Karfiolová polievka so zeleninou
Polievky, ktoré sú jednoduché, rýchle, výživné, sýte a najmä chutné, patria k tým najobľúbenejším. Karfiolová polievka so zeleninou a zemiakmi sa môže pýšiť týmito prívlastkami, vďaka čomu má stále miesto v slovenskej kuchyni. Deti ju jedia s radosťou a rozhodne nie sú jediní. Množstve zeleniny a výborná chuť vás presvedčia o tom, že je to vždy správna voľba. Uvarte si ju podľa nášho podrobného receptu.
Samotná karfiolová polievka so zeleninou je výborná a zdravá voľba pre stravovanie. Karfiol je bohatý na vitamín C, vitamín K, vitamín B6, vlákninu a antioxidanty. Má nízky obsah kalórií a sacharidov, čo ho robí vhodným pre ľudí s nízko-sacharidovou stravou alebo s diétou.
Zeleninové polievky, ako je tá karfiolová, sú vynikajúcim zdrojom vlákniny. Vláknina podporuje trávenie, udržuje zdravú črevnú mikroflóru a pomáha udržiavať pocit sýtosti. Karfiol obsahuje zlúčeniny, ktoré môžu podporovať zdravie srdca. Napríklad glukozinoláty, ktoré sa nachádzajú v karfiole, môžu prispievať k znižovaniu zápalu a zlepšovaniu kardiovaskulárneho zdravia.
Karfiol tiež obsahuje antioxidanty a enzýmy, ktoré môžu podporiť detoxikačné procesy v tele a pomôcť eliminovať toxíny. Okrem karfiolu môžete do polievky pridať aj inú zeleninu, ako napríklad mrkvu, zeler, cibuľu, brokolicu a ďalšie. Tým si zabezpečíte pestrosť výživy a rôzne vitamíny a minerály.
Karfiolová polievka so zeleninou sa môže variabilne prichystať. Napríklad do nej môžete pridať zeleninový vývar alebo vývar z kurčaťa. Môžete ju zjemniť pridaním mlieka, kokosového mlieka alebo sójového mlieka. Prídavok korenín a bylín môže výrazne ovplyvniť chuť polievky. Skúste pridať čerstvú petržlenovú vňať, kôpor, kurkumu, karí, či dokonca trochu čili pre pikantný nádych.
Skúste si uvariť aj túto našu karfiolovú polievku alebo jarnú zeleninovú polievku. Skúste aj kuraciu polievku so zeleninou, zdravý kurací guláš, kelovú polievku s klobásou či kapustovú polievku s morčacím mäsom.
Prečo jesť zeleninové polievky
Konzumácia zeleninovej polievky prináša mnoho výhod pre zdravie a celkový životný štýl. Zeleninová polievka obsahuje rôzne druhy zeleniny, čo znamená, že dostanete do tela širokú škálu vitamínov, minerálov a antioxidantov. Tieto živiny sú nevyhnutné pre správne fungovanie organizmu a udržanie dobrého zdravia.
Zelenina je bohatá na vlákninu, čo pomáha podporovať trávenie, udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi a zabezpečiť pocit sýtosti. Vláknina tiež môžu pomôcť pri regulácii hmotnosti. Väčšina zeleninových polievok má nízky obsah kalórií a tukov, čo ich robí ideálnou voľbou pre tých, ktorí chcú udržiavať alebo znížiť svoju hmotnosť.
Zelenina obsahuje veľa vody, čo pomáha udržiavať správnu hydratáciu organizmu. To je obzvlášť dôležité v horúcom počasí alebo pri fyzickej aktivite. Pravidelná konzumácia zeleninovej polievky môže pomôcť znížiť riziko mnohých chronických ochorení, ako sú srdcové choroby, cukrovka a niektoré typy rakoviny.
Zeleninové polievky umožňujú kombináciu rôznych druhov zeleniny, byliniek a korenín, čo zaručuje bohatú chuťovú rozmanitosť. Tým sa môžete vyhnúť monotónnosti stravy. Konzumácia zeleninových polievok môže podporiť pestovanie a spotrebu zdravých, lokálnych a sezónnych zelenín. To môže prispieť k trvalo udržateľnej výrobe potravín.
Zeleninové polievky môžu byť skvelým spôsobom, ako zahrnúť viac zeleniny do svojej stravy a zlepšiť svoje celkové zdravie a pohodu. Vyskúšajte aj taliansku polievku minestrone. A tu je naša brokolicová krémová polievka. Tu je zase náš recept na fit šošovicovú polievku. Výborná je aj kulajda.
Teraz je však na rade karfiolová polievka so zeleninou!
Ingrediencie
- 1 ks menší karfiol,
- 3 – 4 ks zemiaky strednej veľkosti,
- 1/3 póru,
- 1 malý kúsok zeleru,
- 1 ks petržlen strednej veľkosti,
- 1 ks väčšia mrkva (alebo 2 menšie),
- 1 PL repkový olej,
- 1/2 ČL rasca,
- 1/2 ČL mletá červená paprika,
- 2 ks bobkový list,
- soľ,
- mleté čierne korenie,
- petržlenová vňať,
- 1,5 – 1,7 l voda (alebo vývar)
Postup receptu
1
Ingrediencie – Ako prvé si pripravíme všetky potrebné ingrediencie.
2 Príprava zeleniny – Petržlen a mrkvu nemusíme šúpať, pokiaľ ju dobre umyjeme a očistíme kefkou. Podobne aj zemiaky. Olúpeme iba zeler. Zeleninu (mrkvu, petržlen, pór) si nakrájame na kúsky podľa obľuby (napríklad menšie kocky alebo kolieska).
3
Opečieme zeleninu – V hrnci rozpálime olej, na ktorom poopekáme zeleninu, ktorú sme si nakrájali. Opekáme asi 10 minút, kontrolujeme a občasne premiešavame. Následne zmes okoreníme rascou, pridáme bobkový list a mletú papriku.
4Pripravíme karfiol a zemiaky – Kým opekáme zeleninu, nakrájame si karfiol na menšie ružičky a zemiaky na kocky.
5
Zalejeme vodou – Keď je zelenina mierne opečená a koreniny krásne rozvoniavajú, pridáme k nej aj karfiol, zemiaky a všetko zalejeme vodou. Ak máte vývar, zalejte vývarom.
6
Dochutíme a podávame – Polievku necháme variť pol hodinu, na záver dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Karfiolová polievka so zeleninou sa podáva s nasekanou petržlenovou vňaťou.
Karfiolová polievka so zeleninou je hotová. Prajeme vám dobrú chuť! Skúste aj recept portálu Ženy v meste na zeleninovú polievku. A tu je naša rýchla zeleninová polievka.