Orechové košíčky Izidor
Orechové košíčky Izidor sú definíciou vianočného pečiva s poriadnou dávkou čokolády a orechov s rumovou príchuťou. Košíčky budú na druhý deň mäkké a jemná plnka s rumom a čokoládou vám zachutí ihneď. Naučte sa ich pripraviť, ak milujete tradičný koláč opitý Izidor, tieto košíčky sú v podstate to isté, avšak v inej forme. Košíčky Izidor podľa podrobného receptu portálu Chutné recepty.
Keď ide o košíčky Izidor, je to dobre známa kombinácia alkoholu s dezertom, ktorá môže prispieť k jedinečnému zážitku a zvýšiť chuťové vnemy koláča. Tento druh dezertu môže byť vhodný na rôzne príležitosti, napríklad na oslavy, sviatky alebo iné spoločenské udalosti.
„Opitý Izidor“ môže mať rôzne varianty podľa druhu alkoholu použitého v náplni, od vína až po rum, brandy či likéry. Zvyčajne je základom koláča cesto a náplň je krémová s prídavkom alkoholu. V našom prípade cesto tvoria košíčky. Jeho názov často prichádza z jeho pomerne nezvyčajnej kombinácie chutí, keďže spojenie dezertu a alkoholu je považované za „opojné“. Takže „Opitý Izidor“ je ďalším príkladom zábavného a kreatívneho prístupu k vytváraniu nových a zaujímavých zákuskov.
Košíčky Izidor sú nie len chutným dezertom, ale aj výnimočným zážitkom vďaka ich originálnej prezentácii a možnostiam prispôsobenia rôznym preferenciám.
Rum v zákuskoch
Rum sa často používa v koláčoch a zákuskoch pre svoj charakteristický chuťový profil a schopnosť pridať hĺbku a komplexnosť chuti. Jeho sladká a bohatá príchuť môže obohatiť mnoho druhov dezertov a zákuskov. Rum má charakteristickú arómu a chuť, ktorá je zložitá a bohatá. Jeho prítomnosť môže výrazne oživiť chuťové vnemy dezertov.
Mnoho rumov obsahuje prírodné hrozienka, ktoré sa môžu stať zaujímavým doplnkom do zákuskov. V koláčoch môžu pridať textúru a sladkú chuť. Na druhú stranu, má rum v sebe určitú horkosť a karamelové tóny, ktoré môžu vytvoriť zaujímavý kontrast so sladkými prvkami koláčov.
Zároveň sme pre vás zhrnuli zopár tipov na najobľúbenejšie koláče a zákusky s likérmi alebo rumom:
-
Rumové gule (Rum Balls): Tieto malé guličky sú vyrobené z rozdrvených sušienok, kakaa a rumu. Sú posypané cukrom alebo kakaom, a majú intenzívny rumový nádych.
-
Tiramisu: Táto talianska klasika obsahuje vrstvy namočených piškót v káve a mascarpone krému. Káva môže byť nahrádzaná kávovým likérom, ako je napríklad Kahlúa.
-
Bábovka s rumom: Klasická bábovka môže byť obohatená pridaním rumu do cesta alebo do glazúry, čo pridá zemitú a bohatú chuť.
-
Rumový krémový koláč: Základným prvkom tohto koláča je krém obsahujúci rum. Môže byť doplnený ovocím alebo čokoládou, čím vznikne skvelá kombinácia chutí.
-
Banánový chlebík s rumom: Banány a rum tvoria skvelú kombináciu v tomto sladkom dezerte. Rum môže dodávať banánovému chlebíku hĺbku a teplú chuť.
-
Kokosové rumové guľky: Kombinácia kokosu a rumu v týchto guličkách vytvára tropický a osviežujúci zážitok.
-
Rumová torta so sušeným ovocím: Tento druh torty môže obsahovať sušené ovocie namočené v rume, čo dodáva zákusku špeciálnu chuť.
Rum a likéry môžu byť skvelým spôsobom, ako pridať hĺbku, šmrnc a chuť do rôznych druhov koláčov a zákuskov. Avšak, treba si dávať pozor, aby sa neprekročila primeraná miera alkoholu v jedle, aby bol koláč stále prístupný aj deťom a nealkoholickým konzumentom.
Vyskúšajte aj náš recept na marlenku guličky, medové trubičky v čokoláde, rafaelo guľky alebo najlepšie rumové guľky. Pripravte si aj parížske rožky bez múky alebo medové rezy. A tu je recept na obľúbený metrový koláč. Skúste aj náš krém do košíčkov.
Ingrediencie
Cesto
- 400 g hladká múka,
- 250 g maslo,
- 200 g práškový cukor,
- 140 g mleté vlašské orechy,
- 1 ks vajce,
- 2 PL kakao,
- 1/2 ČL mletá škorica
Orechová náplň
- 300 g mleté vlašské orechy,
- 100 g práškový cukor,
- 1 ks vanilkový cukor,
- 100 ml rum
Čokoládový krém
- 300 g maslo,
- 150 g kryštálový cukor,
- 3 ks vajcia,
- 50 ml voda,
- 1 ks vanilkový cukor,
- 2 PL kakao
Poleva
- 150 g čokoláda na varenie,
- 70 g stužený tuk,
- ríbezľová marmeláda
Postup receptu
1
V miske si vymiešame všetky suroviny na cesto a rukami ho vypracujeme.
2 Lyžičkou naberieme cesto do formičiek v tvare košíčkov a prstami cesto vtlačíme do všetkých okrajov košíčkov.
3
Naplnené formičky upečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 175°C na 15 minút. Po vychladnutí košíčky opatrne vyberieme/vyklepeme z formičiek.
4V miske si zmiešame orechy, cukor, vanilkový cukor a rum.
5
Vychladnuté košíčky potrieme džemom, odporúčame ríbezľový, avšak použiť môžete akýkoľvek (napríklad jahodový alebo višňový).
6
Na marmeládu následne dáme lyžičkou orechovú náplň.
7
V robote zatiaľ vyšľaháme vajíčka. Do hrnca dáme vodu s cukrom a necháme variť, kým sa cukor nerozpustí a zmes nezhustne. Potom túto vodu prilejeme k šľahajúcim sa vajíčkam a spolu šľaháme až do vychladnutia. Keď zmes vychladne, vmiešame do nej maslo izbovej teploty a kakao.
8
Na orechovú vrstvu dáme pomocou zdobiaceho vrecka s ozdobnou špičkou krém. Potom to necháme vychladnúť na cca 1 hodinu.
9
Medzitým si rozpustíme čokoládu s tukom a košíčky namočíme v poleve. Necháme ich odkvapkať a skladujeme v chladničke. Orechové košíčky Izidor sú týmto hotové.
Vyskúšajte napríklad aj skvelý recept na šuhajdy podľa portálu Ženy v meste.