Nadýchaná bryndzová nátierka na čerstvom kúsku pečiva predstavuje chutný tip na raňajky alebo aj večeru. Ak si k nej pripravíte aj čerstvú zeleninu, nie je o čom diskutovať. Vyskúšajte recept portálu Chutné recepty na tú najlepšiu bryndzovú nátierku, ktorú si obľúbi celá rodina.
Bryndzová nátierka
S prvými jarnými dňami sa akosi prirodzene v mnohých domácnostiach vyskytuje obľúbená bryndzová nátierka. Niektorí ju poznáme aj pod názvom „šmirkas“. Snáď ani neexistuje jednoduchšia a rýchlejšia domáca nátierka než táto. V základe je tvorená len dvomi surovinami: bryndzou a maslom. Výrazná chuť bryndze ani viac nepotrebuje. Tá naša je pripravená v trošku odľahčenejšej verzií a vôbec to na chuti ani krémovosti nie je poznať. Recept si určite niekam uložte a nezabudnite si ju dopriať hlavne počas májových dní, kedy sa vyrába tá najkvalitnejšia a najchutnejšia bryndza.
Nadýchaná bryndzová nátierka je obľúbeným slovenským jedlom s hlbokými koreňmi v tradičnej slovenskej kuchyni. Bryndza, ktorá je základnou zložkou tejto nátierky, je mäkký, solený syr vyrábaný z ovčieho mlieka. Jej výroba na Slovensku má dlhú tradíciu, ktorá siaha až do 14. storočia. Bryndza sa pôvodne vyrábala ručne a bola neoddeliteľnou súčasťou stravy pastierov a roľníkov. Bryndzová nátierka sa pravdepodobne začala pripravovať ako jednoduchý a chutný spôsob, ako využiť tento syr v každodennej strave.
- 200 g bryndza,
- 60 g maslo,
- 40 g krémový syr (môžeme vynechať a namiesto neho pridať viac masla),
- 1/2 ČL mletá paprika,
- štipka mletého čierneho korenia,
- pažítka alebo jarná cibuľka,
- 80 g slanina (nemusí byť)
Postup receptu
1Maslo a bryndzu vyberieme z chladničky aspoň 30 – 45 minút pred prípravou. Keď maslo zmäkne, vo väčšej miske ho vidličkou poriadne rozmiešame (ak používame krémový syr, rozmiešame ho s maslom).
2
Pridáme bryndzu a koreniny. Poriadne všetko vidličkou rozmiešavame.
TIP: Ak sa vám zdá nátierka príliš tuhá, môžete ju trošku zriediť pridaním pár polievkových lyžíc mlieka alebo kefíru.
3
Zatiaľ si na panvici pomaly opražíme na kocky nakrájanú slaninu.
4
Pažítku alebo cibuľu nakrájame na malé kúsky a pridáme ich do nátierky. Zamiešame. Množstvo je na každého preferencií. Servírujeme na čerstvom pečive, posypané cibuľkou alebo pažítkou a obložené opečenou slaninkou.
Nadýchaná bryndzová nátierka je hotová, prajeme vám dobrú chuť. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na avokádovú nátierku.