Najlepšia marináda na kuracie mäso musí ponúknuť šťavnaté a chutné mäso. Máme pre vás osvedčený recept. Vyskúšajte si pripraviť jedlo podľa receptu kuchyne portálu Chutné recepty, ktoré si pripravíte za pár minút.
Marináda na kuracie mäso
Na obed alebo večeru je marináda na kuracie mäso ideálnou voľbou. Diétne, jednoduché na prípravu. Nechajte sa inšpirovať našou výbornou marinádou.
Marinovanie kuracieho mäsa má niekoľko výhod:
- Zlepšuje chuť a textúru: Marináda obsahuje kyseliny a enzýmy, ktoré lámu proteíny v mäse, čím sa zlepšuje chuť a textúra. Okrem toho môžme pridať korenie a bylinky, ktoré ešte viac vylepšia chuť a pridajú vôňu.
- Zvlhčuje mäso: Naša najlepšia marináda na kuracie mäso spôsobí, že mäso je zvlhčené a menej suché. Kyselina v marináde pritiahne vodu a zadrží ju v mäse, čím sa zabráni vysušeniu počas pečenia.
- Znižuje tvorbu karcinogénov: Okrem toho pri pečení mäsa na vysokých teplotách môže vznikať karcinogénna látka zvaná heterocyklické aminy (HCA). Marinovanie mäsa pred pečením môže znížiť tvorbu HCA.
- Zvyšuje bezpečnosť potravín: Okrem toho ak marinované mäso zostane v chladničke, zabráni sa rýchlemu rastu baktérií. Takýmto spôsobom sa znižuje riziko otravy jedlom a zabezpečuje bezpečnosť potravín.
Marináda na kuracie mäso použitá pred pečením je dobrý nápad, pretože zabezpečí aby sa zlepšila jeho chuť, zvlhčilo sa a znižuje riziko tvorby karcinogénov a rastu baktérií.
Kuracie mäso je populárne z niekoľkých dôvodov. Po prvé, je to relatívne lacné a dostupné v porovnaní s inými druhmi mäsa, čo z neho robí populárnu voľbu pre mnoho ľudí.
Navyše má tiež jemnejšiu chuť v porovnaní s inými druhmi mäsa, čo znamená, že sa hodí pre rôzne druhy jedál. Okrem toho je kuracie vysokým zdrojom bielkovín, ktoré sú dôležité pre zdravie svalov a sú dôležité pre rast a opravu tkanív v tele.
Okrem toho sa kuracie mäso ľahko prispôsobuje rôznym spôsobom prípravy, čo znamená, že existuje mnoho receptov, v ktorých sa môže použiť.
Ide o obľúbenú prípravu jedla
Používanie marinády pri príprave mäsa má dlhú históriu a môže sa vysledovať až do starovekého Grécka a Ríma. Vtedy sa používala slanina na ochutenie a konzerváciu mäsa.
Potom v stredoveku používali kyslé tekutiny, ako napríklad ocot alebo voda z kyslej kapusty, ktoré mali podobný konzervačný účinok a tiež pomáhali mäsu zmäknúť.
V čase objavovania nových svetov sa k marináde začali pridávať nové ingrediencie, ako sú korenie, bylinky, oleje, citrusové plody a cukor.
Marinády sa stali obľúbeným spôsobom prípravy mäsa v kuchyniach po celom svete a dodnes sa používajú na ochutenie, zmäknutie a konzerváciu mäsa. Recept starý ako ľudstvo samo. Pochutnajte si, marináda na kuracie mäso obedu určite pomôže.
Prípadne pre vás máme recept na kuracie soté alebo grilované kuracie prsia. Vyskúšajte taktiež náš recept na pečené kuracie stehná v horčicovo-cesnakovej marináde alebo na marinádu na pečené kuracie mäso.
A rovnako máme aj šťavnaté bravčové karé. A tu sú aj kuracie prsia na panvici, alebo naša čína, či kôprová omáčka. Vyskúšajte aj našu tradičnú marinádu na pečené kuracie stehná.
Ingrediencie
(4-5 porcií)
- 800 g kuracie mäso (prsia, vykostené stehná)
- olej (na opekanie)
Na marinádu:
- 4 ks vajcia,
- 3 polievkové lyžice kečupu,
- 2 polievkové lyžice horčice,
- 1 polievková lyžica olivový olej,
- 1 polievková lyžica sójová omáčka,
- 1 kávová lyžička soli,
- 1 kávová lyžička mletá červená sladká paprika,
- štipka mletej rasce,
- štipka mletého čierneho korenia,
Postup receptu na marinádu na kuracie mäso
1Kuracie mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na kocky alebo rezančeky. Môžeme zvoliť kuracie prsia, vykostené kuracie stehná, ale aj morčacie či bravčové mäso (panenka, karé).
2Teraz si pripravíme jednoduchú marinádu. Najprv do misky pridáme vajcia, kečup, horčicu, olivový olej, sójovú omáčku, soľ, mletú červenú sladkú papriku, rascu a mleté čierne korenie. Potom dôkladne vymiešame. Marináda na kuracie mäso je hotová.
3Teraz do výbornej marinády pridáme kuracie (mäsové) kúsky, premiešame. Potom odložíme do chladu aspoň na pár hodín, najlepšie cez noc, a marináda na kuracie mäso je hotová.
4Nakoniec kvalitnú panvicu rozpálime, pridáme olej a mäso opečieme z každej strany cca 2-3 minútky podľa potreby. Záleží aký druh mäsa zvolíme. Stále miešame, dávame pozor, aby sa nám mäsko nepripálilo.
Tip na záver: Šťavnaté kuracie mäso v marináde podávame s hranolkami, opekanými alebo štuchanými zemiakmi. Okrem toho ozdobíme bylinkami. Fit recept je s dusenou zeleninou, uhorkovým šalátom. Alebo vyskúšajte zemiakové placky s mäsom.
Dobrú chuť! Vyskúšajte aj recept na pečené kuracie stehná.