Čas prípravy: 50 minút
Čas pečenia: 20 minút
Počet porcií: 8
 

Juhoslovanské koláče z kysnutého cesta alebo aj slané buchty či pagáče. Pečivo, ktoré si zamilujete. S týmito slanými koláčikmi zabodujete na každej oslave a doma sa po nich len tak zapráši. Recept portálu Chutné recepty na juhoslovanské koláče je najlepší, vyskúšajte.

Juhoslovanské koláče 

Ak už máte dosť sladkého, juhoslovanské koláče z kysnutého cesta sú niečo pre vás. Sú skvelou voľbou aj na oslavy na zakusnutie, ak nemáte už chuť na sladké. Tieto slané koláče si môžete naplniť v podstate čímkoľvek – šunkou, syrom, kečupom, bryndzou a podobne, fantázii sa medze predsa nekladú. Výborne sa hodí aj pizzová omáčka, s ktorou si tak vyčarujete z týchto koláčov mini pizzovníky. 

Juhoslovanské koláče, čo je označenie pre vynikajúci koláč na slano z kysnutého cesta, predstavujú neodmysliteľnú súčasť juhoslovanskej kuchyne. Tieto jedinečné koláče, podobné pečeným buchtám alebo pagáčom, majú hlboké korene v tradičných receptúrach a prinášajú so sebou bohatú paletu chutí a vôní, ktoré odrážajú rozmanitosť regiónu.

Tieto koláče nie sú len obyčajnými pečivami, ale nesú so sebou bohatstvo kultúrnych tradícií. Nazývané rôzne v rôznych krajinách – „pogača“ v Srbsku, „buhtle“ alebo „pogača“ v Chorvátsku a s ďalšími miestnymi názvami v iných oblastiach, každá verzia má svoju vlastnú jedinečnú príchuť a štýl.

Základom týchto koláčov je kysnuté cesto, ktoré im dodáva lahodnú štruktúru. Variácie plnenia sú rovnako pestré ako kultúry samotné. Od syra, šunky po kyslú smotanu, ingrediencie sa kombinujú tak, aby vytvorili rozmanité a chutné kombinácie.

Juhoslovanské rodiny si často uchovávajú tradičné metódy prípravy týchto koláčov, ktoré sú pečené s láskou a starostlivosťou. Pečenie koláčov sa môže stať spoločenskou aktivitou, spájajúcou rodinu a priateľov pri príprave tohto špeciálneho dezertu.

Symbolicky, juhoslovanské koláče nesú význam pohostinnosti a sú dôležitou súčasťou rôznych spoločenských udalostí. Ich jedinečná chuť a forma zvyšujú hodnotu každej oslavy, či už ide o rodinný obed, sviatok alebo piknik.

Juhoslovanské koláče sú nielen lahodným pokrmom, ale aj nositeľom bohatých kultúrnych tradícií. Ich príprava a konzumácia vytvárajú spojenie medzi minulosťou a súčasnosťou, zdôrazňujúc dôležitosť jedla v juhoslovanskej kultúre. Takto jednoduchý dezert sa stáva symbolom pohostinnosti a spoločenskej viazanosti, prinášajúc radosť a spokojnosť do každodenného života.

Tipy na slané koláče

V pestrej palete svetovej kuchyne zohrávajú slané koláče dôležitú rolu, obohacujúc chuťové zmysly a ponúkajúc jedinečné gastronomické zážitky. Každá kultúra má svoj vlastný spôsob, ako transformovať obyčajné cesto a plnenia do podoby lahodných slaných koláčov. V tejto časti sa pozrieme na niekoľko zaujímavých slaných koláčov z rôznych kútov sveta, ktoré sa líšia nielen chuťou, ale aj kultúrnym vplyvom.

