Čas prípravy: 5 minút,
Čas varenia: 10-20 minút,
Počet porcií: 1-2,
 

Mliečna ryža to sú rýchle sladké raňajky, ktoré môžeme jesť teplú hneď po uvarení alebo pokojne pripraviť večer, dať do chladničky a jesť po studeni. Krémovú kašu potom môžeme dozdobiť podľa našich predstáv.

Mliečna ryža

Je obľúbeným dezertom alebo jedlom na raňajky v mnohých krajinách a kultúrach. Môže sa podávať samostatne alebo s pridaním ovocia, orechov alebo džemu pre obohatenie chuti. Je to jedlo, ktoré je pomerne jednoduché pripraviť a môže sa prispôsobiť individuálnym chutiam.

Mliečna ryža má bohatú históriu a je jedným z tradičných jedál, ktoré sa konzumovali v rôznych kultúrach po celom svete. 

  1. Staroveké civilizácie: Prvotné záznamy o príprave ryže v mlieku pochádzajú z rôznych starovekých civilizácií. V starovekom Grécku a Ríme sa ryža varila v mlieku a sladila medom. V Číne sa tiež využívala ryža pri príprave sladkých jedál, vrátane ryže v mlieku.
  2. Stredovek a renesancia: V stredoveku a renesancii sa mliečna ryža stala populárnym dezertom v Európe. Bola široko rozšírená v kuchyniach šľachty a monastierov. V tomto období sa používala aj v rôznych iných sladkých jedlách a nápojoch.
  3. Koloniálne obdobie: V koloniálnom období sa mliečna ryža dostala do Ameriky. Kvôli prítomnosti ryže v regiónoch ako Južná Karolína a Louisiana sa stala súčasťou južanskej kuchyne. V týchto oblastiach sa často podávala ako sladký dezert po jedle.
  4. Ďalšie kultúry: Je tiež dôležitou súčasťou mnohých ďalších kuchýň z rôznych častí sveta. Napríklad v Ázii je populárna v kuchyniach krajín ako India, Thajsko a Indonézia. V niektorých krajinách, ako je Švédsko, sa podáva ako tradičná jedlo počas Vianoc.

Mliečna ryža sa postupne stala súčasťou rôznych kuchýň a kultúr po celom svete. Aj dnes je obľúbeným jedlom, ktoré sa konzumuje v rôznych variantoch a s rôznymi pridanými ingredienciami podľa miestnych preferencií a chutí.

Zaujímavosti

Taktiež si prečítajte zopár zaujímavostí o mliečnej ryži:

  • Tradičný liek: V niektorých kultúrach sa mliečna ryža považuje nielen za jedlo, ale aj za tradičný liek. Verí sa, že má upokojujúce účinky na tráviaci systém a pomáha pri ochoreniach ako hnačka alebo žalúdočné problémy.
  • Mliečna ryža v kozmetike: Tiež ju nájdete v niektorých kozmetických výrobkoch. Mliečna ryža obsahuje vitamíny, minerály a antioxidanty, ktoré sa tvrdí, že poskytujú hydratáciu a vyživujú pokožku. V niektorých regiónoch sa používa ako prísada v pleťových maskách a krémoch.
  • Významné sviatky: Ide o jedlo, ktoré je často spojené so sviatkami a špeciálnymi príležitosťami. Napríklad vo Švédsku je tradičné podávať mliečnu ryžu ako dezert na sviatok Lucia, ktorý oslavuje svetlo počas tmavých zimných dní. V Indii je zase populárnym jedlom počas festivalu Pongal, ktorý slávi novú úrodu.
  • Variácie prípravy: Existuje mnoho variantov mliečnej ryže v rôznych kultúrach. Napríklad v Thajsku je známa ako „khao niao mamuang“ a je podávaná s čerstvým mangom. V niektorých miestach sa pridávajú rôzne príchute ako ružová voda, orosené mandle alebo kardamóm, aby sa zvýraznila chuť.
  • Mliečna ryža ako baby food: Toto jedlo je často zahrnuté do stravy dojčiat a obsahujú ju aj recepty pre deti. Má hladkú textúru a je lahko stráviteľná, čo ju robí vhodnou pre začínajúce stravovanie.

Vyskúšajte aj náš recept na jablkovú presnídavku, pšenovú kašu s makom a hrnčekové palacinky. Alebo ten na domáce müsli tyčinky.

Ingrediencie na mliečnu ryžu

  • 500 ml polotučného mlieka,
  • 150 g ryže,
  • 2 ks vanilkového cukru,
  • 1 čajová lyžička masla,
  • štipka soli,
  • na ozdobu: ovocie, škorica, orechy, kakao, nutella, med,…

Postup prípravy: Mliečna ryža

1Do hrnca dáme mlieko, ktoré privedieme do varu.

Ohrejeme mlieko, Foto - Kristína

2Do mlieka vysypeme vanilkový cukor a premiešame. Môžeme použiť akékoľvek iné sladidlo, napríklad med, čakankový sirup alebo obyčajný biely cukor.

Do mlieka pridáme cukor, Foto - Kristína

3Do osladeného mlieka prisypeme ryžu a necháme variť na miernom ohni pod pokrievkou do mäkka cca 15-20 minút.

Do osladeného mlieka pridáme ryžu, Foto - Kristína

4Do kaše môžeme pridať maslo, kaši tak dodáme smotanovú jemnosť a chuť a osolíme.

Môžeme pridať maslo pre lepšiu chuť, Foto - Kristína

5Podávame – Kašu môžeme jesť samostatne alebo pridať ovocie, orechy alebo kakao.

Podávame, Foto - Kristína

Dobrú chuť! Ak máte chuť na niečo iné, vyskúšajte náš recept na avokádovú pomazánku, zapekanú cuketa alebo nátierku z medvedieho cesnaku

Ako sa robí mliečna ryža.

Prečo je mliečna ryža zdravá?

Mliečna ryža je bohatá na živiny, ako sú sacharidy, bielkoviny, vláknina, vápnik, vitamín D, vitamíny skupiny B a ďalšie dôležité minerály. Obsahuje aj malé množstvo tuku. Sacharidy obsiahnuté v mliečnej ryži poskytujú organizmu energiu a môžu pomôcť udržať sa dlhšiu dobu nasýteným. To je dôležité pre udržanie stabilnej hladiny energie a správneho metabolizmu. Mliečna ryža obsahuje aj vlákninu, ktorá je dôležitá pre zdravie tráviaceho systému a reguláciu trávenia. Vláknina pomáha udržiavať zdravé črevo a môže pomôcť pri prevencii ochorení, ako je zápcha a črevné ochorenia.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu