Čas prípravy: 10 minút 
Čas varenia: 25 minút
Počet porcií: 4

Kuracie mäso na čínsky spôsob s ryžou predstavujú skvelý obed alebo pokojne aj večeru. Zeleninu si môžete pridať podľa svojej chuti a čo máte najradšej. Určite teda vyskúšajte tento recept portálu Chutné recepty na kuracie mäso na čínsky spôsob.

Kuracie mäso na čínsky spôsob

Predstavujeme chutné kuracie mäso na čínsky spôsob. Univerzálne jedlo, môžete v ňom využiť akékoľvek druhy zeleniny, ktoré potrebujete spotrebovať alebo na ktoré máte chuť. My sme použili mrkvu, šampiňóny, kapiu, hrášok a cuketu. Smelo môžete siahnuť aj po tekvici alebo brokolici. Takisto sa dajú využiť aj iné druhy húb. Základ omáčky tvorí kurací vývar, odporúčame ho použiť a pokiaľ nebudete mať, môžete použiť bujón. Rýchla a zdravá večera je na svete do polhodiny. Podávajte s ryžou.

Kuracie mäso na čínsky spôsob je obľúbené po celom svete vďaka svojej všestrannosti, chutiam a rýchlosti prípravy. Čínska kuchyňa je známa svojimi unikátnymi kulinárskymi technikami, medzi ktoré patrí najmä stir-frying (stir-fry), teda rýchle smaženie. Táto technika zahŕňa smaženie malých kúskov mäsa na vysokej teplote v malom množstve oleja, čo umožňuje rýchle uzatvorenie povrchu mäsa a zachovanie jeho šťavnatosti a chuti. Ďalšou technikou je velvetovanie, pri ktorej sa kuracie mäso marinuje v zmesi škrobu, bielka a sójovej omáčky, čím sa stáva jemnejším a chráni sa pred prevarením.

Pri príprave kuracieho mäsa na čínsky spôsob sa používajú rôzne prísady a marinády. Sójová omáčka je základnou prísadou, ktorá dodáva mäsu umami chuť a miernu slanosť. Existujú dva hlavné druhy sójovej omáčky – svetlá a tmavá, pričom každá má svoje špecifické použitie. Oleje z arašidov alebo sezamu sa používajú nielen na varenie, ale aj ako dochucovadlo, pridávajúce jedlu charakteristickú chuť. Neodmysliteľnou súčasťou sú aj aromatické prísady ako zázvor a cesnak, ktoré dodávajú jedlu hĺbku chuti.

Kuracie mäso je nielen chutné, ale aj zdravé. Je nízko-kalorické a vysoko bielkovinové, čo podporuje svalovú hmotu a pomáha pri regulácii hmotnosti. Obsahuje tiež vitamíny skupiny B, najmä B6 a B12, dôležité pre metabolizmus a tvorbu červených krviniek, a minerály ako selén, ktorý podporuje imunitný systém.

Čínska kuchyňa má bohatú históriu a je ovplyvnená regionálnymi rozdielmi. Každý región má svoje špecifické techniky a kombinácie chutí. Napríklad Sichuan je známy svojimi pálivými jedlami, zatiaľ čo kantonská kuchyňa preferuje jemnejšie a sladšie chute. V čínskej kultúre má jedlo často symbolický význam – kuracie mäso môže symbolizovať zdravie a prosperitu a je bežným jedlom pri slávnostiach a rodinných stretnutiach.

Moderné trendy prinášajú fusion kuchyňu, kde sa tradičné čínske techniky a prísady kombinujú s inými kuchyňami, čím vznikajú nové a zaujímavé jedlá. Vzhľadom na zaneprázdnený životný štýl mnoho ľudí hľadá rýchle, ale zdravé možnosti. Kuracie mäso na čínsky spôsob je ideálne, pretože sa dá rýchlo pripraviť s čerstvou zeleninou a minimálnym množstvom oleja.

Pri nákupe kuracieho mäsa je dôležité hľadať čerstvé, nespracované kúsky bez zápachu. Mrazené mäso je tiež možnosťou, ak je správne uskladnené. Surové kuracie mäso by sa malo uchovávať v chladničke maximálne 1 – 2 dni, alebo zmraziť, ak ho nemôžete použiť hneď. Tepelne upravené mäso môže byť skladované v chladničke 3 – 4 dni.

Kuracie mäso na čínsky spôsob ponúka širokú škálu chutí a výhod, ktoré robia z tohto jedla ideálnu voľbu pre mnoho ľudí po celom svete.

Príloha k číne

K čínskemu kuraciemu mäsu sa hodí niekoľko rôznych príloh, ktoré doplnia jeho chuť a vytvoria vyvážené jedlo. Tu je niekoľko odporúčaní:

Ryža

  • Biela ryža – Najbežnejšia príloha k čínskym jedlám. Je neutrálnou základňou, ktorá vyvažuje silné chute mäsového pokrmu.
  • Jazmínová alebo basmati ryža – Tieto druhy ryže majú aromatickú vôňu a jemnú chuť, ktorá sa skvele hodí k rôznym čínskym omáčkam.
  • Vyprážaná ryža – Pripravuje sa s vajcom, zeleninou a niekedy aj kúskami mäsa alebo kreviet. Ideálna, ak chcete niečo s výraznejšou chuťou.

Rezance

  • Vaječné rezance – Môžu byť podávané buď ako jednoduché rezance so sójovou omáčkou, alebo ako stir-fry rezance s rôznymi prísadami.
  • Ramen alebo udon rezance – Tieto hustejšie rezance môžu byť skvelou alternatívou, ak hľadáte niečo výdatnejšie.

Zeleninové prílohy

  • Stir-fry zelenina – Rýchlo orestovaná zelenina ako brokolica, paprika, cuketa, mrkva a bok choy na vysokom ohni s trochou sójovej omáčky a zázvoru.
  • Dusená zelenina – Ľahká príloha, ktorá nezabije chuť hlavného jedla. Skúste dusenú brokolicu, karfiol alebo špenát.

Polievky

  • Miso polievka – Ľahká a zdravá polievka, ktorá sa často podáva pred jedlom.
  • Wonton polievka – S mäsovými alebo zeleninovými wontonmi v chutnom vývare.

Ďalšie možnosti

  • Spring rolls (jarné rolky) – Plnené zeleninou alebo mäsom a podávané s omáčkou na namáčanie, sú skvelým doplnkom k hlavnému jedlu.
  • Baozi (plnené parené buchtičky) – Tradičné čínske plnené buchtičky, ktoré môžu byť naplnené mäsom, zeleninou alebo tofu.

Kombinácia týchto príloh vám umožní vytvoriť kompletné a chutné jedlo, ktoré poteší každého milovníka čínskej kuchyne. Pripravte si kuracie mäso na čínsky spôsob z niektorou z týchto príloh. Pripravte si s nami ale aj najlepšiu kuraciu čínu, kuracie teriyaki soté, ázijské zeleninové rizoto bez mäsa, kuracie krídelká na ázijský spôsob alebo aj kuracie karí s ananásom

Teraz si ale poďme spolu pripraviť kuracie mäso na čínsky spôsob. 

Ingrediencie

  • 700 g kuracie prsia (4 ks),
  • 3 ČL kukuričný škrob,
  • 2 ks mrkva,
  • 1 ks kapia, 
  • 8 ks šampiňóny,
  • 150 g cuketa,
  • 100 g mrazený hrášok,
  • 1 ks čili paprička, 
  • 1 ČL nastrúhaný čerstvý zázvor, 
  • 2 strúčiky cesnaku, 
  • 200 ml kurací vývar,
  • 2 PL sójová omáčka,
  • 2 PL ryžový ocot (alebo 1 PL klasický),
  • 2 PL cukor,
  • 3 PL olej,
  • soľ, mleté čierne korenie – podľa chuti

Postup receptu

1Očistíme a nakrájame kuracie prsia na kocky. Dáme do misy, osolíme a okoreníme. Pridáme kukuričný škrob a dôkladne premiešame. Pripravíme si omáčku z vývaru, sójovej omáčky, octu a cukru.

Pripravíme mäso. Foto - Andrea

2

Umyjeme, očistíme a nakrájame zeleninu na čo najtenšie kúsky, aby sme proces varenia urýchlili. Cesnak a zázvor prelisujeme (nastrúhame), chilli papričku nakrájame nadrobno.

Nakrájame zeleninu. Foto - Andrea

3

Na oleji orestujeme kuracie kúsky. Keď sa mäsko zatiahne, pridáme cesnak, zázvor a chilli. Premiešame.

Opečieme mäso. Foto - Andrea

4

Po minútke pridáme nakrájanú zeleninu. Ak používame cuketu a hrášok, tie nepridávame teraz, ale až pred koncom varenia. Necháme spolu dusiť zakryté asi 2 – 3 minúty.

Pridáme zeleninu. Foto - Andrea

5

Odokryjeme a zalejeme omáčkou. Opäť prikryjeme a dusíme spolu 10 minút.

Zalejeme omáčkou. Foto - Andrea

6

Pridáme cuketu a hrášok. Necháme spolu ešte prejsť dusením 5 minút a odstavíme. Môžeme dosoliť a dokoreniť ak treba a kuracie mäso na čínsky spôsob sa môže podávať.

Necháme prevrieť. Foto - Andrea

Veríme, že vám bude kuracie mäso na čínsky spôsob chutiť, dobrú chuť. Vyskúšajte recept portálu Ženy v meste na kurací šalát.

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu