Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 30 minút 
Počet porcií: 24 
 

Babičkin orechový koláč s lekvárom podľa jednoduchého a celkom rýchleho receptu. Neodolá mu nikto a najmä milovníci orechov. Navyše obsahuje špaldovú múku, takže si (nielen) na Vianoce môžete pripraviť aj trochu zdravšiu maškrtu. Upečte si orechový koláč podľa kuchyne portálu Chutné recepty

Orechový koláč s lekvárom

Krehký orechový koláč s lekvárom a zo špaldovej múky. Orechové koláče jednoznačne patria k Vianociam. Tento si viete upiecť do hodinky, čo vám ušetrí veľa času na iné pečenie, napríklad orechových rožkov. Jeho príprava je tiež veľmi jednoduchá, takže žiadna začínajúca kuchárka sa toho nemusíte báť. Navyše, s naším podrobným fotoreceptom si ho každý zvládne upiecť raz-dva. Poďme si ho spolu upiecť.

Orechový koláč s lekvárom nie je len lahodným dezertom, ale tiež skvelou možnosťou vychutnať si zdravé a chutné ingrediencie. Pri príprave tohto koláča si môžete vychutnať nielen jeho vynikajúcu chuť, ale dozvedieť sa aj niekoľko užitočných a zaujímavých informácií.

Orechy, ktoré tvoria základ koláča, sú nielen vynikajúcim zdrojom bielkovín, ale tiež obsahujú omega-3 mastné kyseliny, vitamín E a antioxidanty. Tieto zložky prispievajú k zlepšeniu zdravia srdca a podporujú dobrú pamäť. Okrem toho majú orechy výraznú chuť, ktorá dodáva koláču jedinečný charakter. Lekvár, ďalšia kľúčová zložka, je tradičným spôsobom konzervovania ovocia. Jeho názov pochádza z francúzskeho slova „confiture“, čo v preklade znamená „uskladňovať“. Lekváry sú nielen chutné, ale často sú aj bohaté na vitamíny a prírodné cukry, čím pridávajú do koláča nielen sladkú chuť, ale aj výživovú hodnotu.

V histórii pečenia koláčov s orechmi a lekvárom môžeme objaviť tradičné recepty, ktoré boli spojené s rôznymi sviatkami a slávnosťami. Táto kombinácia získala popularitu v mnohých kultúrach a dodnes je obľúbenou voľbou pri príprave dezertov. Pri samotnej príprave orechového koláča s lekvárom sa odporúča experimentovať. Môžete pridať do cesta trochu vanilky alebo citrónovej kôry, čo pridáva špeciálnu príchuť. Ak chcete koláč urobiť ešte šťavnatejším, môžete pridať do cesta aj jogurt. Ak nemáte k dispozícii lekvár, môžete skúsiť alternatívy, ako sú ovocné kompóty alebo čerstvé ovocie.

Orechový koláč s lekvárom nie je len sladkou dobrotou, ale aj zdravou voľbou, ktorá kombinuje vynikajúcu chuť s výhodami pre zdravie. Skúste si upiecť túto lahôdku a nezabudnite pridávať svoje vlastné kreatívne dotyky, aby bol váš koláč jedinečným a nezabudnuteľným.

Prečo zaradiť orechy do jedálnička 

Zahrnutie orechov do svojho jedálnička môže prinášať viaceré zdravotné výhody, pretože sú bohaté na rôzne živiny a obsahujú zložky, ktoré môžu pozitívne ovplyvniť vaše zdravie. Tu je niekoľko dôvodov, prečo by ste mali zvážiť pridanie orechov do svojej stravy:

  1. Zdravé tuky: Orechy sú bohatým zdrojom zdravých tukov, vrátane mononenasýtených a polynenasýtených tukov, ktoré sú prospešné pre srdce. Tieto tuky môžu pomôcť znížiť hladinu zlého cholesterolu (LDL) a zlepšiť celkové zdravie srdca.

  2. Omega-3 mastné kyseliny: Niektoré druhy orechov, ako napríklad vlašské orechy, sú vynikajúcim zdrojom omega-3 mastných kyselín. Tieto kyseliny sú dôležité pre správne fungovanie mozgu a môžu pomôcť pri ochrane pred určitými chorobami srdca.

  3. Vláknina: Orechy obsahujú vlákninu, ktorá je dôležitá pre správnu funkciu tráviaceho systému a môže prispieť k udržaniu zdravej hmotnosti.

  4. Vitamíny a minerály: Orechy obsahujú rôzne vitamíny a minerály, vrátane vitamínu E, vitamínu B, mangánu, fosforu a horčíka, ktoré sú nevyhnutné pre rôzne funkcie organizmu.

  5. Antioxidanty: Niektoré orechy obsahujú antioxidanty, ktoré môžu pomôcť bojovať proti voľným radikálom v tele a chrániť bunky pred poškodením.

Je však dôležité konzumovať orechy v primeranom množstve, pretože sú energeticky husté potraviny. Malé množstvo denne (napríklad hŕstka orechov) môže byť dostatočné na to, aby ste mohli využívať ich výživové výhody bez nadmerného prírastku kalórií. Upiecť si z nich môžete napríklad aj klasické orechové vanilkové rožky, košíčky Izidor, orechovú bábovku, slivkovo-orechovú baklavu a veľa iných receptov, ktoré nájdete na našom webe. 

Ingrediencie

Cesto

  • 350 g polohrubá špaldová múka (alebo klasická polohrubá),
  • 250 g maslo – Palmarín,
  • 120 g práškový cukor,
  • 1 ks prášok do pečiva,
  • 5 ks žĺtky

Orechový sneh

  • 5 ks bielky, 
  • 200 g práškový cukor,
  • 200 g mleté vlašské orechy

Na potretie: 1 pohár lekvár alebo džem (čučoriedkový, ríbezľový, slivkový…)

Postup receptu

1

Vypracujeme cesto, ktoré pripravíme z múky, práškového cukru, prášku do pečiva, zmäknutého masla a žĺtkov. 

Vypracujeme cesto. Foto - Nela

2Plech vystelieme papierom na pečenie. Cesto si na pomúčenej doske vyvaľkáme a preložíme na plech. Poprípade si ho môžeme vyvaľkať rovno na plechu. Na cesto rozotrieme hrubšiu vrstvu lekváru alebo džemu, ideálne domáceho.  Vyvaľkáme cesto. Foto - Nela

3

Teraz si pripravíme orechový sneh. Vyšľaháme bielky na penu a pridáme k nim aj práškový cukor. Zašľaháme ho a nakoniec zapracujeme aj mleté orechy. 

Pripravíme orechový sneh. Foto - Nela

4

Nakoniec jemne rozotrieme orechový sneh na džem. Takto to pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút. Vrch by mal byť pekný ružovkastý/zlatistý. 

Upečieme. Foto - Nela

5

Upečený koláč už len necháme vychladnúť a nakrájame. Je krásne jemnučký a krehký. Prajeme vám dobrú chuť. 

Podávame. Foto - Nela

Pozrite si aj recept portálu Ženy v meste na starodávne šuhajdy

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu