ho dáte do chladničky, bude sa vám s ním zle pracovať.
4V tomto kroku začneme s prípravou náplne. Všetky jablká ošúpeme a nastrúhame na najmenšom strúhadle. Do strúhaných jablkách pridáme nasekanú alebo nastrúhanú čokoládu. Taktiež pridáme aj cukor a čokoládový puding. Všetko to spolu poriadne premiešame.
5
Odležané cesto si teraz rozdelíme na dve rovnomerné polovice. Jednu polovicu rozvaľkáme (použijeme ju na prvú vrstvu koláča) a položíme ju do olejom vymasteného a múkou vysypaného plechu. Cesto ešte popicháme vidličkou a rovnomerne naň rozotrieme náplň.
6
Druhú polovicu cesta vyvaľkáme a vyrežeme z nej pásiky, ktoré poukladáme na náplň v tvare mriežky. Koláč pečieme na 200°C asi 30 minút. Vychladnutý jablkový mrežovník posypeme práškovým cukrom a môže sa podávať.
Veríme, že sa vám jablkový mrežovník s čokoládou vydaril a vrátite sa k tomuto receptu zas. Skúste si pozrieť aj tipy portálu Ženy v meste na 10 jednoduchých receptov na jablkový koláč. Na webe Najlepšie koláče nájdete aj výborný recept na jablkový koláč s posýpkou. Vyskúšajte aj grófkine rezy.
v recepte asi chyba maslo ?
Ďakujeme, mali ste pravdu, recept sme opravili a už je uvedený správne aj s maslom.