Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 20 minút
Počet porcií: 2 (cca 12 ks)
 

Najlepšie tvarohové lievance, ktoré sú podľa tohto receptu nadýchané a veľmi chutné. Čo je lepšie ako začať deň sladkými raňajkami, ktoré si môžete doladiť sladkými nátierkami a ovocím. Recept portálu Chutné recepty na tvarohové lievance je jeden z najlepších.

Tvarohové lievance

Začať deň so sladkými raňajkami je skvelý nápad. Dodajú nám množstvo energie a dobre s nimi naštartujeme deň, navyše nás počas dňa môže menej naháňať chuť na sladké. Pripravili sme recept na sladké tvarohové lievance, ktoré potešia všetkých stravníkov, ale hlavne tých, ktorí sa snažia žiť a jesť zdravšie. Vďaka tvarohu pridanému do cesta majú lievance prirodzene viac bielkovín, ktoré majú vysoký sýtiaci efekt.

My sme ich osladili pridaním vanilkového proteínu, ak ho však nemáte, pokojne ho zameňte v recepte za jeden balíček vanilkového cukru. Čo sa týka servírovania, tam sa fantázií skutočne medze nekladú. Môžete zvoliť obľúbený džem, jogurt, orechové maslo, sušené či čerstvé ovocie a rôzne druhy orechov. Odporúčame preliať trochou medu alebo javorového sirupu a deň môžete odštartovať poriadnymi raňajkami.

Tvarohové lievance sú obľúbeným pokrmom v mnohých európskych kuchyniach, kde sú známe svojou jemnou chuťou a vysokým obsahom bielkovín. Ich pôvod možno hľadať v krajinách ako Nemecko, Rusko a ďalšie východoeurópske štáty, pričom každý región má svoje vlastné varianty a metódy prípravy. V niektorých kultúrach sú tvarohové lievance spojené s rôznymi sviatkami a tradíciami, ako napríklad v Rusku, kde sa podávajú počas Maslenice, obdobia pred pôstom.

Tvarohové lievance sú nielen chutné, ale aj zdravé. Vďaka tvarohu sú bohaté na bielkoviny, čo ich robí ideálnymi pre športovcov alebo ľudí na proteínovej diéte. Ak použijete nízkotučný tvaroh a pripravíte lievance s minimálnym množstvom oleja, získate chutné jedlo s nízkym obsahom tuku. Tvaroh tiež môže obsahovať probiotiká, ktoré podporujú zdravú črevnú mikroflóru a zlepšujú trávenie.

Nutrične sú tvarohové lievance výborným zdrojom bielkovín, čo je dôležité pre rast a regeneráciu svalov. Obsahujú tiež vápnik, ktorý je kľúčový pre zdravé kosti a zuby, a ďalšie vitamíny a minerály ako vitamín B12, riboflavín a fosfor.

Existuje mnoho variácií tvarohových lievancov. Do cesta môžete pridať ovocie ako banány alebo jablká, orechy, semienka alebo čokoládové kúsky, čím získate rôzne príchute a textúry. Pre ľudí s celiakiou alebo intoleranciou na lepok môžete použiť bezlepkovú múku alebo mandľovú múku namiesto klasickej pšeničnej múky. Ak chcete znížiť obsah tuku, môžete lievance piecť v rúre namiesto smaženia na panvici – stačí ich položiť na plech vyložený papierom na pečenie a piecť pri strednej teplote, kým nebudú zlatisté.

Zaujímavé je, že v rôznych regiónoch sa tvarohové lievance pripravujú odlišne – niekde ako menšie a hrubšie koláčiky, inde ako tenšie a väčšie placky. Kreatívne podávanie tvarohových lievancov s rôznymi polevami, ako sú čerstvé ovocie, med, javorový sirup, jogurt alebo šľahačka, robí z tohto pokrmu atraktívnu a chutnú pochúťku na raňajky alebo dezert.

Tvarohové lievance sú teda nielen výživné, ale aj prispôsobiteľné rôznym diétam a chutiam. Sú skvelou voľbou pre každodenné raňajky alebo ako zdravý dezert, ktorý poteší všetky vekové kategórie.

Tipy na podávanie

Tvarohové lievance sú veľmi univerzálne a môžu sa podávať s rôznymi prísadami a polevami, čo umožňuje vytvárať množstvo chutných kombinácií. Tu sú niektoré tipy, s čím ich najčastejšie podávať:

Sladké prílohy

  1. Čerstvé ovocie: Bobuľoviny (jahody, maliny, čučoriedky), banány, jablká alebo broskyne dodajú lievancom sviežosť a prirodzenú sladkosť.
  2. Džem alebo marmeláda: Domáce alebo kvalitné obchodné džemy, ako napríklad malinový, jahodový alebo marhuľový džem, sú klasickou voľbou.
  3. Med alebo javorový sirup: Prírodné sladidlá, ktoré dodajú lievancom bohatú a sladkú chuť.
  4. Čokoládová poleva: Roztopená čokoláda alebo čokoládová omáčka pre milovníkov čokolády.
  5. Šľahačka: Čerstvá alebo sladená šľahačka na vrchu lievancov pre extra dekadenciu.

Krémové a mliečne prísady

  1. Jogurt alebo grécky jogurt: Môže byť sladený alebo neochutený, prípadne zmiešaný s medom alebo ovocím.
  2. Mascarpone alebo ricotta: Jemné syry, ktoré dodajú lievancom krémovú textúru a lahodnú chuť.
  3. Smotanový syr: Sladený smotanový syr môže byť skvelým doplnkom.

Orechy a semienka

  1. Drvené orechy: Vlašské orechy, mandle, pistácie alebo lieskové orechy pridajú lievancom chrumkavosť a dodatočnú chuť.
  2. Semienka: Chia, ľanové semienka alebo slnečnicové semienka pre zvýšenie výživovej hodnoty a textúry.

Koreniny a ochucovadlá

  1. Škorica: Posypanie škoricou dodá lievancom aromatickú chuť.
  2. Vanilkový extrakt: Trochu vanilkového extraktu do cesta alebo polevy pre extra chuťový zážitok.
  3. Kokosové vločky: Posypanie kokosu dodá tropický nádych a jemnú sladkosť.

Nápoje k podávaniu

  1. Káva alebo čaj: Klasické raňajkové nápoje, ktoré sa skvele hodia k lievancom.
  2. Smoothie: Ovocné alebo zeleninové smoothie pre osviežujúci a výživný nádych raňajok.
  3. Mlieko alebo rastlinné mlieko: Pohár mlieka, mandľového, sójového alebo ovseného mlieka, dokonale doplní sladké lievance.

Tvarohové lievance sú veľmi prispôsobivé, takže môžete experimentovať a nájsť kombinácie, ktoré vám najviac vyhovujú. Tieto tipy vám môžu pomôcť začať a objaviť nové obľúbené kombinácie.

Na našom webe nájdete aj recept na klasické lievance, kysnuté lievance, zdravé tvarohové lievance, jemné kakaové palacinky, banánové palacinky, banánové lievance či pravé francúzske palacinky

Ingrediencie

  • 120 g jemný tvaroh,
  • 50 – 60 ml mlieko,
  • 80 g hladká múka (môže byť aj celozrnná),
  • 20 g vanilkový proteín (alebo 20 g vanilkový cukor),
  • 2 ks vajcia,
  • 1/2 ČL kypriaci prášok,
  • olej alebo maslo (na potretie panvice)

Postup receptu

1Jednotlivé ingrediencie rozdelíme na suché a mokré. V jednej väčšej miske teda zmiešame vajíčka, tvaroh a trochu mlieka (nedávame zatiaľ celých 50 – 60 ml). V druhej miske zmiešame múku s proteínom (alebo cukrom) a s kypriacim práškom.

Rozdelíme ingrediencie. Foto - Andrea

2

Sypkú zmes cez sitko preosejeme do vajíčkovo-tvarohovej zmesi. Dôkladne premiešame a necháme 5 minút odstáť.

Premiešame. Foto - Andrea

3

Ak treba, dolejeme ešte mlieko na zriedenie podľa potreby. Množstvo mlieka sa môže líšiť na základe použitého druhu múky. Obyčajná biela hladká múka nasaje menej mlieka ako múka celozrnná alebo ovsená.

Dolejeme mlieko. Foto - Andrea

4

Potom na rozpálenej panvici (ak nie je nepriľnavá, tak potrieme olejom alebo maslom) opekáme lievance. Z každej strany opekáme asi 60 – 90 sekúnd. Podávame s obľúbeným lekvárom, jogurtom, šľahačkou a ovocím.

Pečieme. Foto - AndreaTvarohové lievance sú hotové, prajeme vám dobrú chuť. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na klasické lievance

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu