Paradajková polievka z pretlaku je zdravá polievka, ktorú obľubujú hlavne menší maškrtníci. Pripravte si domácu paradajkovú polievku podľa fotopostupu od webu Chutné recepty. Zachutí ako z tradičného Talianska!
Paradajková polievka z pretlaku
Tradičná paradajková polievka pripravená z pretlaku sa nepochybne radí medzi pochúťky plné vitamínov, či už zvolíte čerstvé paradajky alebo paradajkový pretlak. Nachystajte si s nami tú najlepšiu a pritom tak jednoduchú paradajkovú polievku po ktorej sa len zapráši.
Táto paradajková polievka z pretlaku sa stala obľúbenou preto, lebo je to relatívne jednoduchý a lacný spôsob, ako si pripraviť chutnú a výživnú polievku. Pretlak sa pripravuje procesom pri ktorom sa paradajky ošúpu, zbavia semen a nakrájajú na kusy.
Vďaka tomuto procesu sa paradajky stávajú jemnejšími a ľahšie sa varia. K tomu, aby bola paradajková polievka dokonale chutná sa zvyčajne pridávajú cibuľa, cesnak, zelenina a bylinky.
Paradajková polievka z pretlaku má taktiež množstvo zdravotných výhod, pretože paradajky obsahujú veľa vitamínu C, draslíka a antioxidantov, ktoré môžu pomôcť pri ochrane pred mnohými ochoreniami.
Takže paradajková polievka je vynikajúci spôsobom, ako zahrnúť do jedálnička viac ovocia a zeleniny. Napokon je to chutná a ľahko prispôsobiteľná polievka, čo znamená, že ju môžete variť rôznymi spôsobmi podľa svojich chuťových preferencií a môžete ju podávať ako samostatné jedlo alebo ako súčasť viacchodového menu.
História
Paradajková polievka má bohatú históriu a stala sa obľúbenou po celom svete. Paradajky pochádzajú z Južnej Ameriky a prvýkrát ich do Európy priviezli v 16. storočí.
Avšak, v tom čase sa v Európe ešte nevedelo o tom, ako sa majú paradajky jesť alebo aký majú potenciál ako základ pre chuťové omáčky a polievky.
V 18. storočí sa paradajky stali populárnymi v Taliansku, kde sa začali používať ako základ pre rôzne omáčky a polievky. V tej dobe vznikla aj prvá paradajková polievka z pretlaku, ktorá sa stala obľúbenou v talianskej kuchyni.
Neskôr sa táto polievka stala populárnou aj v iných častiach Európy a Severnej Ameriky, kde bola prispôsobená miestnym chutiam a potrebám. V USA ju napríklad v 19. storočí začali používať ako jedlo chudobných, bola relatívne lacná a jednoduchá na prípravu.
Dnes je paradajková polievka z pretlaku obľúbená po celom svete a existuje mnoho receptov, ktoré ju prispôsobujú rôznym chutiam a štýlom varenia.
Ak ste skúsili uvariť paradajkovú polievku už v minulosti, ale nepodarila sa podľa plánov, tentokrát zaručujeme, že s podrobným fotopostupom od Chutné recepty nepochybíte. Veľa šťastia! Nabudúce si pripravte taliansku polievku minestrone alebo mäsové guľky v paradajkovej omáčke.
Rovnako vám odporúčame nahliadnuť na obľúbený recept na cesnakovú polievku z portálu Dobrá kuchyňa. Ďalšia vitamínová bomba k nedeľnému obedu!
Ingrediencie
(6 porcií)
- 1 ks cibuľa,
- 70 g maslo,
- 3 paradajkové pretlaky v konzerve,
- 3 PL hladká múka,
- 1 liter vody,
- 1 KL soľ,
- 3 PL cukor,
- 8 guličiek nového korenia,
- 5 ks klinčeky,
- 2 bobkové listy,
- 1/2 balenia cestovín (napr. pre deti obľúbené písmenká),
Postup receptu na fantastickú paradajkovú polievku
1Začneme tým, že si očistíme a nakrájame cibuľu. Následne ju opražíme na masle cca 4 minúty.
2Na cibuľku pridáme múku, chvíľu posmažíme a za stáleho miešania dolievame studenú vodu. Dochutíme korením, cukrom a soľou.
3Rajčinovú polievku necháme variť pod pokrievkou 20-30 minút. Následne precedíme a dáme znova späť na sporák.
4K polievke pridáme pretlaky a všetko spolu premiešame. Necháme ešte variť ďalších 5 minút.
5Ako sme už spomenuli na začiatku, do polievky sa skvelo hodia cestoviny. Podľa návodu pre vami zvolený typ ich uvaríme a pridáme do hotovej paradajkovej polievky. Môžete samozrejme zvoliť aj strúhaný syr.
Dobrú chuť k fantastickej polievke! Určite si pozrite aj výber najlepších polievok podľa webu Ženy v meste a spestrite si váš tradičný jedálníček! A tu je aj naša hustá paradajková polievka.