Najlepšie hovädzie ragú na mrkve. Toto chutné a zdravé jedlo je skvelým tipom na obed alebo na večeru a ako prílohu si k nemu môžete zvoliť v podstate čokoľvek. Recepty s hovädzím mäsom sú veľmi obľúbené, pretože je chutné a zdravé. Stačí si ho len pripraviť tak, aby chutilo neodolateľne, presne ako ragú podľa receptu portálu Chutné recepty.
Hovädzie ragú
Chutné a výživné hovädzie ragú patrí k obľúbeným receptom v slovenských kuchyniach. Jeho výhodou je aj to, že si k nemu viete pripraviť v podstate akúkoľvek prílohu – dusenú ryžu, opekané zemiaky, parenú knedľu či tarhoňu. Ak si strážite postavu, tak vám odporúčame zeleninový šalát alebo dusenú zeleninu. Poprípade si môžete pripraviť pol na pol. Inšpirujte sa naším receptom a pripravte si spolu s nami chutný obed alebo večeru.
Hovädzie ragú, známe aj ako mäsový guláš, má pôvod v talianskej kuchyni a získalo popularitu po celom svete. Samotné slovo „ragú“ vychádza z francúzskeho „ragout“, čo znamená „mäsový guláš“. Je fascinujúce sledovať, ako sa toto jedlo vyvíjalo a prispôsobovalo rôznym kultúram a regionálnym tradíciám. Jednou z výnimočných charakteristík hovädzieho ragú je jeho množstvo variantov. Bolognese v Taliansku, Boeuf Bourguignon vo Francúzsku a Estofado vo Španielsku sú len niektoré z mnohých príkladov, ktoré ilustrujú rozmanitosť tohto jedla.
Pri príprave hovädzieho ragú sa často využíva metóda dlhého a pomalého varenia. Tento proces umožňuje mäsu postupne mäknúť a omáčke získať bohaté chuťové rozmery. V mnohých receptoch sa taktiež odporúča pridanie vývaru a vína, čo pridáva jedlu hĺbku, intenzitu a komplexnosť.
Tajomstvo prípravy hovädzieho ragú
Príprava najlepšieho hovädzieho ragú môže byť umenie, ktoré si vyžaduje pozornosť k detailom a trpezlivosť. Tu sú niektoré „tajomstvá“ prípravy, ktoré môžu prispieť k vytvoreniu vynikajúceho hovädzieho ragú:
- Výber kvalitných surovín: Začnite s výberom kvalitného mäsa. Použite hovädzie mäso dobrej kvality s vyšším obsahom tuku, napríklad mäso z pleca alebo krku. Rovnako dôležitá je aj kvalitná paradajková omáčka a čerstvé zeleninové ingrediencie.
- Dlhý čas varenia: Dlhý čas varenia je kľúčovým faktorom pre vývoj bohatých chutí. Mäso by malo mať dostatok času na pomalé varenie, aby sa stalo jemné a šťavnaté, a omáčke by sa malo dovoliť postupné zhustnutie a získanie komplexnej chuti.
- Využitie vína: Mnohé recepty na hovädzie ragú odporúčajú pridanie vína. Kvalitné víno môže pridať hĺbku a bohatstvo chuti. Je dôležité nezabudnúť nechať víno odpariť, aby sa odstránili alkoholické tóny.
- Dôkladné zaliatie vývarom: Prídavok vývaru je ďalším spôsobom, ako pridať bohatosť a tekutosť do ragú. Použite dobrý mäsový alebo zeleninový vývar, aby sa rozvinula plná paleta chutí.
- Použitie zeleniny: Väčšina kvalitných ragú obsahuje zeleninu, ako je mrkva, cibuľa a zeler. Tieto prídavky pridávajú nielen chutné nuansy, ale vytvárajú aj pôsobivú textúru.
- Prispôsobenie podľa chuti: Sledujte prípravu a ochutnávajte. Každý kuchár má svoje preferencie, takže neváhajte prispôsobiť množstvo a typ ingrediencií podľa svojej chuti. Je to o experimentovaní a nachádzaní dokonalého pomeru pre vás.
Ingrediencie
- 600 g hovädzie mäso (hovädzie zadné, hovädzí krk),
- 3 PL olivový olej (alebo bravčová masť),
- 1 ks väčšia cibuľa,
- 2 strúčiky cesnaku (podľa chuti),
- 50 ml paradajkové pyré (lúpané paradajky) alebo 2 ks čerstvá paradajka,
- 100 ml červené víno (môže sa aj vynechať),
- na dochutenie: soľ, mleté čierne korenie, mletá červená paprika, rasca (celá alebo drvená), kurkuma
Postup receptu
1
Pripravíme mäso, ktoré umyjeme, osušíme a odblaníme. Nakrájame ho na kocky alebo rezance, čo máme radšej. Na opekanie mäsa si pripravíme väčšiu panvicu.
2Na panvici rozohrejeme olej alebo bravčovú masť, a pridáme cibuľu nakrájanú na drobno. Cibuľu orestujeme dozlatista a pridáme k nej mletú červenú papriku (cca 2 PL).
3
Cibuľu s paprikou poriadne premiešame a teraz prichádza na rad mäso, ktoré pridáme k cibuli a okoreníme okrem soli, tú použijeme až nakoniec. Mäso restujeme za stáleho miešania, aby sa zatiahlo.
4Teraz si pripravíme mrkvu, ktorú očistíme, umyjeme a nakrájame na tenké kolieska. Nakrájanú mrkvu pridáme k zatiahnutému mäsu a restujeme ďalších 5 minút.
5
Teraz pridáme k mäsu a mrkve paradajkové pyré a červené víno. Ak nemáte paradajkové pyré, narežte paradajky do kríža (iba jemne) a vložte ich potom do horúcej vody. Po vybratí z vody ich olúpte a nakrájajte na drobno.
6
Chvíľku to spolu restujeme pod pokrievkou. Na jemnom stupni necháme mäsko dusiť, aby pustilo vlastnú šťavu, bude tak lepšie chutiť. Potom ho podlejeme asi 2 dl vody a dusíme do mäkka.
7
Ak je to potrebné, hovädzie mäso počas dusenia podlievame horúcou vodou. Keď je už mäso dostatočne mäkké, dosolíme ho podľa obľuby a hovädzie ragú sa môže podávať.
Tip na záver: Hovädzie mäso si môžeme pripraviť aj deň vopred a ušetríme si tak čas pri dusení. Nakrájané mäso vložíme do dózičky, kde k nemu pridáme aj 2 PL olivového oleja a koreniny podľa chuti okrem soli. Zamiešame to, uzavrieme a uložíme do chladu. Vytiahneme na druhý deň pred varením.
Hovädzie ragú máme hotové, prajeme vám dobrú chuť. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na dusené hovädzie mäso.