Chutná a jednoduchá kelová polievka s klobásou jednoznačne patrí k chladným mesiacom. Výborne zahreje a zasýti, navyše vás obohatí o všetky potrebné vitamíny. Ak obľubujete kel, tento recept je ako stvorený pre vás. Pre tých, ktorí nejedia mäso, jednoducho stačí vynechať klobásu z receptu a postupovať podľa nižšie opísaných krokov. Skúste recept portálu Chutné recepty, pretože kelová polievka s klobásou stojí za vyskúšanie.
Kelová polievka s klobásou
Sezóna kelu a celkovo hlúbovitej zeleniny má svoj vrchol práve v chladných mesiacoch. Kel patrí medzi nie veľmi obľúbené druhy zeleniny, no jeho konzumácia je veľmi blahodarná pre náš organizmus a zdravie. Kel má málo kalórií, veľa vlákniny a rozmanitý profil zástupcov z radov vitamínov a minerálov. Ak sme vás týmto nepresvedčili k jeho konzumácií, tak to skúsime týmto receptom. Kelová polievka s klobásou je pekným príkladom vybalansovaného jedla – zdravého kelu a menej zdravej, ale zato chutnej klobásy. Klobása dodá polievke chuťový šmrnc a možno práve jej využitie v kelovej polievke vás prinúti sem-tam túto zeleninu zjesť. Kelová polievka s klobásou je jednoduchá, rýchla a naozaj výborná!
Kelová polievka s klobásou, je tradičným pokrmom s hlbokými koreňmi v stredoeurópskych krajinách. Je to jedlo, ktoré nesie nielen výraznú chuť, ale aj historický a kultúrny odkaz. Táto polievka je spojená s rôznymi obdobiami a sviatkami, často sa pripravuje práve počas chladných mesiacov, pretože výborne zahreje a zasýti.
Kel je navyše bohatý na vitamíny C, K a A. Vitamín C je dôležitý pre imunitný systém a zdravie kože, vitamín K môže prispieť k zlepšeniu zrážanlivosti krvi a vitamín A je dôležitý pre zrak a rast buniek. Kyselina listová v kelu môže pomôcť telu spaľovať tuk a môže byť užitočná pre tých, ktorí sa snažia udržať si hmotnosť alebo schudnúť. Príprava kelovej polievky môže pomôcť zachovať tieto prospešné vlastnosti kelu a poskytnúť telu výživné a chutné jedlo. Je však dôležité poznamenať, že výživové hodnoty môžu závisieť aj od ďalších prísad v recepte.
Využitie kelu
Kapusta, vrátane kelu, je v kuchyni veľmi všestrannou zeleninou, ktorú možno využiť v rôznych pokrmoch. Tu sú niektoré spôsoby, ako môžete využiť kel v kuchyni:
-
Kelové polievky: Okrem kelovej polievky s klobásou, kel sa často používa ako hlavná zložka v rôznych iných zeleninových polievkach a prívarkoch. Je to skvelý spôsob, ako využiť výživné hodnoty kelu a pridať jedlu charakteristickú chuť.
-
Kelové rolky: Kelové listy sa dajú využiť na prípravu kelových roliek, ktoré môžu byť plnené mletým mäsom, ryžou a ďalšími ingredienciami. Po upečení môžu byť kelové rolky skvelým hlavným jedlom alebo prílohou.
-
Zeleninové plnenie: Kel môžete pridať do rôznych zeleninových plnených jedál. Napríklad ho môžete kombinovať s mäsom, ryžou, bylinkami a inými druhmi zeleniny na prípravu chutných plnených paprík alebo paradajok.
-
Kelový šalát: Jemne nasekaný kel môže byť výbornou zložkou do rôznych druhov šalátov. Môžete ho kombinovať s ďalšími druhmi zeleniny, ovocím, orechmi a dresingom na vytvorenie chutného a zdravého kelového šalátu.
-
Kelové chipsy: Listy kelu môžete opražiť alebo upiecť na krehké kelové chipsy. Táto zdravá alternatíva k bežným chipsom je bohatá na vlákninu a iné živiny.
-
Smoothie s kelom: Pre tých, ktorí majú radi zdravé smoothie, môžete pridať kelové lístky do mixéra spolu s ovocím a ďalšími zdravými prísadami. Kel pridá do smoothie vlákninu a vitamíny.
Ingrediencie
- 2 ks klobása,
- 1 ks cibuľa,
- 1 ks malý kel (cca 500 – 700 g),
- 2 strúčiky cesnaku,
- 1 – 2 ks zemiaky,
- 2 PL olej,
- 1 PL maslo,
- 1 PL hladká múka,
- trocha rasce,
- 2 ks bobkové listy,
- 1 ČL mletá paprika (môže byť aj štipľavá),
- 1,2 l voda alebo vývar
Postup receptu
1
Na oleji pomaly osmažíme cibuľu s bobkovými listami a rascou.
2Keď je cibuľka sklovitá, pridáme k nej na drobno nakrájané cesnaky, zasypeme červenou paprikou, zamiešame a ihneď pridáme aj maslo.
3
Keď sa maslo rozpustí, prisypeme lyžicu múky (na zahustenie), dobre miešame.
4Začneme postupne prilievať vodu alebo vývar. Kúsok prilejeme – dôkladne rozmiešame – a opakujeme, kým nepridáme cca liter tekutiny. Ak bude treba doriediť, neskôr pridáme ešte tekutinu.
5
Zvýšime teplotu a pridáme nakrájaný kel. Necháme variť asi 5 minút a pridáme zemiaky na kocky.
6
Po 15 minútach varenia pridáme na kolieska nakrájanú klobásu. Varíme s klobásou ešte 15 minút a kelová polievka s klobásou sa môže podávať.
Kelová polievka s klobásou je hotová, vychutnajte si ju. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na babičkin kelový prívarok.