Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 25 minút
Počet porcií: 4

Fantastické morčacie na smotane, ktoré sa hodia k zemiakovej kaši, ryži, knedli alebo cestovinám. Deti si toto jedlo obľúbia a nebudú jediné. Recept ja vhodný aj pre úplných začiatočník, keďže príprava naozaj nie je náročná. Pripravte si s nami morčacie na smotane

Morčacie na smotane

Smotanové omáčky sa tešia naozaj veľkej obľube, a to aj vďaka tomu, že dokonale chutia s rôznymi prílohami. Navyše, ak do omáčky pridáte aj syr, omáčka bude ešte lahodnejšia. Morčacie mäsko je obľúbené najmä u detí, pretože nie je mastné a chutí dobre. Vyskúšajte si s nami pripraviť morčacie na smotane a uvarte si tak skvelý obed alebo večeru

Pri výbere morčacieho mäsa sa snažte vybrať čerstvé, ružovo-červené kúsky bez zápachu. Skladujte mäso v chladničke pri teplote do 4 stupňov Celzia a spotrebujte ho v priebehu dvoch dní. Pri kúpe morčacieho mäsa sa snažte preferovať ekologicky pestované mäso alebo mäso od overených dodávateľov, ktorí dbajú na dobré podmienky chovu zvierat.

Morčacie mäso na smotane sa dá variabilne prichystať. Môžete ho kombinovať s rôznymi druhmi prísad, ako sú huby, čerstvá zelenina, bylinky, cesnak, či zvýšiť pestrosť prílohami, napríklad ryžou, zemiakmi alebo cestovinami. Ak preferujete zdravšie možnosti, môžete smotanu nahradiť niektorými inými prírodnými prísadami, ako je kokosové mlieko, nízkotučný jogurt, mandľové mlieko alebo náhrada za smotanu na báze sóje. Poprípade môžete smotanu nahradiť smotanovou nátierkou.

Morčacie mäso na smotane je populárne v rôznych kuchyniach po celom svete, takže môže existovať množstvo regionálnych variácií s rôznymi prísadami a technikami varenia.

Morčacie na smotane nie je jediný typ mäsa, ktorý sa dokonale hodí v kombinácii so smotanou. Kura na smotane je taktiež veľmi obľúbené a chutné.

Morčacie mäso a zdravie

Morčacie mäso je považované za zdravšiu alternatívu k niektorým iným druhom mäsa, ako je hovädzie alebo bravčové. Poskytuje niekoľko výživových a zdravotných benefitov:

  1. Nízky obsah tuku: Morčacie mäso má v porovnaní s inými druhmi mäsa nižší obsah tuku, čo ho robí vhodnejšou voľbou pre tých, ktorí si sledujú hmotnosť alebo sa snažia udržiavať zdravý životný štýl.

  2. Vysoký obsah bielkovín: Morčacie mäso je bohatým zdrojom bielkovín, ktoré sú dôležité pre rast a obnovu svalov, podporu imunitného systému a rôzne ďalšie funkcie organizmu.

  3. Vitamíny skupiny B: Morčacie mäso obsahuje rôzne vitamíny skupiny B, ako napríklad vitamín B3 (niacín), vitamín B6 a vitamín B12. Tieto vitamíny sú dôležité pre metabolizmus, nervový systém a tvorbu červených krviniek.

  4. Minerály: Morčacie mäso je zdrojom minerálov ako železo, zinok a selén. Železo je kľúčovým minerálom pre tvorbu červených krviniek a prenášanie kyslíka v tele. Zinok je dôležitý pre imunitný systém a rast tkaniva, zatiaľ čo selén má antioxidačné vlastnosti a chráni bunky pred poškodením.

  5. Ľahko stráviteľné: Morčacie mäso je považované za ľahko stráviteľné a môže byť dobre tolerované ľuďmi s citlivým žalúdkom.

  6. Alternatíva pre alergikov: Pre niektorých ľudí, ktorí sú alergickí na hovädzie alebo bravčové mäso, môže byť morčacie mäso vhodnou alternatívou.

Je dôležité upozorniť, že každá strava by mala byť vyvážená a rôznorodá. Ak sa chystáte zaradiť morčacie mäso do svojej stravy, odporúča sa kombinovať ho s pestrou zmesou ďalších potravín, aby ste zabezpečili príjem všetkých potrebných živín. Ak máte akékoľvek zdravotné problémy alebo špeciálne potreby týkajúce sa stravy, odporúčame to konzultovať s odborníkom na výživu alebo lekárom.

Pripravte si z morčacieho mäsa napríklad aj kapustovú polievku s morčacím, zapekanú cuketu s mletým mäsom alebo pečené mäsové guľky v rúre.

Ingrediencie 

  • 500 – 600 g morčacie prsia,
  • 2 PL maslo (alebo olej),
  • 1 ks cibuľa strednej veľkosti,
  • na smotanovú zátrepku: 1 ks šľahačková smotana (cca 180 – 250 ml), cca 2,5 dl mlieko, 2 PL hladká múka,
  • na dochutenie: soľ, mleté čierne korenie, 1 PL mletá červená paprika, drvená rasca, kurkuma, 1 ks bobkový list

Postup receptu: morčacie na smotane

Mäso najprv dobre umyjeme (my sme zvolili morčacie prsia, ale zvoliť môžete aj mäso z vykosteného morčacieho stehna), osušíme ho a nakrájame na menšie kocky alebo rezance. 

Pripravíme mäso. Foto - Nela

2Na masle orestujeme cibuľu, ktorú si vopred nakrájame nadrobno, a pridáme k nej 1 PL mletej červenej papriky. Všetko premiešame, pridáme mäso a koreniny. 

Orestujeme cibuľu. Foto - Nela

3

Morčacie mäso ešte orestujeme, aby sa poriadne zatiahlo (mäso zbledne). Potom mäso prikryjeme a podusíme cca 5 minút, aby pustilo vlastnú šťavu. 

Podusíme mäso. Foto - Nela

4

Mäso podlejeme vodou (cca 2 dcl) a pod pokrievkou ho varíme do mäkka. Medzitým si pripravíme smotanovú zátrepku – v smotane a mlieku rozmiešame múku tak, aby v nej neostali hrudky.

Pripravíme si zátrepku. Foto - Nela

5Keď už máme mäso mäkké, pridáme k nemu smotanovú zátrepku a ešte povaríme asi 10 minút, aby omáčka zhustla. Ak sa vám bude zdať veľmi hustá, môžete ju zriediť s mliekom a ešte dochutiť. Tak, morčacie na smotane sa môže podávať.

Povaríme a podávame. Foto - Nela

Tip na záver: Ak nemôžete konzumovať múku, resp. lepok, pridajte do zátrepky 1 PL solamylu, morčacie na smotane bude chutiť stále výborne. 

Morčacie na smotane je hotové a my vám prajeme dobrú chuť. Vyskúšajte aj recept webu Ženy v meste na domácu parenú knedľu, ktorá sa bude výborne hodiť k omáčke. 

Videorecept 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu