Tradičná kapustnica bez mäsa len s hubami z dielne webu chutné recepty. Ponúkame recept na imunitu, ktorý sa oplatí vyskúšať. Zaželajme si teda dobrú a zdravú chuť.
Kapustnica bez mäsa
Táto kapustnica bez mäsa je naozaj zdravá polievka z kyslej kapusty. Ak si teda chcete posilniť imunitu, uvarte si polievku z kyslej (kvasenej) kapusty.
Kyslá kapusta, kvasená kráľovná zdravia a krásy, poklad slovenského národa. Obsahuje nielen vitamín C, E, A, K, vitamíny skupiny B, ale aj mnoho živín. Prečisťuje, lieči, skrášľuje, zvyšuje odolnosť proti vírusom a infekciám. Preto toľká pozornosť.
Kapustnica je tradičné slovenské jedlo, ktoré má bohatú históriu a je spojené so sviatočnou atmosférou Vianoc a Silvestra. Jej história siaha až do 9. storočia, kedy sa začala pestovať kapusta v oblastiach strednej a východnej Európy.
Vďaka svojej odolnosti voči mrazu a schopnosti dlhodobo sa skladovať sa kapusta stala dôležitou súčasťou jedálnička našich predkov. Už pôvodná kapustnica bola jednoduchá a základnými prísadami boli kyslá kapusta, cibuľa, voda, soľ a korenie. A taký je aj tento recept. Kapustnica bez mäsa vydržala dodnes.
Postupom času sa do receptúry pridávali ďalšie zložky, ako sú zemiaky, mäso, huby, klobása a ďalšie korenie. Kapustnica sa tradične pripravovala na Vianoce a Silvester a mala symbolizovať hojnosť a blahobyt.
História kapustnice
Každá rodina mala svoj vlastný recept a pridávala do nej obľúbené ingrediencie a korenia, čím sa táto polievka stala jedinečným a osobitým jedlom.
V súčasnosti je kapustnica jedným z najobľúbenejších tradičných jedál na Slovensku a je súčasťou mnohých vianočných a silvestrovských osláv. Má výraznú chuť a vôňu, ktoré sa vytvárajú postupným varením kapusty a zložiek spolu s korením. Kapustnica je zosobnením tradície, rodinnej pohody a radosti z jedla počas sviatočného obdobia.
Najlepšia polievka z kyslej kapusty je určite kapustnica bez mäsa s hubami. Táto polievka sa zvykne tradične varievať aj na Štedrý večer. Aj keď je polievka pôstna, bez masla, mäsa a klobásy, je plná živín a vitamínov. Uvariť si ju však môžete kedykoľvek, počas celého roka. Posilnite si nielen imunitu, nedáte vírusom žiadnu šancu, najete sa aj do krásy.
Bez mäsa je kapustnica o niečo ľahšia a menej tučná. Mäso obsahuje väčšinu tuku v kapustnici, a keď sa ho vypustí, jedlo sa stáva zdravšou alternatívou s nižším obsahom nasýtených tukov.
Kapustnica bez mäsa sa stáva aj flexibilnejšou, čo umožňuje pridanie ďalších prísad, ktoré zvýraznia chuť a textúru jedla. Napríklad, môžete pridať viac druhov zeleniny, huby, cícer, kyslú smotanu alebo zemiakové kúsky, aby ste dosiahli žiaducu konzistenciu a chuť.
Kapustnica bez mäsa je vhodná pre tých, ktorí sa z rôznych dôvodov rozhodli nekonzumovať mäso. Týmto spôsobom môžu aj oni vychutnať tradicionálnu kapustnicu a zapojiť sa do sviatočnej atmosféry bez nutnosti konzumovať mäso.
Pre niektorých ľudí môže byť kapustnica bez mäsa vhodná z dôvodu diétneho obmedzenia alebo osobnej preferencie. Môže slúžiť ako alternatíva pre tých, ktorí sa snažia znížiť príjem mäsa, dodržiavať postné obdobie alebo sa jednoducho snažia o rôznorodosť v jedálničku.
Vyskúšajte aj tradičné recepty na valašskú kyselicu, kulajdu, alebo fazuľovú polievku. Ale máme aj recept na výbornú zeleninovú polievku a jušku s hubami. A tu je jednoduchá vianočná kapustnica.
Ingrediencie
- 4 plné hrste kvasenej (kyslej) kapusty,
- 2 plné hrste sušených húb,
- 4 strúčiky cesnaku (podľa chuti),
- na zápražku bez múky: 3 polievkové lyžice (olivového) oleja,
- 1 ks cibuľa strednej veľkosti,
- 2 polievkové lyžice mletej červenej papriky
- na dochutenie polievky: soľ, mleté čierne korenie, celá rasca, trochu kurkumy (aj keď je netradičná, je vynikajúca na kĺby)
Postup receptu: kapustnica bez mäsa
1 Najprv si pripravíme sušené huby, ktoré namáčame do studenej vody približne na 15 minút, aby zmäkli. Cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno, cesnak si ošúpeme.
2Do hrnca pridáme kyslú kapustu, zalejeme vodou, môžeme pridať aj šťavu z kyslej kapusty. Potrebujeme 1,5 l tekutiny. Ak je kapusta príliš kyslá, tak ju premyjeme.
3
Pridáme vytlačené huby, koreniny, rozpolený cesnak. Polievku dáme variť. Na (olivovom) oleji orestujeme do sklovita nakrájanú cibuľu, zasypeme červenou paprikou.
4
Po 20 minútach varenia polievky pridáme zápražku bez múky. Kapustnicu bez lepku môžeme ešte dochutiť a zriediť vodou, keď je príliš hustá. Prevaríme a podávame.
Tip na záver: Ak vám huby nechutia, pokojne ich vynechajte. Naša zdravá kapustnica bez mäsa, chutí aj bez všetkého úžasne. Najlepšia je na druhý deň, keď prejdú všetky chute. Dobrú chuť. Vyskúšajte aj iné polievky, tu je babičkina rascová polievka.