Tradičná kyslá polievka z bielej fazule nesmie chýbať v kuchárke žiadnej gazdinke. Chutná polievka, ktorá nielen zasýti, ale aj zahreje. Obsahuje veľa živín, takže je vhodná pre deti, ktorým dodá potrebné minerály a látky. Máme pre vás podrobný fotorecept, ktorý zvládne pripraviť aj ten úplne neskúsený kuchár či kuchárka. Skúste receptu portálu Chutné recepty.
Kyslá polievka z bielej fazule
Vynikajúca jednoduchá polievočka, vhodná na víkendové dni alebo na večerný chod. Polievka je výborná z akéhokoľvek druhu fazule alebo inej strukoviny, preto nemusíte použiť vyslovene len bielu. Ale biela fazuľa sa do bielej polievky hodí. Fazuľu nezabudnite namočiť aspoň na 12 hodín dopredu do vody. Ak chcete mať polievku hotovú do polhodinky, kľudne siahnite po konzerve. Polievka z bielej fazule stojí za vyskúšanie!
Kyslá polievka z bielej fazule, známa aj pod názvom „fazuľová polievka“ alebo „bean soup“, má bohatú históriu a tradičné miesto v kuchyni mnohých kultúr po celom svete. Táto polievka sa vyznačuje rozmanitosťou a variabilitou v príprave. Existuje mnoho rôznych receptov, ktoré sa líšia v závislosti od regionálnych preferencií a tradícií. Okrem bielej fazule sa často pridávajú do polievky aj iné druhy fazule, ako sú čierne, červené alebo šošovica, čo dodáva polievke rôznorodý farebný a chuťový profil.
Biela fazuľa a jej benefity pre zdravie
Kyslá polievka z bielej fazule, ktorá tvorí základ tejto lahodnej pochúťky, prináša mnoho zdravotných výhod. Biele fazule sú významným zdrojom bielkovín, čo je esenciálna živina pre rast a obnovu buniek, svalovej hmoty a celkovú vitalitu. Taktiež sú bohaté na vlákninu, ktorá je dôležitá pre správne trávenie a udržiavanie zdravia čriev. Vláknina navyše pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi a znižuje riziko srdcových ochorení.
Biele fazule majú nízky obsah tuku, čo z nich robí vhodný výber pre tých, ktorí dbajú na nízky príjem tukov. Avšak obsahujú zdravé nenasýtené tuky, prospešné pre srdcové zdravie. Komplexné sacharidy vo fazuli sú dôležité pre udržanie energie a stabilizáciu hladiny cukru v krvi, čo môže byť prospešné pre diabetikov a tých, ktorí si sledujú hmotnosť.
Ingrediencie
- 100 g biela fazuľa (v suchom stave),
- 1 ks cibuľa,
- 2 strúčiky cesnaku,
- 3 ks zemiaky,
- 2 PL olej,
- 1 PL maslo,
- 1 PL hladká múka,
- 3 ks bobkové listy,
- 5 guličiek nové korenie,
- 500 ml vývar (alebo voda),
- 100 ml 33 % smotana,
- 2 PL ryžový ocot (stačí aj 1 PL),
- 1 PL cukor,
- soľ,
- biele mleté korenie
Postup receptu
1
Fazuľu namočíme 12 hodín dopredu do vody a po namáčaní ju dáme variť na 45 minút – fazuľa nemusí byť úplne uvarená, ešte sa dovarí v polievke. Na oleji opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu spolu s bobkovými listami a novým korením.
2Pridáme maslo a necháme roztopiť (na slabom ohni). Spolu s maslom pridáme aj nadrobno nakrájaný cesnak (nie prelisovaný).
3
Keď sa maslo rozpustí prisypeme kopcovitú lyžicu múky a zamiešavame. Za stáleho miešania asi 2 minúty opražíme múku (dlhšie nie je nutné, aby múka nestmavla).
4Po naberačkách pridávame vývar (alebo vodu) a každú pridanú tekutinu dôkladne premiešame s múkou. Vývar začne ihneď hustnúť, čiže pridáme ďalšiu naberačku.
5
Pridáme premytú a predvarenú fazuľu. Varíme do zmäknutia.
6
Na záver pridáme na kocky nakrájané zemiaky a varíme do zmäknutia zemiakov. Polievku ochutíme octom, cukrom, bielym mletým korením a soľou. Nakoniec už len pridáme smotanu na zjemnenie a hotovo!
Polievka z bielej fazule na kyslo je hotová, vychutnajte si ju. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na slávnu maďarskú fazuľovú polievku.