Recept na zdravé kváskové muffiny s jahodami, ktoré nie je potrebné sladiť, keďže v ceste je banán a tvaroh ho robí ešte zdravším. Doprajte si túto zdravú pochúťku, ktorá poteší deti aj dospelých, najmä počas sezóny jahôd, s domácimi jahodami chutia muffiny najlepšie. Skúste recept kuchyne portálu Chutné recepty.
Kváskové muffiny s jahodami
Všade naokolo samé jahody – mňam! Aj Vy patríte k tým, ktorí sa ich nevedia dojesť a strčia ich do každého svojho jedla? S jahodami je všetko voňavejšie a chutnejšie. Tento týždeň som chcela vyskúšať svoje nové formičky na muffiny. Samozrejme, bez sezónneho ovocia vo forme jahôd by to nešlo. Boli výborné – skúste kváskové muffiny s jahodami aj Vy! Vďaka banánom v ceste ich nie je potrebné príliš sladiť a tvaroh im navyše dodá trošku bielkovín.
Kváskové muffiny s jahodami, banánom a tvarohom sú vynikajúcou kombináciou chutí a textúr. Pridanie banánov do cesta muffinov prináša sladkú chuť a vláčnosť. Zrelé banány sú najlepšou voľbou, pretože sú sladšie a ľahšie sa miešajú s ostatnými ingredienciami. Tvaroh pridáva do kváskových muffinov krémovú a jemnú štruktúru. Tvaroh tiež pomáha udržiavať vláčnosť muffinov aj po upečení.
Táto kombinácia ingrediencií prináša zaujímavú paletu chutí. Jahody dodávajú muffinom sviežosť a ovocnú sladkosť, banány prinesú sladkú chuť a krémovú textúru, zatiaľ čo tvaroh zvyšuje vláčnosť a pridáva jemnosť. Použitie kvásku v muffinoch tiež prináša niekoľko výhod. Kvások zlepšuje štruktúru cesta a poskytuje muffinom ľahší a vzdušnejší charakter. Taktiež dodáva muffinom špecifickú chuť a arómu vďaka kvaseniu prirodzených kvasiniek a baktérií.
Kvások vyžaduje dlhšiu dobu kysnutia ako bežné pečivo, obvykle trvá približne 4 – 12 hodín. Počas tejto doby kvások aktivuje kvasenie a cesto nabobtná. Vďaka dlhšiemu kysnutiu sa tiež zlepší chuť a štruktúra muffinov. Taktiež môžete experimentovať s ďalšími ingredienciami alebo prísadami, ktoré sa hodia do muffinov. Napríklad môžete pridať orechy, škoricu, vanilkový extrakt alebo citrónovú kôru pre ešte zaujímavejší chuťový zážitok.
Kváskové muffiny s jahodami, banánom a tvarohom sú najlepšie, keď sú čerstvé. Môžete ich skladovať vo vzduchotesnej nádobe pri izbovej teplote až 2 – 3 dni. Pred podávaním môžete muffiny jemne zahriať v rúre alebo mikrovlnnej rúre, aby sa obnovila ich sviežosť.
Zaujímavosti o muffinoch
Vedeli ste, že…
- Muffiny majú anglický pôvod a odvodzujú sa z anglického slova „muffin“, ktoré pôvodne označovalo druh pečiva podobného anglickému muffinu. Napriek tomu sú dnešné muffiny viac známe v Amerike, kde si získali popularitu.
- Názov „muffin“ je považovaný za pôvodnú západogermánsku formu slova „muffe“, čo znamená „mäkký chlieb“. Tento názov sa odvíjal od mäkkej a vysoko vykysnutej štruktúry muffinov.
- Hoci sa muffiny a cupcakes často zamieňajú, sú to dva odlišné pečené dezerty. Muffiny sú obvykle menej sladké, majú jednoduchší tvar a sú zvyčajne podávané bez náplne či krému. Naopak, cupcakes sú sladké, zdobené a môžu mať rôzne druhy náplní a krémov.
- V roku 2011 sa v Manchestri vo Veľkej Británii podarilo vytvoriť najväčší muffin na svete. Muffin vážil neuveriteľných 6664 kilogramov a dosiahol výšku 1,32 metra.
- V roku 2012 bol v New Yorku predstavený muffin s názvom „Luxury Cupcake“ od slávnej cukrárky Debbie Wingham. Tento muffin bol ozdobený jednokarátovým ružovým diamantom a mal cenu 9000 libier (približne 10 800 eur).
- V súťažiach a podujatiach môžu taktiež ľudia súťažiť v konzumácii muffinov. V roku 2011 Matt „Megatoad“ Stonie, americký profesionálny súťažiaci v jedení, zjedol za 2 minúty a 51 sekúnd 53 muffinov.
- V roku 2008 astronautka Peggy Whitsonová dostala muffin v rámci svojho stravovacieho plánu na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). Bol to prvý muffin, ktorý bol jedným z dezertov, ktoré boli skonzumované vo vesmíre.
Tieto zaujímavosti ukazujú rôznorodosť a záujem o muffiny nielen v jedle, ale aj v kultúre a rekordoch. Muffiny sú veselé a obľúbené pečivo/dezert, ktoré môže priniesť radosť a zaujímavé zážitky.
Ak ste milovník takýchto sladkých pokrmov, rozhodne vyskúšajte aj naše recepty na hrnčekové muffiny, nepečenú tortu s jahodami alebo zdravé kváskové palacinky ako od babičky. V prípade, že sa vám zvýšia jahody, urobte si domáce ovocné nanuky alebo tvarohové guľky s tvarohom. Alebo tento rýchly koláč s jahodami. Skúste aj našich 10 jednoduchých receptov s jahodami.
Pustime sa do pečenia, kváskové muffiny majú nenáročnú prípravu.
Ingrediencie
- 1,5 hrnčeka hladká múka (pšeničná alebo špaldová),
- 0,5 hrnčeka vlažné mlieko,
- 1 ks polotučný jemný tvaroh,
- 2 ks zrelé banány,
- 5 PL cukor (kryštálový, trstinový, kokosový… podľa preferencií),
- 1/4 hrnčeka olej,
- 1 PL ražný kvások,
- 1 hrnček jahody
Postup receptu: kváskové muffiny
1
Pripravíme si rozkvas z kvásku, mlieka a polovice hrnčeka hladkej múky. Zmes poriadne premiešame, misu s kváskom prikryjeme a necháme pracovať, kým sa na povrchu začnú objavovať bublinky (môže to trvať 1 – 4 hodiny podľa teploty v miestnosti).
2Do zmesi pridáme preosiaty hrnček múky, popučené zrelé banány, vajcia, tvaroh a olej. Premiešame, misu prikryjeme a necháme pracovať približne 1 – 1,5 hodiny.
3
Nakoniec opatrne premiešame a pridáme očistené jahody nakrájané na malé kúsky.
4Cesto dávkujeme do muffinových formičiek a vložíme do rúry predhriatej na 220 stupňov. Pečieme približne 25 minút a hotovo, kváskové muffiny sú hotové, môžete ich nakoniec posypať práškovým cukrom. Dobrú chuť!
Kváskové muffiny vám budú zaručene chutiť. Rovnako tak vyskúšajte napríklad aj sladké recepty z portálu Ženy v meste – čučoriedkové muffiny, cupcakes s jahodovým krémom alebo zdravé banánové lievance z ovsených vločiek. Skúste aj náš recept na čokoládové muffiny s banánom a jablkové muffiny.