Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 15 minút
Počet porcií: 1

Rýchly recept na mrkvový perkelt so syrom, ktorý predstavuje zdravú voľbu na ľahký obed alebo večeru. Toto jedlo je plné vitamínov a navyše skvelo chutí, kombinácia mrkvy a syra je prekvapivo výborná. Vyskúšajte obľúbený recept na mrkvový perkelt z portálu Chutné recepty.

Mrkvový perkelt

Snažíte sa prísť na to, čo ľahké, zdravé a rýchle by ste si pripravili na obed? Ste tu správne, pretože máme pre vás recept na výborný mrkvový perkelt, ktorý je plný vitamínov a chuti. Toto jedlo si obľúbilo množstvo ľudí pre jeho chutnú kombináciu mrkvy a syra. Jeho príprava netrvá dlho a za necelých 25 minút budete mať na stole skvelý fit obed. Podávať ho môžeme s tvrdým syrom, vajíčkom na tvrdo alebo cestovinami podľa chuti. Je to na vás, poďme si ho spolu uvariť.

Okrem mrkvy sa v mrkvovom perkelte zvyčajne nachádzajú ďalšie základné ingrediencie ako cibuľa (ktorá sa spravidla spení na oleji alebo masle), múka (na zahustenie omáčky), koreniny ako mletá sladká paprika, soľ, čierne korenie a niekedy aj pikantná mletá červená paprika pre ostrejšiu chuť.

Okrem mrkvového perkeltu môžete pripraviť perkelt aj s inými druhmi zeleniny, ako sú zemiaky, karfiol alebo hrášok. Rovnako môžete experimentovať s rôznymi druhmi mäsa alebo dokonca rybou. Ak vás baví experimentovanie, neváhajte to vyskúšať. 

Mrkvový perkelt môže byť zdravou voľbou, keďže mrkva je bohatá na vitamíny a vlákninu. Avšak, keďže je omáčka väčšinou zahustená múkou, môže byť vysoko-kalorická. My však v našom recepte nezahusťujeme omáčku, a teda v recepte nenájdete žiadnu múku. Vo výživovom pláne je dôležité dbať na vyvážené porcie a doplniť perkelt o ďalšie zdravé prílohy.

Recepty na perkelt môžu mať vo svojej krajine pôvodu hlboké kultúrne a rodinné základy. Rôzne domácnosti majú svoje vlastné tajomstvá na prípravu perkeltu, ktoré sa odovzdávajú z generácie na generáciu.

Benefity a zaujímavosti o mrkve

Mrkva je bohatá na vitamín A v podobe beta-karoténu, ktorý je dôležitý pre zdravie zraku, kože a imunitného systému. Obsahuje tiež vitamíny C, K, B6 a draslík. Beta-karotén, prírodný pigment v mrkve, je silný antioxidant, ktorý pomáha chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Beta-karotén sa mení na vitamín A v tele, čo je nevyhnutné pre zdravie očí. Pomáha udržiavať dobrý zrak, predchádza nočnej slepote a podporuje celkové zdravie očí.

Mrkva je tiež bohatá na vlákninu, ktorá podporuje správne trávenie, zlepšuje črevnú pohodu a udržuje stabilnú hladinu cukru v krvi. Vitamín A a antioxidanty v mrkve môžu prispieť k zdravšej pokožke, podporiť hojenie rán a zlepšiť vzhľad pokožky. Obsah draslíka a vlákniny v mrkve môže pomôcť regulovať krvný tlak a znížiť riziko srdcových ochorení. Vitamín C a iné živiny v mrkve môžu posilniť imunitný systém a pomôcť v boji proti infekciám.

Okrem bežnej oranžovej farby existujú aj iné farby mrkvy, ako napríklad žltá, červená, fialová a biela. Tieto rôzne odrody majú rôzne chuťové profily a výživové hodnoty. Mrkva, ktorú poznáme dnes, sa vyvinula z divokej rastliny, ktorá mala pôvodne tenšie a horkastejšie korene. Bola pestovaná pre svoje listy, nie korene. Až neskôr ľudia selektívnym pestovaním získali väčšie a sladšie korene.

Mrkva bola používaná v rôznych kultúrach nielen ako potravina, ale aj na liečebné účely, napríklad pri ochoreniach tráviaceho systému a zrakových problémoch.

Počas druhej svetovej vojny sa v Maďarsku stala mrkva významnou súčasťou stravy, nakoľko iné potraviny boli obmedzené. Táto doba dala vznik aj „mrkvovému perkeltu“, keď sa vytvoril náhradný perkelt bez mäsa a s mrkvou.

Mrkva je nielen chutnou zeleninou, ale aj „skladiskom“ živín a histórie. Možno by vás prekvapilo, ako koľko toho môže ponúknuť.

Pripravte si s nami tiež krémovú mrkvovú polievku alebo mrkvový krém. Ak dostanete chuť na sladké, mrkvová bábovka s orechmi vás zaručene poteší. A tu je naša zemiaková haruľa. Vyskúšajte aj naše nápady ako zahustiť perkelt bez múky. Prípadne vyskúšajte aj náš recept na chrumkavé tofu.

Ingrediencie 

  • 1 ks cibuľa,
  • 1 PL olivový olej,
  • vlažná voda – podľa potreby,
  • 2 ks mrkva strednej veľkosti,
  • 1 PL sójová omáčka,
  • 50 g tvrdý syr,
  • mletá rasca – podľa chuti,
  • mleté čierne korenie – podľa chuti,
  • soľ – podľa chuti

Postup receptu: mrkvový perkelt

Očistíme mrkvu a cibuľu – Na prípravu mrkvového perkeltu budeme potrebovať naozaj iba pár ingrediencií. Očistíme mrkvy a nakrájame ich na kolieska. Mrkvu taktiež nakrájame buď na hrubšie pásiky alebo na kocky. 

Pripravíme ingrediencie. Foto - Denča

2Opražíme cibuľu s mrkvou – Na olivovom oleji osmažíme cibuľu dozlatista a pridáme k nej soľ, mleté čierne korenie, rascu a sójovú omáčku. Nakoniec k cibuli pridáme aj mrkvu. 

Opražíme cibuľu a mrkvu. Foto - Denča

3

Premiešame a podusíme – Všetko poriadne premiešame, posmažíme a nakoniec podlejeme vodou (asi 1,5 dl). Dusíme po pokrievkou 15 minút, kým sa odparí voda.

Dusíme. Foto - Denča

4

Servírujeme – Mrkvový perkelt máme po 15 minútach hotový a môže sa podávať. Servírovať ho môžeme so strúhaným syrom, vajíčkom na tvrdo alebo cestovinami podľa chuti. Prajeme vám dobrú chuť!

Podávame. Foto - Denča

Mrkvový perkelt sa vám, veríme, podaril. Vyskúšajte aj recept na kurací perkelt z webu Ženy v meste.

Videorecept 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu