Čas prípravy: 10 min
Počet porcií: 11 ks
 

Vynikajúce klasické jednohubky z rožkov sú vhodné nielen pre návštevu, ale napríklad aj ako studená večera. Ingrediencie môžete kombinovať podľa svojich predstáv, ale tento recept na jednohubky som pripravila tak, ako to chutí nám a našim návštevám. Recept na cesnakovú nátierku nájdete v receptoch.

Jednohubky

Jednohubky sú rýchly recept, ktorý máte hotový za 10 minút, ak k vám príde nečakaná návšteva. Niekto si ich robí na večeru len tak k filmu alebo pre deti, pretože sú malé a vyzerajú veľmi lákavo.

Ide o malé jedlá, ktoré majú často pestrú a originálnu chuť a sú ideálne pre tých, ktorí chcú ochutnať viacero rôznych druhov jedál naraz. Pripraviť sa dajú z kúskov pečiva alebo obilnín, ktoré sú potom ozdobené rôznymi druhmi náplní a ozdôb, ako sú syry, mäsové výrobky, zelenina, ovocie, maslové krémy a iné pochutiny.

Jednohubky sú taktiež výbornou voľbou pre tých, ktorí majú chuť na niečo malé, slané, no nie príliš sýte. Populárne sú aj v reštauráciách, kde sa podávajú v podobe predjedla, ale vy si ich môžete urobiť jednoducho doma, podľa svojej chuti a nemusíte nikam chodiť. Budete ich mať nielen rýchlejšie, ale aj lacnejšie!

História klasických jednohubiek

Pojem „jednohubka“ sa považuje za moderný názov, ale koncept malých jedál, ktoré sa konzumujú na jeden krát, sa datuje do stredoveku. Vtedy sa obvykle podávali na banketoch a hostinách rôzne druhy jedál na kúsku chleba alebo rôznych druhov cestovín.

V 19. storočí sa v Anglicku a Francúzsku stala populárnou praxou podávať jedlá ako malé chlebíčky, alebo kanapky na teplých a studených bufetoch. Počas 20. storočia sa koncept rozšíril a stal sa obľúbeným spôsobom podávania jedál na rôznych podujatiach. Dnes sú jednohubky bežným predjedlom na rôznych spoločenských udalostiach.

Pozrite si náš navrhovaný postup pri tomto recepte, a keďže je veľmi jednoduchý, nemusíte sa ničoho báť. Skúsiť k tomu môžete aj pikantnú nátierku.

Jednohubky sa dajú podávať s rôznymi druhmi náplní alebo prílohami, záleží na chuti očakávaných hostí. Medzi obľúbené náplne patria napríklad rôzne druhy syrov, šunky, šaláty, zelenina, maslo, klobása, rôzne krémy a omáčky.

Pri výbere prílohy sa zase môžete inšpirovať tradičnými predjedlami ako napríklad malými kúskami pečiva, hranolkami, zeleninovými paličkami, kroketami alebo rôznymi dipmi. Dôležité je, aby jedlo bolo ľahko prenositeľné a jednoducho sa konzumovalo. Jednoducho, pokojne sa odviažte.

Okrem tohto rýchleho receptu vám odporúčame aj ďalšie recepty na rýchlu večeru, ako napríklad kapustové fliačky, skvelý cestovinový šalát s majonézou alebo pre maškrtníkov bleskový tvarohový koláč. Vyskúšajte aj náš overený recept na chrumkavý domáci chlieb.

Ingrediencie

(11 kusov)

  • 1 ks rožok,
  • cesnaková nátierka, viď. recept cesnaková nátierka,
  • 1 ks klobáska,
  • 2 ks kyslých uhoriek,
  • 2 ks reďkoviek alebo akejkoľvek červenej zeleniny,

Postup receptu na prípravu klasických jednohubiek

1Rožok nakrájame na kolieska a položíme na tanier. Môžme podľa chuti použiť samozrejme aj iné druhy pečiva, celozrnný rožok, iné druhy tmavého pečiva. Klasické jednohubky sa pripravujú na bielom rožku, ale chutia sa samozrejme nijaké medze nekladú.

Rožok nakrájame na kolieska. Foto - Kristýna

2Na kolieska z rožkov natrieme nátierku. Môžeme zvoliť nejakú s príchuťou (pikantnú, cesnakovú, smotanovú, atď.) alebo kľudne aj zmäknuté obyčajné maslo, alebo nátierkové maslo.

Rožok potrieme nátierkou. Foto - Kristýna

3Obľúbený druh klobásy nakrájame na kolieska a dáme na nátierku na jednodtlivých kolieskach pečiva.

Pridáme klobásku. Foto - Kristýna

4Na kolieska klobásky pridáme nakrájané kúsky kyslej uhorky.

Poukladáme uhorku. Foto - Kristýna

5Na záver pridáme už len reďkovky alebo akúkoľvek inú červenú zeleninu, aby boli jednohubky farebné (odporúčam napríklad aj kapiu alebo červenú papriku). Už len do jednohubiek zapichneme špáradlá, aby sa ľahko vkladali do úst.

Pridáme reďkovku a zapichneme špáradlá. Jednohubky sú hotové. Foto - Kristýna

Takýto je výsledok. Recept sa dá samozrejme upravovať na nekonečné množstvo spôsobov, fantázií sa medze nekladú. Klobásu môžete vymeniť za šunku, alebo si pripraviť jednohubky celkom bez mäsa. Na záver už len dobrú chuť. Vyskúšajte aj nna párty pripraviť aj zapekanú cuketu so syrom.

Videorecept na jednohubky

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu