Makové linecké koláčiky
Linecké koláčiky sú veľmi jednoduché a chutné. Častokrát sa jeden deň upečú a na druhý už nie sú. Mnohým sa spájajú s obdobím Vianoc, ale upiecť si ich môžete kedykoľvek počas roka a na rôzne oslavy. Makové linecké koláčiky vás pozitívne prekvapia, pretože sú rovnako chutné ako tie klasické bez maku. Najmä milovníci maku ocenia toto pečivo. Pripravte si s nami makové linecké koláčiky.
Linecké cesto je krehké cesto zložené z múky, masla, cukru a vajíčka. Dôležité je, aby bolo cesto správne zohrievané na izbovú teplotu pred vypracovaním. Pri zbytočnom miešaní cesta však hrozí, že sa stane tvrdším. Pri tvarovaní koláčikov z lineckého cesta dbajte na to, aby ste cesto zbytočne neprevaľkali. Pokúste sa zachovať jeho krehkosť. Ak cesto naberá teplotu z rúk a stáva sa ťažšie tvarovateľným, môžete ho na krátku dobu dať do chladničky.
Okrem klasického tvarovania koláčikov môžete použiť rôzne formy a vytvárať kreatívne tvary. Môžete tiež na povrch koláčikov použiť nasekané orechy, lyofilizované ovocie, škoricu alebo iné ingrediencie na ozdobu. Pred samotným pečením je možné koláčiky potrieť rozšľahaným vajíčkom, čo im dodá pekný lesk a zlatistú farbu.
Makové linecké koláčiky môžete variabilne upravovať. Napríklad môžete do cesta pridať kúsok citrónovej kôry pre osviežujúcu chuť, pridať kakaový prášok pre čokoládový nádych alebo skúsiť iné druhy náplní.
Príprava tradičného pečiva je nielen o výsledku, ale aj o zážitku. Zapojte celú rodinu a strávte spolu čas v kuchyni, vytvárajte koláčiky podľa vášho uváženia a fantázie.
Upečte si tiež medové rezy, kokosové ježe, orechové košíčky Izidor, mäkké medovníky, koka sušienky, klasické linecké koláčiky alebo kokosové rožky.
Linecké cesto
Linecké cesto, známe aj ako „linzer dough“ alebo „Linzer Teig“ v nemecky hovoriacich krajinách, je krehké, drobené cesto, ktoré je základom pre rôzne druhy pečiva a dezertov. Toto cesto je pomenované po rakúskom meste Linz, kde sa údajne prvýkrát použilo na prípravu tradičného dezertu – Linzer torty.
História lineckého cesta siaha do 17. storočia a je spojená s rozvojom cukrárenských umení v stredovekej Európe. Tu je niekoľko zaujímavých faktov o vzniku a histórii lineckého cesta:
-
Rakúsko a Linz: Prvý písomne zdokumentovaný recept na Linzer tortu pochádza z 17. storočia a bol objavený v zbierke receptov z kuchyne kláštora v Linzi, rakúskom meste. Tento recept uvádzal, že torta mala obsahovať dve vrstvy lineckého cesta naplnené džemom.
-
Vznik názvu: Názov „Linzer“ pochádza práve z tohto mesta. Reč je o starom rakúskom meste Linz, kde podľa legendy tento dezert vznikol. Neskôr sa tento názov začal používať aj pre samotné linecké cesto.
-
Zakorenenie v stredoeurópskej kuchyni: Linecké cesto sa stalo populárnym nielen pre Linzer tortu, ale aj pre rôzne druhy koláčov, sušienok a dezertov v stredoeurópskej kuchyni. Jeho krehkosť, drobivosť a lahodná chuť ho urobili ideálnym pre rôzne kombinácie náplní a ozdôb.
-
Symbolika: Linzer torta a ďalšie pečivo z lineckého cesta sú často spojené so sviatkami, osobitnými príležitosťami a tradičnou kuchyňou. Dezerty z lineckého cesta sa často stávajú súčasťou Vianoc a iných osláv.
-
Variácie: S priebehom času vznikli rôzne variácie lineckého cesta, vrátane rôznych druhov mletých orechov či semienok, ktoré sa pridávajú do cesta pre rôzne chute a textúry. Linecké cesto sa stalo základom pre mnohé tradičné pečivo vo viacerých krajinách.
Celkovo je linecké cesto dôležitou súčasťou stredoeurópskej cukrárensko-kuchynskej tradície. Jeho krehká štruktúra a schopnosť kombinácie s rôznymi náplňami a ozdobami robia z lineckého cesta univerzálny základ pre rôzne sladké dobroty.
Upečte si linecké cesto podľa nášho receptu. Tu je aj recept na orechové medvedie labky. Tu je aj starý recept na linecké cesto.
Ingrediencie
- 250 g Hera alebo maslo,
- 350 g hladká múka,
- 100 g mak,
- 200 g práškový cukor,
- 1 ks vanilínový cukor,
- 1/2 balíčka kypriaci prášok,
- 2 ks žĺtka,
- 1 ks citrón,
- džem/lekvár
Postup receptu
1
Vo väčšej miske si vymiešame múku s práškovým cukrom, vanilínovým cukrom, makom a kypriacim práškom.
2
K tejto suchej zmesi pridáme aj žĺtka a zmäknuté maslo nakrájané na kocky. Pridáme aj nastrúhanú citrónovú kôru.
3
Všetko spolu dôkladne vymiešame tak, aby nám vznikla konzistentná a dobre prepojená hmota. Všetky zložky sa musia prepojiť. Misku prikryjeme igelitovým vreckom a vložíme na hodinu do chladničky. Bude sa nám takto s cestom oveľa lepšie pracovať.
4
Pomúčime si dosku a vyvaľkáme na nej cesto na asi 3 mm. Z cesta vykrojíme formičkami koláčiky. U lineckých koláčikov je zvykom, že uprostred kolieska sa spraví dierka, aby bolo pekne vidieť lekvár, ktorým sa polovice spájajú.
5
Vykrojené koláčiky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Makové linecké koláčiky pečieme pri 170°C asi 10 minút, kým nebudú zlatisté. Čas je však len orientačný, závisí to od rúry, v akej koláčiky pečieme.
6
Po upečení koláčikov ich necháme vychladnúť a vykrojené tvary k sebe spájame džemom. Na konci sa makové linecké koláčiky môžu ešte posypať práškovým cukrom a môžeme vychutnávať.
Vychutnajte si makové linecké koláčiky spolu s rodinou a priateľmi. Vyskúšajte napríklad aj skvelý recept na jemné vanilkové rožky podľa portálu Ženy v meste. A tu je zase linecké cesto od babičky.