Úžasné jahodové tiramisu s mascarpone podľa osvedčeného receptu. Skvelý tip na dezert, ktorý si viete veľmi rýchlo pripraviť a vychutnať počas teplých letných dní. Tiramisu je vylepšené o jahody v porovnaní s tým klasickým, ale chutí rovnako skvele, ak nie lepšie. Recept portálu Chutné recepty na jahodové tiramisu určite treba vyskúšať.
Jahodové tiramisu
Sezóna jahôd je v plnom prúde, pokiaľ ich pestujete alebo ste si ich doniesli práve domov z obchodu či trhu, mohol by sa vám hodiť jednoduchý a svieži recept na koláčik, v ktorom jahody využijete. Čo už môže byť lahodnejšie ako spojenie fantastického krému a sladkých jahôd? Základ receptu tvorí mascarpone, smotana, dlhé piškóty a jahody. Tie sa dajú v tomto recepte nahradiť malinami, u nás ale vedú jahody, sú viac sladké a nebývajú kyslé, čo je ideálne.
Tento koláčik je takou menšou kalorickou bombou, preto ak chcete kaloricky menej bohatú variantu nahraďte mascarpone jemným tvarohom, ale rátajte aj s úbytkom chuti. Na dozdobenie odporúčame použiť chrumkavé lyofilizované, teda mrazom sušené, jahody. Ingrediencie postačujú na stredne veľký plech alebo formu o veľkosti cca 30×20 cm.
Jahodové tiramisu je lahodný dezert, ktorý predstavuje osviežujúci variant klasického talianskeho tiramisu. Tradičné tiramisu pochádza z Talianska, konkrétne z regiónov Veneto a Friuli Venezia Giulia. Názov znamená „zdvihni ma“ alebo „rozveseľ ma“, čo sa vzťahuje na jeho povzbudzujúce zložky ako káva a kakao. Jahodové tiramisu je modernou variáciou tohto klasického dezertu, kde sa namiesto kávy a kakaa používajú jahody a často aj jahodový džem alebo pyré. Táto variácia je obľúbená najmä počas letných mesiacov.
Jahody sú bohaté na vitamín C, antioxidanty a vlákninu, čo robí jahodové tiramisu nielen chutným, ale aj výživným dezertom. Keďže tradičné tiramisu je bohaté na kalórie a tuky vďaka mascarpone a cukru, jahodové tiramisu môže byť pripravené v ľahšej verzii s nízkotučným syrom ricotta alebo grécky jogurtom a sladidlami ako med alebo agávový sirup.
Tiramisu je veľmi flexibilný dezert, ktorý môže byť prispôsobený podľa rôznych chutí a surovín. Tu je niekoľko zaujímavých variácií tiramisu, ktoré môžete vyskúšať:
Ovocné variácie
- Malinové tiramisu: Použite čerstvé alebo mrazené maliny. Maliny dodajú tiramisu kyslú a osviežujúcu chuť.
- Čučoriedkové tiramisu: Čučoriedky sú vynikajúcou voľbou pre letný dezert, keď sú čerstvé a plné chuti.
- Mango tiramisu: Mango dodá tiramisu exotickú sladkosť a krémovosť. Môžete použiť čerstvé mango alebo mangové pyré.
- Citrónové tiramisu: Citrónová šťava a kôra dodajú dezertu sviežu a mierne kyslú chuť, ideálnu na horúce letné dni.
Ingrediencie
- 250 g dlhé piškóty,
- 150 ml káva (voliteľné),
- 50 ml čokoládový/kávový likér (voliteľné),
- 250 g mascarpone,
- 200 ml šľahačková smotana (33 – 40 %),
- 250 g kyslá smotana (16 %),
- 40 g práškový cukor,
- 1/2 ČL vanilkový extrakt,
- 200 – 250 g čerstvé jahody,
- 15 g jahody sušené mrazom (voliteľné, na ozdobenie)
Postup receptu
1Začneme prípravou kávy, ktorú necháme vychladnúť. Následne do nej vlejeme likér a zamiešame. (Obidve ingrediencie sú voliteľné a môžete tento krok vynechať.) Dlhé piškóty naukladáme na dno formy, tak aby sme pokryli celú plochu. Studenou kávou polejeme piškóty, ale veľmi opatrne, stačí tak 4 – 5 PL.
2
Do veľkej misy dáme mascarpone a šľahačkovú smotanu, musia byť dobre vychladené! Spolu ich vymixujeme.
3
Pridáme kyslú smotanu, vanilku a cukor. Spolu šľaháme do zhustnutia asi 5 – 7 minút.
4
Jahody umyjeme a nakrájame na menšie kúsky.
5
Na piškóty dáme jednu polovicu šľahačkového krému a rozotrieme.
6
Poukladáme nakrájané jahody a na nich druhú vrstvu piškót, ktoré sme krátko namočili v káve. (Piškótu namočte len do jednej polovice plochou stranou, stačí len ponoriť a hneď vytiahnuť, piškóta nasaje aj vlhkosť z krému.)
7
Druhú polovicu krému natrieme na vrch a dáme aspoň na 6 hodín do chladničky stuhnúť, ideálne však nechajte tuhnúť 12 hodín, napríklad cez noc. Rozdrvenými sušenými jahodami alebo čerstvými jahodami posypeme tiramisu až pred servírovaním. Jahodové tiramisu sa môže podávať.
Úžasné jahodové tiramisu je hotové. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na piškótový koláč s ovocím a mascarpone.