Čas prípravy: 30 minút
Počet porcií: 2
 

Omeleta z cukety

Na prvé počutie to môže znieť zvláštne. Avšak nerušivá chuť cukety je vhodná aj do raňajkového menu. Omeleta z cukety od portálu Chutné recepty je hotová do pol hodiny a jej príprava si nevyžaduje zručnosti šéfkuchára.

Prečo cuketa?

  • Recepty z cukety sú stále viac žiadané, predovšetkým v sezóne medzi júnom a septembrom. Vtedy je cuketa najbohatšia na vitamíny A a C, rovnako ako aj na draslík, horčík a vlákninu. Všetky zložky spolu prispievajú k zdravej pokožke a k lepšiemu imunitnému aj kardiovaskulárnemu systému človeka. Cuketa taktiež obsahuje dôležité antioxidanty ako luteín a zeaxantín, potrebné pre zdravé oči a ochranu buniek.
  • Omeleta z cukety je taktiež skvelou možnosťou pre tých, ktorí si strážia svoj denný príjem kalórií. Cuketa patrí nepochybne medzi nízkokalorické zeleniny, nakoľko obsahuje na 100 gramov cca 17-20 kalórií. Toto množstvo je približné a môže sa mierne líšiť v závislosti od odrody cukety a jej obsahu vody.
  • Cuketa má jemnú chuť, ktorá sa ideálne mieša do obidvoch – slaných aj sladkých jedál. Môžete ju využiť v „stir-fry“, teda v rýchlom smažení, nastrúhať ju na tenké pásy a nahradiť za klasické cestoviny, dokonca ju použiť na pečenie chleba, muffinov a iných druhov pečiva a dezertov. Dnes vám portál Chutné recepty ukáže ďalšiu novinku, kde sa táto zelenina mimoriadne hodí. Omeleta z cukety vám padne vhod nielen na raňajky, ale aj ako ľahšia večera.
Portál Dobrá kuchyňa vám taktiež odporúča vyskúšať recept na zapekanú cuketu so syrom ako ďalší nápad na zdravšiu večeru. Dobrú chuť!

Omeleta z cukety: Ingrediencie

  • 1 ks cuketa strednej veľkosti
  • 1 ks väčšia mrkva
  • 1 ks cibuľa strednej veľkosti
  • 1 PL olivový olej
  • 1 PL maslo
  • Na dochutenie: soľ alebo vegeta, kurkuma, drvená rasca, mleté čierne korenie (voliteľné)
  • Na zálievku: 2,5 dcl mlieko, 1 ks väčšie vajce (2 ks ak sa rozhodnete pre menšie vajcia), 100 g smotanová nátierka alebo Lučina / Žervé, prípadne strúhaná mozzarella
  • Na ozdobenie: čerstvé bylinky, napríklad petržlenová vňať alebo kôpor

Omeleta z cukety: Postup receptu do 30 minút

1

Začneme nastrúhaním cukety aj so šupkou, avšak keď je tvrdá, ošúpeme ju. Ak máme cuketu vodnatú, trochu ju osolíme, necháme postáť, aby pustila svoju šťavu. Vyžmýkame ju a nastrúhame k nej očistenú mrkvu.

Omeleta z cukety. Foto - Nela

2

Potom očistíme a nakrájame nadrobno cibuľu. Na panvicu k nej pridáme olivový olej a maslo. Restujeme do sklovita. Následne vložíme nastrúhanú cuketu a mrkvu. Dochutíme soľou / vegetou, kurkumou, drvenou rascou a mletým čiernym korením.

Omeleta z cukety. Foto - Nela

3

Zeleninu na pár minút opražíme, nech pekne zavonia. Taktiež si pripravíme zálievku: v mlieku rozšľaháme vajcia a primiešame smotanovú nátierku. Jemne osolíme a touto zálievkou prelejeme zeleninu.

Omeleta z cukety. Foto - Nela

4

Panvicu prikryjeme a omeletu dusíme podľa potreby. Výbornou prílohou môže byť čerstvý zeleninový šalát alebo dusená / grilovaná zelenina. Omeleta z cukety chutí aj s opekanými zemiakmi či dusenou ryžou.

Omeleta z cukety. Foto - Nela

Tip na záver: V rámci nášho receptu môžete použiť aj patizón alebo tekvicu. Ak sa vám náhodou omeleta z cukety zdá fádna, s pripravenou cibuľou orestujte aj kúsok slaninky, ktorá značne dodá na celkovej chuti.

Omeleta z cukety. Foto - Nela

Nahliadnite aj na iné recepty z nášho portálu, ktoré využívajú spomínanú nízkokalorickú zeleninu: cuketové krúžky, cuketový tatarák alebo teplá polievka z cukety.

Toto ste o cukete určite nevedeli

  1. Doteraz sa nevie, prečo je cuketa oficiálne zeleninou. Technicky by mala byť ovocím, pretože pochádza z kvitnúcej časti rastliny cukety a navyše obsahuje semená.
  2. Najväčšia cuketa na svete, ktorá sa doteraz našla, vážila 29,5 kilogramov a na dĺžku merala viac než 2,4 metra.
  3. V USA sa 8. august každoročne oslavuje ako národný deň cukety. Nesie sa s ním vtipný výrok „Prepašuj cuketu na verandu svojho suseda“, ktorý má povzbudzovať ľudí, aby sa podelili o svoju cuketovú úrodu v záhrade.

Rada: Ako zabrániť tomu, aby bola omeleta vodnatá z cukety?

Ako sme už vyššie spomínali, cuketa má vysoký obsah vody, takže jej predpríprava na panvici je veľmi dôležitá a pomáha uvoľniť jej vlhkosť. Odporúčame pred samotným smažením cuketu jemne osoliť, nechať ju niekoľko minút odstáť a potom ju osušiť papierovými utierkami. Aj takýmto spôsobom odstránite prebytočnú vodu a omeleta z cukety nebude na záver vodnatá.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu