Recept na najlepšie šuhajdy. Tieto šuhajdy sú o trocha zdravšie, pretože neobsahujú Ceru, ale stále chutia výborne. Milujú ich obzvlášť deti, ktoré sa ich častokrát nevedia dojesť. Tento recept jednoducho patrí k Vianociam a určite by ste ho mali vyskúšať. Recept portálu Chutné recepty na dokonalé slovenské šuhajdy.
Šuhajdy
Pravé slovenské šuhajdy nesmú na vianočnom stole chýbať. Žiadne Vianoce sa nezaobídu bez týchto dobrôtok a milujú ich malí či veľkí. Tento recept je o niečo zdravší, pretože neobsahuje Ceru. Plnka je navyše osladená medom a v recepte nenájdete ani štipku lepku. Ak sa pridá do orechovej plnky aj mletá škorica, tak šuhajdy budú voňať neodolateľne. V prípade, že vám nechutia orechy, máme pre vás aj tip na mliečnu plnku.
Kombinácia čokolády a orechov v šuhajdách je skvelý kulinársky tandem. Táto kombinácia ponúka niekoľko výhod. Orechy pridávajú výraznú chuť a textúru, ktorá kontrastuje s jemnejším profilom chuti čokolády. Môžete si vybrať rôzne druhy orechov, ako sú lieskové orechy, mandle alebo vlašské orechy, aby ste dosiahli zaujímavú chuť.
Kombinácia orechov a čokolády môže vytvoriť pútavú hru textúr. Zatiaľ čo čokoláda môže byť krémová a hladká, orechy dodávajú krehkosť alebo hrubosť. Orechy sú bohaté na živiny, vlákninu a zdravé tuky, čo pridáva výživovú hodnotu do dezertu. Týmto spôsobom môžete dosiahnuť nielen lahodný, ale aj pomerne vyvážený dezert.
Kombinácia čokolády a orechov umožňuje širokú škálu receptov a šuhajdy nie sú jediný dezert s takouto kombináciu. Príklady receptov zahŕňajú čokoládový koláč s orechovým krémom, čokoládové tyčinky s orechmi, orechový piškót s čokoládovou polevou alebo čokoládové bonbóny s orechovým jadrom. Kombinácia čokolády a orechov ponúka veľa možností a záleží na osobných preferenciách a kreativite kuchára.
Túto kombináciu nájdete aj v recept na karamelové grilážky. Na Vianoce si s nami môžete upiecť napríklad aj vanilkové rožky, medvedie labky, plnené linecké koláčiky, domáce koka sušienky, najlepší punčák, orechové rožteky či medovníky.
Čokoláda
Čokoláda má dlhú históriu, ktorá siaha do starovekých civilizácií, ako boli Aztékovia a Mayovia. Pôvodne bola čokoláda konzumovaná v tekutom stave, nie v pevnej forme, a bola spojená s náboženskými a rituálnymi praktikami. Kakaovník, z ktorého sa získava kakao, je pôvodným rastlinným druhom v oblastiach Južnej Ameriky. Aztékovia považovali kakao za božský dar a používali ho ako platidlo.
- 500 g čokoláda, min. 52 % (70 % je ideálna),
- na zdobenie: cukrové perličky, lentilky
Orechová plnka
- 2 hrste vlašské orechy (pomleté),
- mlieko podľa potreby (cca 0,5 dcl),
- med alebo trstinový cukor (podľa chuti),
- mletá škorica (nemusí byť),
- rum (nemusí byť)
Postup receptu
1
Čokoládu roztopíme nad parou a medzitým si pripravíme orechovú plnku. Orechy pomelieme a dáme do hrnca, kde k nim prilejeme mlieko (podľa potreby) a povaríme, aby nám vznikla hustejšia kaša. Túto zmes osladíme medom alebo cukrom a pridať môžeme aj škoricu a rum.
2Nachystáme si menšie papierové košíčky, ktoré rozložíme na plech alebo väčšiu tácku. Do košíčkov dáme po jednej lyžici roztopenej čokolády, za ktorou nasleduje lyžica orechovej plnky a potom znova lyžica čokolády.
3
Hotové šuhajdy už len dozdobíme podľa chuti a fantázie. Môžete zvoliť napríklad vlašský orech, cukrové guličky alebo lentilky. Košíčky následne preložíme do chladu, aby stuhli.
Tip na záver: Ak nemôžete orechy alebo vám jednoducho nechutia, tak namiesto orechovej plnky si môžete pripraviť mliečnu. Mliečna plnka sa pripravuje zo Salka, ktoré sa musí variť aspoň 2 hodiny (plechovka musí byť celý čas ponorená vo vode). Keď Salko vychladne, otvoríme plechovku a plnka je hotová. Tu sú nápady na rôznu náplň na šuhajdy. A tu je aj recept na starodávne šuhajdy.
Máme pre vás aj recept na plnené čokoládové oblátky z portálu Najlepšie koláče. Vyskúšajte aj náš recept na vanilkové rožky bez vajec. Tu je aj náš recept na čokoládové crinkles. Skúste aj našich 10 receptov na nepečené vianočné zákusky.