Čas prípravy: 30 minút
Čas varenia: 60 minút
Počet porcií: 6
 
Maďarský segedínsky guláš je zaručene najlepší guláš, ktorý obľubujú všetci. Tento recept je od babičky a nikto v rodine ho nemení, pretože podľa tohto chutí najlepšie. Navyše, ak doma nemáte knedľu, výborne chutí aj s chlebom. Maďarský segedínsky guláš podľa babičkinho receptu z webu Chutné recepty.

Maďarský segedínsky guláš

Segedínsky guláš milujeme všetci. Dokonale jemná chuť omáčky v spojení s mäsom a knedľou je doslova nebíčko v papuľke. Ak si k nemu pripravíte domácu knedľu, nie je o čom. Na druhú stranu, ak žiadnu knedľu doma nemáte, nevadí, guláš bude výborne chutiť aj s kúskom chleba. Maďarský segedínsky guláš zasýti každého hladoša, ktorého máte doma. Pripravte si s nami ten najlepší maďarský segedínsky guláš. 

Maďarský segedínsky guláš je jedno z typických maďarských jedál, ktorého názov evokuje hustý a chutný guláš s kúskom miestnej histórie. Segedín je maďarské mesto, ktoré bolo pravdepodobne miestom vzniku tohto guláša. Jeho názov sa dostal do názvu jedla preto, že toto mesto sa tradične spája s týmto jedlom.

Kľúčovými zložkami tohto guláša sú bravčové mäso a kyslá kapusta. Kombinácia týchto ingrediencií spolu s cibuľou, korením a často aj smotanou tvorí charakteristickú chuť guláša. Pre hustý a bohatý výsledok sa maďarský segedínsky guláš varí dlhší čas pri nízkej teplote, čo umožňuje mäsu, kapuste a ostatným zložkám správne zlúčiť svoje chute.

Aj keď tradícia segedínskeho guláša je spojená s bravčovým mäsom a kyslou kapustou, existujú rôzne varianty tohto guláša, ktoré môžu obsahovať rôzne druhy mäsa (hovädzie, kuracie) a pridať iné druhy zeleniny či korenia.

Guláš je vo všeobecnosti jedným z tradičných jedál maďarskej kuchyne a bol dôležitým zdrojom energie pre pastierov a nomádov v minulosti. Jeho príprava trvala dlhý čas a guláš umožňoval dobre sa nasýtiť a zohriať v chladných oblastiach. Maďarská kuchyňa je známa svojimi chutnými a robustnými jedlami, medzi ktorými má guláš významné miesto. Guláše sa stali populárnymi nielen v Maďarsku, ale aj v mnohých iných krajinách, pričom každý región a kultúra môže pridať vlastný osobitný dotyk.

Pôvod segedínskeho guláša

Pôvod „Segedínskeho guláša“ má viacero teórií, ale hlavným faktorom je historická súvislosť s mestom Szeged (Segedín v slovenčine) v Maďarsku. Existuje niekoľko verzií toho, ako tento guláš vznikol:

  1. Pastiersky pôvod: Jedna verzia hovorí, že „Segedínsky guláš“ vznikol ako jedlo pre pastierov a nomádov v regióne Szeged. Jednoduchá príprava a použitie dostupných surovín, ako je kyslá kapusta a mäso, umožňovalo vytvoriť sýte a energeticky bohaté jedlo pre týchto ľudí.

  2. Vplyv tureckej kuchyne: Ďalšia verzia hovorí, že recept na „Segedínsky guláš“ mohol byť ovplyvnený tureckou kuchyňou, ktorá mala veľký vplyv na Maďarsko v minulosti. Idea zlúčiť mäso a kapustu mohla pochádzať z tureckých receptov.

Segedínsky guláš je naozaj skvelé jedlo. Kombinácia kyslej kapusty s mäsom a výrazným chuťovým korením vytvára jedinečný a pôsobivý gastronomický zážitok. Kyslá kapusta je jednou z hlavných zložiek tohto guláša a pridáva mu jeho charakteristickú chuť a kyslý nádych. Je to populárna surovina v maďarskej kuchyni.

Z hľadiska vplyvu na zdravie, maďarský segedínsky guláš môže byť energeticky bohatý a sýty. Kapusta je zdrojom vlákniny a vitamínov, zatiaľ čo mäso poskytuje bielkoviny. Avšak kvôli vysokému obsahu tuku a soli by mala byť konzumácia guláša mierne obmedzená pre osoby s vysokým krvným tlakom, vysokými hladinami cholesterolu alebo problémami s obličkami. V prípade zdravotných obmedzení je vždy dobré to konzultovať so zdravotníkom alebo dietológom, ako aj sledovať množstvo konzumovaného guláša a jeho doplnkových príloh.

Ak patríte k milovníkom gulášov, vyskúšajte aj náš maďarský guláš s knedľou, kotlíkový guláš, guláš z diviny alebo zdravý kurací guláš. Pre vegetariánov máme recept aj na sójový guláš. Pripravte si aj domácu parenú knedľu.

Tak, pustime sa do varenia!

Ingrediencie

  • 700 g bravčové pliecko,
  • 150 g slanina,
  • 500 g kyslá kapusta,
  • 2 ks väčšia cibuľa,
  • 2 PL sadlo,
  • 2 PL mletá červená paprika,
  • 1 ČL rasca,
  • 1/2 ČL mleté čierne korenie,
  • 2 ks kyslá smotana,
  • 3 strúčiky cesnaku,
  • 2 PL maslo,
  • 2 PL hladká múka

Postup receptu

Mäso nakrájame – Mäso očistíme, osušíme a nakrájame na kocky.

Nakrájame mäso. Foto - Kristýna

Nakrájame cibuľu a slaninu – Cibuľu očistíme a nakrájame na drobno. Slaninu nakrájame na menšie kocky. 

Nakrájame cibuľu a slaninu. Foto - Kristýna

3

Osmažíme cibuľu – Na masti osmažíme cibuľu cca 1 minútu. K cibuli pridáme aj slaninu, ktorú následne smažíme asi 7 minút. 

Cibuľu a slaninu osmažíme. Foto - Kristýna

4Pridáme mäso – K slanine a cibuli pridáme mäso a posmažíme ho, kým sa zatiahne.

Pridáme mäso. Foto - Kristýna

5

Pridáme mletú papriku – Na mäso pridáme červenú mletú papriku, korenie a rascu, a zalejeme trochou vody. Necháme dusiť, kým nebude mäso mäkké, my sme dusili 40 minút.

Pridáme mletú papriku. Foto - Kristýna

6

Pripravíme zápražku – Medzitým pripravíme z masla a múky tmavú zápražku. Pridáme ju, až keď bude mäso mäkké. 

Pripravíme zápražku. Foto - Kristýna

7

Pridáme kyslú kapustu – Po zápražke pridáme aj kyslú kapustu a varíme ešte 10 minút.

Pridáme kyslú kapustu. Foto - Kristýna

8

Pridáme smotanu a cesnak – Na záver primiešame smotanu a prelisovaný cesnak a premiešame. Podávame, napríklad s knedľou. 

Pridáme smotanu a cesnak. Foto - Kristýna

Maďarský segedínsky guláš je hotový a my vám prajeme dobrú chuť. Tu je inšpirácia na nedeľný obed.

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu