Najlepšie tvarohové lievance, ktoré sú podľa tohto receptu nadýchané a veľmi chutné. Čo je lepšie ako začať deň sladkými raňajkami, ktoré si môžete doladiť sladkými nátierkami a ovocím. Recept portálu Chutné recepty na tvarohové lievance je jeden z najlepších.
Tvarohové lievance
Začať deň so sladkými raňajkami je skvelý nápad. Dodajú nám množstvo energie a dobre s nimi naštartujeme deň, navyše nás počas dňa môže menej naháňať chuť na sladké. Pripravili sme recept na sladké tvarohové lievance, ktoré potešia všetkých stravníkov, ale hlavne tých, ktorí sa snažia žiť a jesť zdravšie. Vďaka tvarohu pridanému do cesta majú lievance prirodzene viac bielkovín, ktoré majú vysoký sýtiaci efekt.
My sme ich osladili pridaním vanilkového proteínu, ak ho však nemáte, pokojne ho zameňte v recepte za jeden balíček vanilkového cukru. Čo sa týka servírovania, tam sa fantázií skutočne medze nekladú. Môžete zvoliť obľúbený džem, jogurt, orechové maslo, sušené či čerstvé ovocie a rôzne druhy orechov. Odporúčame preliať trochou medu alebo javorového sirupu a deň môžete odštartovať poriadnymi raňajkami.
Tvarohové lievance sú obľúbeným pokrmom v mnohých európskych kuchyniach, kde sú známe svojou jemnou chuťou a vysokým obsahom bielkovín. Ich pôvod možno hľadať v krajinách ako Nemecko, Rusko a ďalšie východoeurópske štáty, pričom každý región má svoje vlastné varianty a metódy prípravy. V niektorých kultúrach sú tvarohové lievance spojené s rôznymi sviatkami a tradíciami, ako napríklad v Rusku, kde sa podávajú počas Maslenice, obdobia pred pôstom.
Tvarohové lievance sú nielen chutné, ale aj zdravé. Vďaka tvarohu sú bohaté na bielkoviny, čo ich robí ideálnymi pre športovcov alebo ľudí na proteínovej diéte. Ak použijete nízkotučný tvaroh a pripravíte lievance s minimálnym množstvom oleja, získate chutné jedlo s nízkym obsahom tuku. Tvaroh tiež môže obsahovať probiotiká, ktoré podporujú zdravú črevnú mikroflóru a zlepšujú trávenie.
Tvarohové lievance sú veľmi univerzálne a môžu sa podávať s rôznymi prísadami a polevami, čo umožňuje vytvárať množstvo chutných kombinácií. Tu sú niektoré tipy, s čím ich najčastejšie podávať:
Ingrediencie
- 120 g jemný tvaroh,
- 50 – 60 ml mlieko,
- 80 g hladká múka (môže byť aj celozrnná),
- 20 g vanilkový proteín (alebo 20 g vanilkový cukor),
- 2 ks vajcia,
- 1/2 ČL kypriaci prášok,
- olej alebo maslo (na potretie panvice)
Postup receptu
1Jednotlivé ingrediencie rozdelíme na suché a mokré. V jednej väčšej miske teda zmiešame vajíčka, tvaroh a trochu mlieka (nedávame zatiaľ celých 50 – 60 ml). V druhej miske zmiešame múku s proteínom (alebo cukrom) a s kypriacim práškom.
2
Sypkú zmes cez sitko preosejeme do vajíčkovo-tvarohovej zmesi. Dôkladne premiešame a necháme 5 minút odstáť.
3
Ak treba, dolejeme ešte mlieko na zriedenie podľa potreby. Množstvo mlieka sa môže líšiť na základe použitého druhu múky. Obyčajná biela hladká múka nasaje menej mlieka ako múka celozrnná alebo ovsená.
4
Potom na rozpálenej panvici (ak nie je nepriľnavá, tak potrieme olejom alebo maslom) opekáme lievance. Z každej strany opekáme asi 60 – 90 sekúnd. Podávame s obľúbeným lekvárom, jogurtom, šľahačkou a ovocím.
Tvarohové lievance sú hotové, prajeme vám dobrú chuť. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na klasické lievance.