Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 40 minút 
Počet porcií: 6
 

Kyslá tekvicová polievka starej mamy vás prenesie späť do detstva. Overený recept na výbornú polievku, ktorú budete mať hotovú rýchlo a jej príprava je naozaj jednoduchá. Tekvicová sezóna vrcholí, takže neváhajte a pripravte si kyslú tekvicovú polievku s portálom Chutné recepty.

Kyslá tekvicová polievka

Tradičná kyslá tekvicová polievka, ktorá vás nielen zasýti, ale aj zahreje. Najmä s prichádzajúcou jeseňou oceníte na obed niečo teplé a výdatné. Taktiež na konci leta majú mnohí z nás ešte veľa domácej tekvice, ktorú nestihli spotrebovať. Táto polievka je na to skvelou možnosťou, ako využiť tekvice, ktoré doma máte. Kyslá tekvicová polievka podľa nášho receptu je rýchla a jednoduchá na prípravu. Pripravte si ju tohto podrobného receptu. 

Kyslá tekvicová polievka je chutný a zdravý pokrmy, ktorý ponúka niekoľko výhod pre vaše zdravie a stravovacie návyky. Tekvica je bohatá na vitamíny, najmä vitamín A, vitamín C a vitamín E. Obsahuje tiež vlákninu a minerály, ako je draslík a horčík. Kyslá tekvicová polievka môže byť nízko-kalorickým jedlom s vysokým obsahom živín. Obsahuje tiež antioxidanty, ako je beta-karotén a vitamín C, ktoré pomáhajú chrániť telo pred poškodením voľnými radikálmi a podporujú zdravie kože.

Tekvica obsahuje vlákninu, ktorá pomáha udržiavať správnu funkciu tráviaceho systému a reguluje hladinu cukru v krvi. Tekvica je vynikajúcim základom pre mnoho receptov a môžete ju prispôsobiť svojim preferenciám pridaním rôznych korenín a prísad. Kyslá tekvicová polievka môže byť vhodná pre rôzne stravovacie návyky, vrátane vegetariánskej a vegánskej stravy, a môžete ju prispôsobiť aj rôznym diétam, ako je paleo alebo keto diéta.

Kyslá tekvicová polievka sa často dochucuje koreninami a bylinkami, ako sú koriander, kôpor, karí a iné, aby sa dodala polievke hĺbka chuti a vôňa. Polievka môže byť zmixovaná na hladkú konzistenciu, ale môžete ju tiež servírovať s kúskami tekvice, aby ste zachovali textúru.

Táto polievka je obľúbená pre svoju bohatú chuť, výživné hodnoty a možnosť variácie. Môže byť servírovaná teplá alebo studená a predstavuje výborný začiatok alebo prílohu pre širokú škálu jedál.

Okrem kyslej tekvicovej polievky nájdete na našom webe aj recept na tekvicové placky, pečenú tekvicu, Hokkaido polievku, polievku z pečenej Hokkaido tekvice, tekvicový prívarok alebo slané tekvicové muffiny

Polievky na kyslo

Polievky na kyslo sú vynikajúcou voľbou pre mnoho ľudí, pretože kombinujú výraznú chuť kyslej zložky so zdravotnými výhodami polievky. Tu sú niektoré z benefitov, ktoré môžete získať konzumáciou polievok na kyslo:

  1. Zlepšujú trávenie: Kyslé prísady v polievkach, ako je citrónová šťava, ocot alebo kyslé smotany, môžu stimulovať tvorbu žalúdočných štiav, čo pomáha v procese trávenia a podporuje vstrebávanie živín.

  2. Vysoký obsah vitamínu C: Polievky na kyslo, ktoré obsahujú citrusové plody alebo iné kyslé prísady, sú často bohaté na vitamín C. Tento vitamín je dôležitý pre zdravie imunitného systému, pomáha pri hojení rán a pôsobí ako antioxidant.

  3. Podpora chudnutia: Kyslé polievky môžu byť nízko-kalorickou voľbou, ktorá poskytuje pocit sýtosti. To môže pomôcť pri kontrole hmotnosti a znížení príjmu kalórií.

  4. Osvieženie a hydratácia: Kyslé polievky sú často osviežujúce a hydratujúce, čo je výborné najmä počas teplých letných dní alebo po fyzickej aktivite.

  5. Zníženie zápalu: Kyslé prísady, ako je ocot, majú protizápalové vlastnosti, ktoré môžu pomôcť znížiť zápal v tele a podporiť zdravie.

Niektoré populárne polievky na kyslo zahŕňajú kyslú kapustu a rôzne verzie iných kyslých ingrediencií. Aby ste si užili tieto benefity, mali by ste sa však vyhnúť príliš veľkým množstvám kyslých prísad, ak trpíte refluxom alebo inými žalúdočnými problémami.

Skúste aj našu sladko-kyslú fazuľovú polievku, zemiakovú polievku na kyslo, kyslú Hokkaido polievku, kyslú šošovicovú alebo fazuľovú polievku. Tu je recept na kváskovú polievku a tradičný poľský žurek. Vyberte si aj ďalšie recepty ako sa pripravuje krémová polievka. Máme aj recept na hokkaido polievku vegan.

Ingrediencie

  • 1 ks dlhá biela tekvica (odroda Kveta),
  • 4 ks zemiaky strednej veľkosti,
  • 200 ml smotana na varenie,
  • kôpor – podľa chuti,
  • 1 PL ocot,
  • 1 PL cukor,
  • soľ, mleté čierne korenie – podľa chuti

Postup receptu

1

Orestujeme zemiaky – Pripravíme si zemiaky, ktoré vopred očistíme a nakrájame na kocky. Následne ich na troche masla opečieme. 

Orestujeme zemiaky. Foto - Kristína

2Varíme tekvicu – Tekvicu očistíme a nastrúhame na hrubo. Pridáme ju k zemiakom, osolíme, okoreníme a podlejeme vodou. Takto to necháme variť. 

Varíme tekvicu. Foto - Kristína

3

Pridáme smotanu – Keď sú zemiaky mäkké, tak je polievka takmer hotová. Polievku nezahusťujeme múkou, len ju trochu rozmixujeme ponorným mixérom a pridáme do nej smotanu na varenie. Privedieme do varu a nakoniec pridáme ocot, cukor a kôpor. 

Pridáme smotanu. Foto - Kristína

4

Podávame – Už je na vás, či použijete čerstvý, sušený alebo mrazený kôpor, poprípade nemusíte použiť žiaden, ak ho neobľubujete. Dodá však polievke výbornú chuť. Kyslá tekvicová polievka je hotová a môže sa podávať.

Podávame. Foto - Kristína

Kyslá tekvicová polievka je hotová a my vám prajeme dobrú chuť. Skúste si pozrieť aj tipy portálu Ženy v meste na polievky na kyslo. A tu je pravá cesnačka.

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu