Jednoduchá hrachová polievka so zemiakmi. Pripravte si s nami polievku, ktorá bude chutná, plná vitamínov a minerálov. Navyše je nízko-kalorická a pridať do nej môžete aj inú zeleninu. Hrachová polievka vás taktiež zasýti a je veľmi jednoduchá na prípravu. Uvarte si ju podľa receptu portálu Chutné recepty.
Hrachová polievka so zemiakmi
Chutná, zdravá a nízko-kalorická. Hrachová polievka zasýti každé hladoša a pochutia si na nej aj deti. Ak ste začiatočný kuchár, nemusíte sa ničoho báť, pretože polievka je veľmi jednoduchá na prípravu a zvládnete ju ľavou zadnou. Okrem iného, hrachová polievka obsahuje iba zopár ingrediencií, avšak môžete do nej pridať aj inú zeleninu podľa obľuby.
Hrachová polievka zo sušeného hrachu je lahodné a výživné jedlo, ktorého príprava si vyžaduje trochu trpezlivosti, ale stojí za to. Pred varením je vhodné sušený hrach namočiť na niekoľko hodín alebo na celú noc. Toto namáčanie pomáha zrýchliť proces varenia a zlepšuje stráviteľnosť hrachu. Po namočení hrachu ho vylejte, opláchnite pod tečúcou vodou a uvarte v čistej vode. Pridanie niekoľko listov tymianového bylinkového korenia môže pridať polievke chuť a arómu.
Hrach je bohatý na vlákninu, bielkoviny, vitamíny a minerály, ako sú železo, draslík a vitamíny skupiny B. Je to skvelý zdroj rastlinných bielkovín pre vegetariánov a vegánov. Hrach obsahuje aj vlákninu, ktorá podporuje trávenie a reguluje hladinu cukru v krvi. Jeho obsah bielkovín pomáha pri budovaní svalovej hmoty a pocitu sýtosti.
Hrachovú polievku môžete variabilne prispôsobiť svojim chutiam. Môžete pridať zeleninu, ako je mrkva, zeler, cibuľa, zemiaky alebo špenát, aby ste získali viac farieb a výživných látok. Ak chcete dosiahnuť krémovú konzistenciu polievky, môžete ju vymixovať mixérom alebo použiť ponorný mixér priamo v hrnci. Na zjemnenie a obohatenie chuti môžete pridať smotanu alebo rastlinné mlieko. Na zvýraznenie chuti môžete pridať korenie ako karí, kurkumu, červenú papriku alebo mletý koriander. Soľ a čerstvo mleté čierne korenie sú takisto nevyhnutné na dochutenie.
Hrachová polievka má v mnohých kultúrach dlhú tradíciu a je považovaná za jedno z tradičných jedál. Preto má aj historický a kultúrny význam.
Ak ste milovníkom strukovinových polievok, jednoznačne vyskúšajte našu gazdovskú fazuľovú polievku, šošovicovú polievku s párkom alebo tradičnú hŕstkovú polievku.
Sušený hrach
Sušený hrach je surovina používaná v kuchyni, ide o hrachové struky, ktoré boli vysušené, čím sa odstráni väčšina ich vlhkosti. Tento druh hrachu sa môže skladovať dlhodobo, je ekonomicky výhodný a poskytuje všetky výživové výhody čerstvého hrachu.
Zdravotné benefity sušeného hrachu:
- Bohatý zdroj bielkovín: Sušený hrach obsahuje významné množstvo rastlinných bielkovín, čo ho robí vhodným pre vegetariánov a vegánov, ktorí potrebujú doplniť svoj príjem bielkovín.
- Vláknina: Je bohatý na rozpustnú aj nerozpustnú vlákninu, ktorá podporuje trávenie, udržiava zdravú hladinu cukru v krvi a prispieva k pocitu sýtosti.
- Vitamíny a minerály: Obsahuje vitamíny skupiny B (najmä kyselinu listovú), vitamín K, železo, draslík, fosfor a ďalšie minerály dôležité pre správne fungovanie organizmu.
- Nízky glykemický index: Sušený hrach má nízky glykemický index, čo znamená, že jeho konzumácia nevedie k rýchlemu zvýšeniu hladiny cukru v krvi.
- Podpora srdcového zdravia: Vysoký obsah vlákniny a minerálov, ako je draslík, môže prispieť k zdraviu srdca a regulácii krvného tlaku.
- Výživová hodnota: Sušený hrach poskytuje energeticky bohatú stravu, čím prispieva k sýtosti a dodáva organizmu potrebnú energiu.
Sušený hrach je zaujímavý tým, že ide o tradičnú potravinu, ktorá sa používa po celé stáročia. Má široké spektrum využitia v rôznych kuchynských tradíciách po celom svete. Jeho dlhá trvanlivosť a výživové výhody z neho robia cenný zdroj potravín, ktorý je skvelým doplnkom rôznych jedál.
Uvarte si s nami napríklad aj hráškovú polievku s haluškami alebo hrachový prívarok zo žltého hrachu.
Ingrediencie
- 1 hrnček sušený hrach (cca 0,25 dl),
- 5 ks zemiaky strednej veľkosti,
- 1 PL masť,
- 1 ks väčšia cibuľa,
- 4 strúčiky cesnaku,
- na dochutenie: bobkový list, celé čierne korenie, kurkuma, drvená rasca, mletá červená paprika, soľ, majorán
Postup receptu
1 Hrach namočíme do studenej vody, aby napučal. Ideálne je namočiť ho na celú noc, avšak postačí aj na dve hodiny. Po napučaní vodu zlejeme a hrach dáme do hrnca, zalejeme ho vodou a pridáme k nemu bobkový list, celé čierne korenie, kurkumu, drvenú rascu, celý strúčik cesnaku. Povaríme a keď už je hrach takmer mäkký, pridáme na kocky nakrájané zemiaky.
2Na masti (masle alebo olivovom oleji) si dozlatista opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, odstavíme ju a pridáme k nej roztlačený cesnak, mletú červenú papriku a premiešame. Necháme postáť, aby sa uvoľnili chute a pridáme do polievky.
3
Ak je potrebné, pridáme aj vodu. Varíme, pokiaľ zemiaky nezmäknú. Polievku ešte dochutíme soľou podľa potreby. Pridáme aj sušený majorán. Ak obľubujete krémové polievky, hrach povarte úplne domäkka, vyberte korenie a polievku rozmixujte do hladka.
4
Zemiaky varte osobitne a až potom ich pridajte do rozmixovanej polievky, poprípade ich rozmixujte spolu s hrachom. Polievku môžete podávať dokonca aj s opraženou klobáskou, párkom alebo údeným mäsom. Hrachová polievka sa môže podávať aj s opraženým chlebíkom a ozdobiť zelenou cibuľkou.
Hrachová polievka je hotová a my vám prajeme dobrú chuť. Vyskúšajte si uvariť aj prívarok z červenej šošovice podľa webu Ženy v meste.
Videorecept