Špenátové palacinky
Tento recept je pre tých, ktorí milujú zeleninu a sladkých palaciniek majú už vyše hlavy. Špenátové palacinky ponúkajú kombináciu šťavnatého špenátu a lahodného cesta, čo vytvára chutnú a zdravú alternatívu. Plnku do týchto palaciniek si môžete zvoliť aj sami, možností je veľa. My v našom recepte použijeme bryndzu, syr, schwarzwaldskú šunku a kyslú smotanu.
Tu je niekoľko nápadov na ďalšie jednoduché plnky do slaných palaciniek:
-
Syr a špenát: Naplňte palacinky syrom, ako napríklad ricottou, a pridajte k nemu aj dusený špenát s cibuľkou a cesnakom.
-
Kuracie mäso a syr: Nakrájajte kuracie mäso na malé kúsky a orestujte ho. Potom naplňte palacinky mäsom a pridajte syr podľa chuti, napríklad cheddar alebo mozarellu.
-
Huby a smotana: Orestujte huby s cibuľkou a cesnakom, pridajte korenie a zmes vložte do palaciniek. Potom ich môžete poliať kyslou smotanou.
-
Losos a krémový syr: Naplňte palacinky kúskom lososa a krémovým syrom a zložte ich do trojuholníka. Toto plnenie vytvára štýl francúzskych palaciniek.
Zdravie a špenát
Špenát patrí k potravinám, ktoré sú veľmi výživné a zdravé, rozhodne by ste ho mali zaradiť do vášho jedálnička. Je bohatý na živiny, ako sú vitamíny A, C, E, K, B6, kyselina listová, železo, vápnik, draslík a vláknina. Obsahuje tiež rôzne antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť telo pred voľnými radikálmi.
Špenát je dobrým zdrojom vlákniny, ktorá podporuje trávenie, udržuje stabilnú hladinu cukru v krvi a pomáha udržiavať zdravú hmotnosť. Navyše, obsah antioxidantov v špenáte môže pomôcť bojovať proti zápalom v tele a chrániť bunky pred poškodením. Špenát tiež obsahuje látku nazývanú kyselina listová, ktorá je dôležitá pre zdravie srdca. Tiež obsahuje draslík, ktorý pomáha udržiavať zdravý krvný tlak. Zo špenátu si môžete uvariť napríklad špenátový prívarok či krémovú špenátovú polievku a doplniť si do tela množstvo živín a vitamínov.
Vďaka obsahu vitamínu A, luteínu a zeaxantínu môže špenát prispievať k zdraviu očí a ochrane pred degeneráciou žltej šošovky a sietnice. Je dôležité si však uvedomiť, že jedna potravina sama osebe nemôže zaručiť úplné zdravie. Vyvážená strava a zdravý životný štýl sú kľúčové pre celkové zdravie a do svojho jedálnička je vhodné zaradiť veľa zeleniny a iných výživných potravín.
Špenátové palacinky nie sú jediné palacinky na slano, ktoré nájdete na našom webe. Máme tam aj výborné slané palacinky so šampiňónovou náplňou, zapekané palacinky so šunkou a syrom, syrovú roládu so šunkou alebo zdravé cuketové palacinky. Špaldové palacinky bez cukru si taktiež viete pripraviť na slano a dokonca veľmi rýchlo. Ale ak by ste predsa mali chuť aj na sladké, vyskúšať sa oplatí tento recept na francúzske palacinky s exotickou omáčkou.
Tak, pustime sa do varenia!
Ingrediencie
cca 12 palaciniek
- 200 ml mlieko,
- 450 g špenátový pretlak,
- 100 ml olivový olej,
- 1 ks kyslá smotana,
- 6 PL hladká špaldová múka,
- 3 PL celozrnná špaldová múka (dá sa nahradiť hladkou),
- 1/2 ČL sušený cesnak,
- 1 ČL soľ,
- 2 ks vajcia,
- 2 ČL sezam,
- 1/2 ČL jedlá sóda,
- štipka čierneho korenia,
- na plnku: 1 ks bryndza, 1 ks syr President
Postup receptu
1
Základné suroviny dáme do misy – Do vysokej misy pridáme rozmrazený špenátový pretlak, vajcia, soľ, sušený cesnak a jedlú sódu.
2Vymiešame robotom – Cesto miešame robotom (na maximálnych otáčkach) cca 3 minúty. Pridáme doňho všetky tekuté ingrediencie a miešame ďalšie 2 minúty, ale už na nízkych otáčkach.
3
Pridáme obe múky – Po lyžiciach postupne primiešavame obe múky so sezamom, samozrejme pri nízkych otáčkach. Vytvorí sa nám kompaktná zmes.
4
Pripravíme panvicu – Panvicu potrieme s olivovým olejom. Najlepšie by bolo, ak by mala panvica nepriľnavý povrch.
5Pečieme palacinky – Na rozpálenú panvicu vylejeme naberačku cesta a rozlejeme ho približne rovnomerne, aby mala palacinka svoj tvar.
6Palacinku opekáme z oboch strán – Palacinky opekáme z oboch strán jemne do hneda, keď ich budete otáčať, dávajte si pozor, aby sa neroztrhli, pretože sú jemné.
7
Pridáme náplň – Špenátové palacinky naplníme plnkou podľa chuti, my sme si pripravili plnku z bryndze a roztierateľného syra President.
8
Pridáme mäso – Ak máte radi mäso, použite schwarzwaldskú šunku, ktorú položíte na nátierku a následne palacinku zrolujete. K palacinke na tanieri môžete pridať aj lyžičku kyslej smotany a špenátové palacinky sú hotové.
Prajeme vám dobrú chuť. Vyskúšajte napríklad aj recepty na sladké palacinky z portálu Ženy v meste – klasické palacinky s tvarohom alebo zdravé banánové palacinky. Ak by ste mali chuť na niečo slané, nájdete tam aj tento recept na výbornú chrumkavú haruľu.