Čas prípravy: 25 minút
Čas varenia: 20 minút
Počet porcií: 2

Najlepšie krémové cuketové rizoto. Máme pre vás overený recept na toto zdravé a ľahké rizoto, na ktorom si pochutí každý milovník cukety a rizota. Recept je nenáročný a rýchly, pripravte si výborný obed alebo večeru. 

Cuketové rizoto

Základom dobrého rizota je správna príprava ryže. Na to potrebujeme správnu ryžu, vďaka ktorej bude rizoto naozaj krémové. Najviac sa hodí typ ryže arborio. Tento typ ryže má vysoký podiel škrobu, a tým absorbuje veľké množstvo vody. Vytvára tak kašovitú konzistenciu, preto sa najlepšie hodí na prípravu talianskeho rizota, ktoré sa vyznačuje svojou krémovosťou. 

Krémové rizoto je výborná voľba pre tých, ktorí si chcú vychutnať bohaté a sýte jedlo. Môže byť prílohou k mäsu, hydine alebo rybám, alebo sa dá podávať aj samostatne ako hlavné jedlo. Môžete doň pridať rôzne prísady, ako sú huby, kuracie mäso, zelenina, krevety alebo parmezán, aby ste obohatili chuť a textúru rizota.

Cuketové rizoto je výbornou voľbou, pretože cuketa je zelenina s jemnou chuťou a mäkkou textúrou, ktorá sa dobre hodí do rizota. Cuketové rizoto je zvyčajne prípravou rizota s pridaním nakrájaných cukiet, ktoré sa orestujú spolu s ryžou.

Ocenia ho najmä tí, ktorí preferujú ľahšie a zdravšie jedlá. Cuketa je bohatá na vlákninu, vitamíny a minerály, a tým pridáva do rizota výživné hodnoty. Rizoto s cuketou môže byť vegetariánske alebo vegánske, ak ho prichystáte s rastlinnými prísadami a bez pridania syra.

Ak máte radi čerstvé a jemné chute zeleniny, cuketové rizoto je pre vás určite dobrá voľba. Môžete ho variť aj s inými prísadami, ako sú cesnak, cibuľa, bylinky, parmezán alebo citrónová šťava, aby ste prispôsobili chuť podľa svojich preferencií.

Tipy na dokonalé krémové rizoto 

Pripraviť dokonalé krémové rizoto vie byť niekedy veľká alchýmia. Avšak nemusíte sa báť, keď budete postupovať podľa nášho receptu, určite sa vám ho podarí pripraviť bez problémov. Zhrnuli sme si pre vás aj niekoľko tipov, ktoré je dobre vedieť pred prípravou krémového rizota. Tu sú:

  1. Použite správny druh ryže: Pre krémové rizoto je ideálna arborio, carnaroli alebo iná talianska ryža s vysokým obsahom škrobu. Tieto druhy ryže uvoľňujú viac škrobu počas varenia, čo prispieva k krémovosti rizota.

  2. Použite kvalitný vývar: Vývar je dôležitým základom na varenie rizota. Použite vývar s bohatou chuťou, ako je zeleninový, kurací alebo hovädzí vývar. Kvalitný vývar pridáva do rizota výraznejšiu chuť.

  3. Pravidelné miešanie: Počas varenia rizoto pravidelne miešajte, aby sa škrob z ryže uvoľňoval a vytváral krémovú konzistenciu. Miešajte opatrne, aby sa ryža nezničila a nedotrhala.

  4. Postupne pridávajte vývar: Pridávajte vývar postupne, po malých dávkach, a miešajte, kým ryža nevstrebe vývar. Týmto spôsobom sa ryža postupne uvarí do mäkka a vstrebáva chuť vývaru.

  5. Pridajte varené prísady na konci: Ak chcete pridať prísady, ako sú mäso, zelenina alebo syr, pridajte ich až ku koncu varenia rizota. Tým sa zachová ich chuť a textúra.

  6. Zakončite maslom a parmezánom: Na záver pridajte do hotového rizota kúsok masla a strúhaný parmezán. Tieto ingrediencie pridajú do rizota bohatú chuť a hladkosť.

  7. Nechajte rizoto odpočívať: Po dokončení varenia nechajte rizoto odpočívať niekoľko minút, aby sa zliali chute a tekutina sa rovnomerne rozložila v ryži.

Tieto tipy by vám mali pomôcť pripraviť skvelé krémové rizoto. Nezabudnite si ho vychutnať ešte horúce! Vyskúšajte aj nás recept na krémové rizoto s kuracím mäsom, talianske krémové rizoto s mäsom a zeleninové rizoto s vajíčkom. A tu je naša cuketová baba, španielska paella či restovaná cuketa.

Teraz si však poďme uvariť cuketové rizoto!

Ingrediencie 

  • 1 ks cibuľa,
  • 1 ks cuketa,
  • 1 dcl biele víno,
  • 600 ml horúci vývar alebo voda,
  • 2 hrste obľúbeného druhu syra,
  • 200 g ryža (ideálne arborio),
  • 1 PL maslo, 
  • soľ podľa chuti,
  • 2 PL olej

Postup receptu: cuketové rizoto

Na jednu osobu rátame približne hrsť ryže (ideálne je použiť ryžu určenú presne na krémové rizoto – arborio ryža). Pripravíme si domáci horúci vývar, biele víno (najlepšie suché), parmezán (alebo aj iný syr). Cuketu (aj so šupkou) a cibuľu si nakrájame na kocky. 

Pripravíme si ingrediencie. Foto - Denča

2Cibuľu, nakrájanú na malé kocky, si orestujeme na rozohriatom oleji. Pridáme k nej nepremytú ryžu a 2 minúty ju v zmesi miešame, ryža sa „obalí“ v oleji. Následne túto zmes ešte podlejeme bielym vínom a varíme, kým sa víno neodparí. 

Orestujeme cibuľu a pridáme ryžu. Foto - Denča

3

Tretí krok je kľúčový a najdôležitejší, pretože vďaka nemu získame krémovú textúru rizota. Po odparení vína prilejeme k ryži naberačku horúceho vývaru a všetko dobre premiešame. Keď sa voda odparí, pridáme ďalšiu naberačku vývaru. Teraz pridáme cuketu nakrájanú na kocky (aj so šupkou) do zmesi a pokračujeme v podlievaní. Pridáme naberačku vývaru, premiešame a znova. Ryžu varíme cca 20 minút, kým nie je mäkká. 

Podlievame vývarom. Foto - Denča

4

Následne ryžu odstavíme. Je veľmi dôležité, aby mala zvyšnú vodu, pretože pár minút ešte bude potrebovať, aby vodu vstrebala. Pridáme ešte niekoľko plátkov masla a nastrúhaný syr. Všetko premiešame a dosolíme. Cuketové rizoto sa môže podávať. 

Pridáme syr a maslo. Foto - Denča

Krémové cuketové rizoto je hotové a my vám prajeme dobrú chuť. Vyskúšajte aj recept na zeleninové rizoto s omeletou alebo najlepšie kuracie rizoto z portálu Ženy v meste.

Videorecept 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu