Mrkvová bábovka s orechami má krásnu zlatú farbu, skvelú chuť a navyše je plná zdravých vecí, ktoré podporujú našu imunitu. Uvarte si k nej kávu a vychutnajte si šťavnatú bábovku s pokojným svedomím, že „nezhrešíte“.
Hodí sa ako skvelá bodka za nedeľným obedom alebo hocikedy, keď budete mať na ňu chuť. Navyše je návyková v tom, že je veľmi zdravá a chutná. Neváhajte si ju s nami pripraviť podľa chutnerecepty.sk.
Mrkvová bábovka
Tento zdravý koláč môže byť výbornou voľbou pre ľudí, ktorí sa snažia zlepšiť svoje stravovacie návyky a zdravie. Fit mrkvová bábovka má vyšší obsah vlákniny, keďže obsahuje zdravšiu alternatívu múky a zvyčajne ovocie alebo zeleninu. Vláknina pomáha udržiavať tráviaci systém zdravý a reguluje hladinu cukru v krvi.
Niektoré zdravé bábovky sú vyrobené s nižším obsahom tuku alebo s použitím zdravších olejov, ako napríklad olivový olej. To pomáha znížiť celkový príjem kalórií a podporiť zdravé hladiny cholesterolu. A tak pre vás máme pre vás recept bez tuku, takže o to zdravší.
Ďalšie zložky ako orechy, semienka sú bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti chorobám a zlepšovať celkové zdravie.
Navyše bábovka môže byť taktiež vyrobená s použitím zdravších sladidiel, ako napríklad med alebo javorový sirup, namiesto rafinovaného cukru. Potom môže pomôcť znížiť celkový príjem cukru a udržať stabilnejšiu hladinu cukru v krvi.
Napriek tomu, že zdravá mrkvová bábovka môže obsahovať zdravšie zložky a nižšie množstvo tuku a cukru, stále môže byť chutná a uspokojivá. To môže byť skvelý spôsob, ako si vychutnať sladké dobroty bez pocitu viny.
Máme pre vás skvelé recepty aj na iné dezerty a koláče z nášho webu – tvarohová bábovka, banánová roláda, buchty so slivkovým lekvárom alebo šišky ako od babičky či pravá turecká baklava.
Rôzne druhy báboviek
Bábovka je v našich končinách veľmi obľúbený dezert. Je jedným z dôvodov, prečo je to tak, je to, že sa dá pripraviť na rôzne spôsoby, inšpirujte sa niekoľkými tipmi, ako si môžete bábovku pripraviť.
-
Klasická bábovka: Jednoduchý a klasický recept, ktorý sa skladá z hladkej múky, cukru, vajec, masla a prášku do pečiva. Kľudne do nej môžete pridať čokoládu alebo ovocie.
-
Mrkvová bábovka: Táto bábovka sa vyrába z mrkvy, ktorá dodáva sladkú chuť a mäkkú textúru. Môžete k nej pridať orechy alebo sušené ovocie.
- Mramorová bábovka: Je známa kombináciou svetlého a tmavého cesta so vzorom podobnému mramoru. Tmavé cesto vzniká pridaním kakaa.
-
Banánová bábovka: Táto bábovka sa vyrába zo starších banánov, ktoré dodávajú sladkú chuť a vlhkú textúru. Môžete do nej pridať čokoládu, orechy.
-
Čokoládová bábovka: Táto bábovka sa vyrába z hladkej múky, kakaového prášku, cukru, vajec, masla a prášku do pečiva.
-
Španielska bábovka: Táto bábovka sa vyrába z olivového oleja, hladkej múky, cukru, vajec, mlieka a citrónovej kôry. Má jemnú textúru a citrusovú chuť.
Ako vidíte, existuje mnoho rôznych druhov bábovky, ktoré si môžete pripraviť. Existujú zdravé, menej zdravé, klasické aj menej klasické, skúste tú našu fit mrkvovú bábovku s orechami a nabudúce môžete experimentovať.
Tu je mramorová bábovka. Skúste otestovať aj muffiny, alebo dezerty z portálu Ženy v meste – najlepšie venčeky, jednoduchý jablkový koláč alebo zamatovú roládu bez múky z portálu.
Alebo vyskúšajte náš recept na chia puding, či domáce müsli tyčinky. Poprípade aj cuketový koláč s čokoládou. A tu je naša orechová bábovka.
Ingrediencie
- 250 g mrkva,
- 200 g namleté vlašské orechy,
- 4 ks vajíčka,
- 50 g špaldová múka,
- 100 g trstinový cukor,
- 2 ČL kypriaci prášok,
- olej na potretie bábovkovej formy,
- strúhaný kokos na posypanie formy
Postup receptu na mrkvovú bábovku
1Vyšľaháme penu zo žĺtkov – Vajcia rozbijeme a oddelíme bielky od žĺtkov. Potom k žĺtkom pridáme cukor a vyšľaháme penu.
2Nastrúhame mrkvy a namelieme orechy – Mrkvy očistíme a na jemno nastrúhame. Orechy pomelieme.
3Vyšľaháme sneh z bielkov – Z bielkov pomocou šľahača alebo robota vyšľaháme sneh. Šľaháme 10 minút, kým nebude sneh tuhý.
4Zmiešame všetky suroviny – K žĺtkom s cukrom pridáme mrkvu, orechy a všetko premiešame.
5Primiešame sneh – Potom do zmesi na záver ručnou metličkou primiešame sneh z bielkov.
6
Pripravíme formu – Formu na bábovku vytrieme olejom a vysypeme kokosom.
7
Cesto vylejeme do formy a pečieme – Následne cesto vylejeme do formy a dáme piecť na 170 °C na 45 minút. Mrkvová bábovka je hotová.
Fit mrkvová bábovka s orechami je hotová. Dobrú chuť! Vyskúšajte aj náš recept na jahodovú bublaninu. Alebo si na raňajky pripravte ryžovú kašu. Tu je zase najlepšia šťavnatá bábovka.