  1. Quiche:

    • Pôvod: Francúzske jedlo, ktoré vzniklo v regióne Lot a Garonne v 16. storočí.
    • Charakteristiky: Quiche je koláč s náplňou, zvyčajne vyrobený s vaječným a smotanovým základom. Ozdobuje sa rôznymi ingredienciami, ako je slanina, syr, špenát a mnoho ďalších.
  2. Empanadas:

    • Pôvod: Tradičné jedlo v Latinskej Amerike, s koreňmi v španielskej kuchyni.
    • Charakteristiky: Empanadas sú malé koláče plnené mäsom, rybou, zeleninou alebo syrom. Tieto plnky sú obalené v ceste, ktoré je potom pečené alebo vyprážané.
  3. Börek:

    • Pôvod: Tradičné v kuchyni balkánskych a tureckých krajín.
    • Charakteristiky: Börek je koláč s vrstvami tenkého cesta a plnený najčastejšie nasekanými špenátom, syrom alebo mäsom.
  4. Samosa:

    • Pôvod: Pochádza z juhu Ázie a Blízkeho východu.
    • Charakteristiky: Samosa je koláč v tvare trojuholníka, plnený korením, zemiakmi, hráškom, mäsom a ďalšími ingredienciami. Je obvykle vyprážaná.
  5. Pirohy:

    • Pôvod: Pôvodné z východoeurópskych krajín, ale populárne v mnohých kuchyniach.
    • Charakteristiky: Pirohy sú plnené cesto, ktoré sa môže podávať uvarené, pečené alebo vyprážané. Plnenie môže zahŕňať zemiaky, kapustu, mäso alebo ovocie.
  6. Focaccia:

    • Pôvod: Talianska kuchyňa.
    • Charakteristiky: Focaccia je tenké, olivovým olejom natreté cesto, často posypané soľou a bylinkami. Môže mať rôzne plnenia ako paradajky, olivy alebo syr.
  7. Spanakopita:

    • Pôvod: Grécka kuchyňa.
    • Charakteristiky: Spanakopita je koláč s plnkou, v ktorej je špenát a feta syr zabalené do vrstiev lístkového cesta.

Takto rôznorodo a kreatívne, slané koláče nám otvárajú dvere do sveta kulinárskych zážitkov. Každý kraj, každá kultúra pridala do týchto jedinečných receptúr niečo zo svojej identity, vytvárajúc tak chuťové dobrodružstvo pre každého, kto sa odhodlá ochutnať tieto delikatesy. Nech už si vyberiete tradície Francúzska, exotické chute Latinskej Ameriky alebo bohatosť východoeurópskych kuchýň, slané koláče nám ponúkajú špeciálnu cestu k objavovaniu jedinečnosti a kreativity vo svete kuchyne. Skúste aj recept na naše oškvarkové pagáče, kapustníky z hlávkovej kapusty, bryndzové pagáče, veľkonočnú babu alebo kysnutý báleš

Teraz si ale poďme spolu pripraviť juhoslovanské koláče. 

Ingrediencie

  • 600 g polohrubá múka,
  • 1 ks čerstvé droždie, 
  • 2 ks žĺtky, 
  • 3 PL cukor,
  • 500 ml plnotučné mlieko,
  • 250 g maslo,
  • 2 ČL soľ

Postup receptu

1Začneme prípravou kvásku z droždia. Zohrejeme 2 dcl mlieka, pridáme 1 polievkovú lyžicu cukru a droždie. Necháme droždie pracovať na teplom mieste približne 10 – 15 minút.

Pripravíme kvások. Foto - Denča

2

Zmiešame múku, zvyšný cukor (2 PL), zvyšné mlieko (3 dcl), soľ, olej a kvások. Vytvoríme cesto, ktoré je hutnejšie, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste.

Vytvoríme cesto. Foto - Denča

3

Na krém potrebujeme: 250 g zmäknutého masla/hery, 2 žĺtka a 2 ČL soli. Vymiešame do hladkej peny.

Pripravíme krém. Foto - Denča

4

Vykysnuté cesto rozdelíme na polovicu. Rozvaľkáme ho na hrúbku cca 1 cm a natrieme pripraveným krémom. Zrolujeme, povrch natrieme krémom a šikmo režeme na trojuholníky.

Naplníme. Foto - Denča

5

Plech vyložíme papierom na pečenie, na ktorý poukladáme trojuholníky s dostatočným rozostupom. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C, pečieme 20 minút do zhnednutia a juhoslovanské koláče sa môžu podávať.

Juhoslovanské koláče. Foto - Denča

Tip na záver: Namiesto maslového krému môžeme cesto potrieť pizzovou omáčkou (paradajkový pretlak, soľ, cukor, oregano) a pridať obľúbený syr.

Veríme, že vám budú juhoslovanské koláče chutiť, uvidíte, že si ich obľúbite. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na rýchly slaný koláč z lístkového cesta

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu