Pekne šťavnaté francúzske zemiaky patria k najobľúbenejším slovenským jedlám. Overený originálny recept webu chutné recepty na prípravu luxusných francúzskych zemiakov nemôže chýbať v nijakej kuchárke. Navyše ak je skutočná pravda, že týmto šťavnatým zemiakom neodoláte.
Francúzske zemiaky
Slovenské francúzske zemiaky majú u nás svoju dlhú históriu. Ide však o jedlo s pôvodom vo Francúzsku s názvom Gratin dauphinois, ktoré sa pripravuje technikou gratinovania.
Podľa internetovej wikipédie, ide o rýchle zapečenie preliatych rôznych druhov omáčok, syrov a základnej suroviny, ktorou sú v tomto prípade zemiaky.
V našej slovenskej podobe sa francúzske zemiaky pripravujú aj s mäsom. Takže si ich pripravujeme napríklad so špekáčkami, slovenskou klobásou, šunkou alebo aj bezmäsitú verziu len so zeleninou.
Zemiaky sú bohaté na vitamíny a minerály, vrátane vitamínu C, draslíka a železa. Taktiež obsahujú vlákninu, ktorá podporuje trávenie a pomáha pri regulácii hladiny cukru v krvi. Zemiaky sú relatívne nízkokalorické a obsahujú veľa zložitých sacharidov, ktoré poskytujú telu dlhotrvajúce zdroje energie. Ide tiež o pomerne lacné a ľahko dostupné, takže predstavujú cenovo dostupnú a výživnú potravinu pre mnoho ľudí.
Zemiaky ľudstvo pozná ako dôležitú súčasť mnohých kuchýň a obľúbenú potravinu pre mnoho ľudí po celom svete. Zdravotné výhody, výživná hodnota, všestrannosť, chuť a kultúrna hodnota sú niektoré z faktorov, ktoré prispievajú k ich popularite.
Skúste aj náš recept na tradičnú držkovú polievku. Alebo ten na pečené zemiaky v rúre. Skúste aj obľúbený recept na zelerový šalát s ananásom.
Ingrediencie
- 2 kg zemiakov (cca 14 zemiakov strednej veľkosti),
- 4 ks špekáčky (300 g točená saláma, dusená alebo údená šunka),
- 5 ks vajec,
- 1 ks cibule,
- 4 polievkové lyžica masla,
- 200 g tvrdý syr (alebo mozzarella),
- na zálievku: 250 ml šťahačková smotana, 2 ks vajcia, 1 polievková lyžica horčice (vegeta bez soli),
- na dochutenie: soľ, mleté čierne korenie,
Postup receptu prípravy francúzskych zemiakov
1Na úvod si zemiaky uvaríme v šupke. Potrebujú asi 20 minút, ale dávajte pozor, aby sa nerozvarili. Vajcia uvaríme natvrdo. Špekáčiky (alebo zvolenú klobásu) olúpeme a nakrájame na malé kocky. Po uvarení zemiaky scedíme a necháme vychladiť. Vyšší pekáč (20×28 cm) vytrieme maslom a poukladáme nakrájané alebo na hranolky pretlačené zemiaky. Osolíme, okoreníme.
2Cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme ju na kúsku masla do sklovita. Olúpané špekáčky nakrájame na drobné kocky a pridáme ich k cibuli, restujeme cca 5 minút. Vychladené vajcia olúpeme a pretlačíme (nakrájame) ich na kolieska. Na zemiaky po celej ploche poukladáme kolieska vajec a na ne rozvrstvíme opečené špekáčky s cibuľou.
Následne pokračujeme ďalšou vrstvou pretlačeným zemiakov po celej ploche a pozatlačujeme ich, aby pekne prilnuli k sebe. Šľahačkovú smotanu vyšľaháme s vajciami, dochutíme horčicou, prípadne vegetou bez soli. Touto zmesou zalejeme prekladané zemiaky. Poukladáme zopár plátkov masla. Dáme ich piecť do rúry na 200 stupňov približne na 20 minút.
4Zemiaky prikryjeme alobalom, aby sa zhora nepripiekli. Po 20 – 30 minútach ich odkryjeme a po celej ploche na nich rozvrstvíme na hrubšie rezančeky nastrúhaný tvrdý syr (alebo mozzarellu). Na záver ich dáme ešte zapiecť na 10 minút do zlatista Francúzske zemiaky by mali byť aj zo spodnej časti zlatistej farby.
Hotové francúzske zemiaky sú najlepšie s uhorkou
5
Upečené francúzske zemiaky necháme trochu odležať, aby sa lepšie naberali. Dozdobíme petržlenovou vňaťou, pažítkou, vhodnou prílohou je aj zaváraná uhorka, ale aj kapustový, prípadne iný obľúbený zeleninový šalát. Zemiaky majú výbornú chuť a sú úžasne šťavnaté. Aj na druhý deň chutia fantasticky, samozrejme, ak vám zvýšia.
Tip na záver: Francúzske zemiaky môžete pripraviť zo zemiakov uvarených v šupke, ale aj zo surových. Pri voľbe surových zemiakov treba rátať s dlhšou dobou pečenia. Zemiaky uvarte deň vopred, ošúpajte ich a dajte do chladu, na druhý deň si ušetríte kopec času. A okrem toho ich môžete samozrejme zapekať aj nakrájané na plátky, ale lepšie je ich pretlačiť cez koliesko na šalát, budú chutnejšie. Skúste aj náš recept na stroganov.
Videorecept prípravy francúzskych zemiakov
Dobrú chuť! Vyskúšajte aj náš recept na pravú cesnačku.